BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSıra İtalyan bankalarında!----

Sıra İtalyan bankalarında!

Sıra İtalyan bankalarında!
30 Ekim 2016 - 10:44 www.finansgundem.com

Avrupa’daki büyük bankaların sorunları yavaş yavaş ortaya çıkmakta... Deniz Gökçe Akşam’daki köşesinde Çizme’yi analiz masasına yatırdı. İşte o yazı...

Almanya’dan ve Deutsche Bank’tan sonra şimdi de İtalya’nın banka sorunları gündeme geliyor. Almanya’ya bakarsak Alman Hükümeti, ülkenin en büyük bankası Deutsche Bank’a finansman yardımı vermek niyetinde değil. Ayrıca bu günlerde yapılan açıklamalarda, Deutsche Bank kabaca 18 milyar dolarlık sermaye ile 14 milyar dolarlık ABD cezasını ödemeyeceğini de söylemiş bulunuyor.

Ama en son Cuma günü medyaya akseden bilgilerde ise Deutsche Bank kâr etmeye başladı. 2016'nın üçüncü çeyreğinde Deutsche Bank 278 milyon euroluk kadar bir üç aylık kâr üretti. Bir evvelki yılda aynı üç aylık dönemde ise 6 milyar euroluk bir ziyan yazmıştı. Bu da hisse senedi değerlerini son 30 yılın en düşük düzeyine düşürmüştü.

Avrupa bankaları 'Avrupa Bankacılık Otoritesi' tarafından izlenmekte. İtalya'nın bankacılık sorunlarının çok büyük olduğu yıllardır biliniyor ama çok konuşulmuyordu. Resmi otoritelere göre İtalyan bankalarının çoğunluğu da ciddi sorunlar yaşamakta çünkü Avrupa ve İtalya ekonomileri hala ABD kadar ekonomik toparlanma yapamamış durumda. Ekonomiler toparlanmadıkça da bankalar zorlanmaya devam ediyor.

Banca dei Paschi di Siena İtalya'nın en eski bankasıdır ve dünyanın en eski bankası ünvanına da sahip. Banka yaptığı açıklamalarda kendi yatırımcılarını önümüzdeki ay 5.4 milyar dolar ek sermaye yatırımı vermeleri için zorlamakta. Geçmiş yıllarda da Banca dei Paschi finans piyasalarından iki defa para toplamış, bütünü 8 milyar euro bankaya gelmişti. Ancak bu yıl işler zor.

Banka 2019 yılına kadar 2600 kişiyi işten çıkartacak ve toplam 2.000 şubesinden 500 kadarını da kapatacak. 2015 sonunda bankanın 25.731 çalışanı vardı. Bankanın ortakları 24 kasım tarihinde yeni kapitalizasyon planını incelemek için toplanmaya çağırıldı. Banka yeni plan ile yılda 2019 yılından itibaren 1.1 milyar euro net kâr yapacağını düşünüyor. Ama salı günü yapılan açıklamada son üç ayda 1.15 milyar euro ziyan ettiğini duyurmuştu. Hisse senetlerinin alım satımı da bir süre için dondurulmuştu.Halbuki bir yıl evvel ayni zaman diliminde banka 255.8 milyon euro kâr etmişti.

Bankanın yeni başkanı olarak seçilen Marco Morelli’nin işleri oldukça zor. Morelli iş başına eylül ayında gelmişti. Banca dei Paschi İtalyanın üçüncü büyük bankası. Varlıklara bakılınca en büyük Banka Unicredit, ikinci büyük ise Banca İntesa Sanpaolo. Bu bankaların ikisi de bu yıl büyük ziyanlar yapmış bulunuyor.

İtalya da 4 Aralık tarihinde seçime gidiyor.Başbakan Matteo Renzi ülkenin anayasasını değiştirmek istiyor. Eğer yeterli oy alamazsa hükümet çökecek ve de İtalya’da piyasalar büyük bir kargaşaya girebilir. İtalyan Başbakanı yeterli oy alsa da, eğer İtalya bir bankacılık krizi yaşarsa da, ülkeden dışarıya sermaye kaçışı olabilir ve de hükümet bu nedenle de düşebilir deniyor.
DENİZ GÖKÇE - AKŞAM

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)