BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSenegal Cumhurbaşkanı Sall, üç hafta kala başkanlık seçimlerini erteledi----

Senegal Cumhurbaşkanı Sall, üç hafta kala başkanlık seçimlerini erteledi

Senegal Cumhurbaşkanı Sall, üç hafta kala başkanlık seçimlerini erteledi
03 Şubat 2024 - 21:53 www.finansgundem.com

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 25 Şubat'ta yapılması planlanan başkanlık seçimlerini ertelediğini ve seçim yasasını iptal ettiğini duyurdu.

Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana sandık yoluyla ve büyük ölçüde barışçıl bir şekilde gerçekleşen dört iktidar değişimi, uluslararası arenada Senegal'in demokratik istikrar konusundaki itibarını arttırdı.

Euronews'ten Mustafa Bag'ın haberine göre, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, ülkede 25 Şubat'ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerini ertelediğini ve anlaşmazlıklar nedeniyle ilgili seçim yasasını iptal ettiğini duyurdu. Sall, televizyonda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, seçim anlaşmazlıklarının ülkede huzursuzluğu körükleyebileceği uyarısında bulundu. 

Benzeri görülmemiş bir adım

Ancak muhaliflere ve sivil toplum örgütlerine göre Sall, seçime üç haftadan az bir süre kala daha önce benzeri görülmemiş bir adım attı ve seçimi belirsiz bir tarihe erteleyerek, Senegal'i istikrarsızlaştıracak ve bilinmeyen anayasal sulara sürükleyecek bir yola girdi. Sall'ın kararı, Anayasa Konseyi'nin ocak ayında bazı önde gelen adayları seçim listesinden çıkarma kararının ardından geldi ki söz konusu karar, seçim sürecine ilişkin hoşnutsuzluğu körükledi.

Senegal lideri, konuşmasında "Bu sıkıntılı koşullar, seçim öncesi ve sonrası anlaşmazlıkların tohumlarını ekerek oylamanın güvenilirliğini ciddi şekilde zayıflatabilir" ifadesini kullandı. Sall, oylama için yeni bir tarih belirlemedi ancak seçimin 'özgür, adil ve şeffaf' olmasını sağlamak için ulusal bir diyalog başlatılacağını dile getirdi.  Erteleme kararının, Batı Afrika'nın en istikrarlı demokrasilerinden biri olarak görülen ülkede protestoları körüklemesi muhtemel.

Aday olmayacak

Bu arada Senegal lideri, seçim erteleme kararının üçüncü bir dönem için aday olmama kararını etkilemeyeceğini de söyledi. Sall'ın açıklamasının ardından başkent Dakar sükunetini korurken, protesto için sokağa çıkan olmadı. 

Bundan sonra ne olacağına dair belirsizlik sürüyor. Senegal'de daha önce hiç başkanlık ya da parlamento seçimleri ertelenmemişti. 

Sabah saatlerinde muhalefetin adayı Halife Sall'ın koalisyonu, oylamanın ertelenmesinin seçim meşruiyetine zarar vereceği ve 'kurumsal bir darbe' anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu. 

Diğer yandan adayları arasında Kerim Wade'nin de bulunduğu muhalefetteki Senegal Demokratik Partisi (PDS), dün (2 Şubat) resmi olarak seçim ertelemesi istemişti. 

Aralarında muhalefetin önde gelen isimlerinden Osman Sonko'nun da bulunduğu elenen adaylar, adaylık kurallarının adil bir şekilde uygulanmadığını iddia ediyor, yetkililer ise bunu reddediyor.

Sonko'nun feshedilmiş olan PASTEF partisinden Sall'ın kararına bir tepki gelmedi. Normal şartlarda parti destekçileri son yıllarda yetkililerin muhalefeti saf dışı bırakma girişimlerini protesto etmek için düzenli olarak sokaklara dökülüyordu. Cumhurbaşkanlığı ve hükümet ise bu suçlamaları kabul etmiyor. 

Batı Afrika siyasi analisti Wendyam Herve Lankoande, "Erteleme teyit edildiğine göre, bu durum muhtemelen ülkeyi siyasi bir belirsizliğe sürükleyecek ve sivil huzursuzluk tehditlerini yeniden canlandıracaktır" yorumunu yaptı.

Risklerle dolu

Senegal toplumu nezdinde ciddi bir ağırlığa sahip olan İmamlar ve Vaizler Birliği de seçimin ertelenmesinin 'risklerle dolu' olacağı uyarısında bulundu. Birlikten yapılan açıklamada, "Senegal her bakımdan istikrarlı ve seçim yolunda ilerlerken, devlet başkanı için en akıllıca karar, özgür ve şeffaf seçimlerin yapılmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yerine getirmek olacaktır" denildi.

Senegal'de seçmenler, Cumhurbaşkanı Sall'ın halefini seçecek. Bu arada Senegal tarihinde ilk kez görevdeki cumhurbaşkanı oy pusulasında yer almıyor.  Sall'in kendi seçtiği halefi Başbakan Amadou Ba, seçime katılmaya hak kazanan 20 aday arasında yer alıyor.

Açlık grevindeki Senegalli lider hastaneye kaldırıldı

 

Senegalli muhalif lider cezaevinde açlık grevinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)