BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞirketleri virüs politikaları kurtaracak----

Şirketleri virüs politikaları kurtaracak

Şirketleri virüs politikaları kurtaracak
08 Nisan 2020 - 13:30 www.finansgundem.com

Korona virüs salgını şirketleri hayatta kalma savaşanın içerisine itti. Bu dönemde şirketleri başarılı yapansa kârlarından çok virüse karşı alacakları doğru kararlar

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs süreci bittiğinde, 2020'nin "en iyi şirketlerini" tanımlamak biraz daha zor olabilir. Öngörülemeyen bir salgının tüm sektörlerde hasara yol açması düşünüldüğünde, şirketleri kâr veya hissedar getirisi gibi kriterlere göre ölçmek doğru olmayacak. Analistler yıl sonunda en önemli göstergenin şirket yönetimlerinin Kovid-19’a nasıl cevap vereceği olacağını söylüyor.

Sermaye araştırmaları şirketi Just Capital’in kurucusu CEO Martin Whittaker, “Belirleyici kriterin 2020 yılı iş performansı olmasını bekliyorum” ifadelerinde bulunuyor.

Değerlendirme kriterleri değişiyor

Just Capital geleneksel olarak her sene halka açık olan şirketleri başarı kriterlerine göre sınırlandırmasıyla öne çıkan bir araştırma kuruluşu. Fakat CEO Whittaker’ın Fortune’a verdiği röportajda yaptığı açıklamalara göre 2020 yılında her şey korona virüs ve ekonomiye etkisi üzerinden değerlendirilmeli.

Kendisi de korona virüs semptomları gösteren Whittaker, Just Capital’in araştırmalarını şirketlerin bu son derece yıkıcı virüse karşı nasıl adımlar attıkları üzerinden yürüttüklerin belirtti. Örnek olaraksa ABD perakende satış zinciri Target’ın çok paydaşlı geniş çözümlerle sektörde öncülük etmesini gösterdi.

Whittaker, “Target tüm çalışanları ve aileleri için sağladığı avantajları genişletti. Teması en aza indirmek için hemen mağazalarında arabaya ve eve servis hizmetlerine odaklanmaya başladılar” dedi ve ekledi:

“Gördüğünüz şey, çok hızlı bir şekilde, çalışanlarının ve müşterilerinin güvenliğini ve sağlığını hem koruyan hem de istihdam açısından bir dereceye kadar güvenlik sağlayacak şekilde ön plana çıkan çok yönlü bir tepkiydi.”

Ancak pek çok şirket, belirsiz görünen bir krizin ortasında iş güvencesi sağlayamıyor. Şirketler krizin etkilerinin insani yönünü sorumlu bir şekilde ele almak için çalıştıkları halde, mali açıdan büyük bir baskı altında oldukları görülüyor. Fortune’un haberine göre röportaj yapılan CEO’ların yanında ismini belirtmek istemeyen birçok şirket yöneticisi krizin oluşturacağı mali rakamlardan ciddi manada korkuyor.

Uluslararası otelcilik firmas Hyatt Hotels’in CEO’su Mark S. Hoplamazian virüsün etkilerini azaltmak için binlerce çalışanını geçici işten çıkarma ve ücretsiz izne gönderme kararı aldı. Hoplamazian röportajında, “En önemli olan bu kararları alma şeklimiz. Biz çalışanlarımızı işten çıkarmak yerine ücretsiz izne göndererek hem onların işsizlik yardımı almalarını sağlıyoruz hem de sağlık güvencelerini koruyoruz. Finansal desteğe ihtiyacı olanlara yardım etmek için de Hyatt Care fonunu kurduk” ifadelerini kullandı.

Ücretsiz izinde de çalışacaklar

Pepsi, Walmart ve CVS gibi 10 şirketle ortaklaşa bir karar aldıklarını ücretsiz izne gönderdiği çalışanlarının bu şirketlere kabul edilmeleri durumunda ücretsiz izin süresi boyunca burada çalışarak para kazanabileceklerini belirten Hoplamazian kriz sürecinde aldıkları ücretsiz izin kararının açıklamasını yaptı.

Bu gibi korkunç vakalar bir yana bırakıldığında Just Capital korona virüs sürecinde hangi şirketin daha iyi bir politika yürüttüğüne dair öngörüler için henüz erken olduğunu belirtiyor. Whittaker’a göre şirketler hayatta kalma stratejisi yürütürken erken karar vermek yanlış sonuçlar doğurabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)