BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkŞirketler hibrit çalışmaya ne kadar hazır?----

Şirketler hibrit çalışmaya ne kadar hazır?

Şirketler hibrit çalışmaya ne kadar hazır?
17 Mayıs 2021 - 14:39 www.finansgundem.com

Dünya çapında şirketler Kovid pandemisinin etkilerinin azalmasıyla hibrit çalışma sistemine geçiyor. Doğru planlamayı yapamayan şirketlerse rakiplerine göre geri kalacak gibi gözüküyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs krizinin ofis çalışanlarını evlerine hapsetmesinden 14 ay sonra şirketler yeni bir çalışma sistemine girişiyorlar. Dev şirketler çalışanlarını kısa bir süreliğine de olsa yüz yüze bir araya getirmeyi hedefliyor.

Yeni dönemde çalışma biçiminin nasıl olacağı konusunda finans dünyasının devleri ve gelecek vadeden start-up şirketler aynı noktada birleşiyor. Kovid endişeleri ve çalışma ortamlarında değişim istekleri nedeniyle kısa vadede de olsa şirketler hibrit çalışma sistemini değerlendiriyor. Söz konusu sisteme göre firmalar çalışanlarını her hafta iki ya da üç gün ofislere çağıracaklar.

Ancak Bloomberg’in haberine göre uzmanlar birçok şirkette evden çalışma görev sürelerinin azaltılmasıyla, ev ve ofis işlerinin karıştırılması sürecinin yönetilmesinin zorlaşacağını belirtiyorlar. Uzmanlar çalışanlar için salgın sırasında alışılan esnekliğin sağlanamayacağından da endişe ediyor. Bununla birlikte İngiltere’de kısıtlamaların 21 Haziran tarihinden itibaren hafifletilmesi bekleniyor. New York Belediye Başkanı ise şehrin 1 Temmuz’a kadar “tamamen yeniden açılmasını” istiyor.

İngiltere merkezli insan kaynakları ve personel gelişimi şirketi CIPD’nin Kıdemli İnsan Kaynağı Oluşturma ve Katılım Danışmanı Claire McCartney konuyla ilgili açıklamasında, “Uzakta evden çalışma mekânda esneklikle alakalı. Bu çalışma saatlerindeki esneklikle ilgili olmak zorunda değil” ifadelerine yer verdi.

İş paylaşımından kademeli başlangıç ve bitiş saatlerine veya sıkıştırılmış çalışma saatlerine kadar birçok alanda yeni düzenlemeler esnek çalışma düzenlemeleri arasında yer alıyor. Söz konusu düzenlemeler başta ebeveynler ve bakmakla yükümlülüğü olan yakınları olan kişiler olmak üzere bir dizi çalışanlar için ve özellikle kadın çalışanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

CIPD analizi İngiltere’deki iş gücünün %9,3’nün daha az maaş karşılığında çalışma saatlerinin düşürülmesini kabul ettiğini gösteriyor. Geçtiğimiz ay yayınlanan araştırma raporunda yer alan bu oran ülkedeki 3 milyon çalışana işaret ediyor. Araştırma firması çalışanların esnek çalışma seçeneği taleplerinin karşılanmadığını da belirtiyor.

Ancak CIPD araştırması aynı zamanda şirketlerin %63’lük kısmının 2021 yılında hibrit çalışma politikası beklentisinde olduğunu, yarısından azınınsa (%48) en popüler esnek çalışma seçeneği olan esnek zamanlı çalışma modelini genişletmeyi planladığını gösterdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre şimdilik, birçok işveren personelin haftada iki veya üç gün ofise geri gelmesini isteme olasılığı konusunda görüş birliğine varmış gibi gözüküyor. Görüş ayrılıkları ise belirli bir eşik aşıldığında yöneticilerin çalışanlardan neler bekleyeceği ve patronların bu değişimin kalıcılığını ne kadar uzun bir süre destekleyeceği konusunda gerçekleşiyor.

Teknoloji şirketi Dell’in Londra merkezindeki Stratejik Planlar Küresel Başkanı Margarete McGrath çalışma yöntemlerine ilişkin açıklamasında, “Gerçek esneklikten yoksun olunması geçerli bir endişe sebebidir” ifadelerine yer verdi. McGrath'in ekibi dev teknoloji şirketinde müşterilerin değişen iş ortamına uyum sağlamalarına yardımcı olmakla görevli. Ekip aynı zamanda uzun vadede personeli elde tutma ve dışarıdan yeni personel çekme görevlerine yardımcı olacak teknolojiyi devreye sokmaktan da sorumlu.

McGrath konuyla ilgili yorumlarında, “Bu kesinlikle karmakarışık bir sistem olacaktır. Bizim korkumuz aslına bakılırsa şirketlerin hibrit bir çalışma sistemi oluşturmadıkları yönünde. Birçok şirket geride kalıyor ve ‘Hiçbir şeyi değiştirmeyeceğiz, sadece çalışanlarımızın geri gelmesini istiyoruz’ diyor. Çalışma hayatı etrafındaki bu paradigma değişiminin boyutunu tam olarak kavrayamıyorlar” sözlerini kaydetti.

İşyeri deneyimi uzmanı araştırma şirketi Leesman çalışanların işleriyle ilgili önemli görevleri evlerinde yaptıklarında daha üretken hissettiklerini belirtiyor. Stanford Üniversitesi’nin yaptığı başka bir araştırma da evde çalışmanın ölçülü çalışmayı sağladığını gösteriyor.

Leesman'ın Baş Araştırma Görevlisi Peggie Rothe, tüm şirketlerin bulguları benimsemeye hazır olmadığını söylüyor. Rothe şirketleri iş yönetimi politikalarındaki üç farklı sürece göre ayırıyor: Halihazırda harekete geçen ve çalışma uygulamalarını yeniden tasarlayan şirketler, süreci başlatmayı amaçlayan ancak henüz başlatmayan şirketler ve konu üzerine henüz kafa bile yormayan şirketler.

Yakın tarihli bir Bristol Üniversitesi araştırması, şirketlerin %97'sinin bir tür hibrit çalışmayı planlarken, sadece %36'sının görev tanımlarını yeniden tasarlamayı planladığını gösterdi.

Rothe söz konusu durumla ilgili, “Bir şirketin şu anda yapabileceği en kötü şey gözlerini, kulaklarını kapamak ve çalışanların eskisi gibi işe dönmesini hayal etmektir. Zira eğer bu şekilde hareket ederseniz geriye gidiyorsunuz demektirgörüşlerine yer verdi.

JPMorgan tüm çalışanlarını ofise çağırdı

 

Citigroup’ta Avrupa’ya yeni isim!

 

Lükse dönüş ne zaman?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)