BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringSektörde yeni satın almalar olabilir----

Sektörde yeni satın almalar olabilir

Sektörde yeni satın almalar olabilir
04 Mayıs 2012 - 13:59 www.finansgundem.com

Baydar:"Factoring sektörü Türkiye'de yabancılar için cazibe merkezi haline gelebilir" dedi

Geçen yıl yakaladığı toplam 6 milyar TL işlem hacminin yüzde 57’sini ihracat işlemlerinden elde eden TEB Faktoring, ihracat faktoringi alanındaki liderliğini bu yıl da korudu. Bugün yapılan basın toplantısında konuşan Factors Chain International (FCI) Başkanı ve TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar , ihracattaki rekor artış ve 2008 yılında başlayan ekonomik dalgalanma ile KOBİ’lerde risk bilincinin arttığını söyleyerek, “Dünyada uluslararası faktoring hacmi yüzde 12 artarken, Türkiye’de yüzde 44 büyüme kaydetti. Bu da bize özellikle KOBİ’lerimizin garantili mal satma konusunda bilinçlendiğini gösteriyor” dedi. Söz konusu bu oran yüzde 20 civarında olan Türkiye ihracat artışının da çok üzerinde. Bu da bize 2008-2009 yıllarındaki ekonomik dalgalanmada özellikle KOBİ’lerimizin garantili mal satma konusunda bilinçlendiğini, ihracatçılarımızın risk bilinçlerinin arttığını ve faktoring hizmetinden yararlandığını gösteriyor. Türkiye bu nedenle bugün Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük ihracat faktoringi yapan ülkesi ve TEB Faktoring de dünyanın en fazla ihracat faktoringi yapan ikinci şirketi konumunda” dedi. Türkiye’de ihracatın yaklaşık yüzde 60’ı açık hesap denilen mal mukabili yani ‘söz’e dayalı ticaret olduğuna dikkat çeken Baydar, “Bu oran da 62 milyar euroya denk geliyor. İhracatçılarımızın açık hesap mal satmamasını, öz kaynaklarını riske atmamasını, ülkemizin de sermaye kaybetmesini engellemelerini istiyoruz. Bu nedenle TEB Faktoring olarak açık hesaplarına garanti vererek, karşı tarafın risklerini üstlenmiş oluyoruz. Türkiye’nin öz kaynağının kaybını önlemek en büyük amacımız. Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere firmalarımızın yurtdışındaki alacaklarını garanti altına alarak ihracatçıya ve ülkemize katma değer yaratıyoruz” diye konuştu. Türkiye ihracatının %5’inin faktoring tarafından garanti altına alındığını belirten Baydar, “Bu rakam geçen yıl %4 civarındaydı. Dolayısı ile daha bu alanda gidecek yol, değerlendirilecek çok önemli bir potansiyel söz konusu.” TEB Faktoring’in ihracat faktoringinde Türkiye’nin lider faktoring şirketi olduğunu vurgulayarak “Geçen yıl 6 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirdik. Bunun yüzde 57’si yani 3,5 milyar TL’si (2 milyar USD) ihracat faktoringinden geldi. Bu hacim ile Türkiye’nin ihracat faktoringi alanında liderliğimizi bu yıl da koruduk” dedi. Baydar, TEB Faktoring’in 2009 ve 2010 yıllarının ardından 2011 yılında da üçüncü kez “Dünyanın en iyi ihracat faktoring şirketi” ödülü almasından da ülkemiz adına büyük gurur duyduğunu belirtti.
Faktoring bankacılıktan sonra en büyük finans sektörü
Faktoring sektörünün dünyada şirketlere alternatif finansman sunan bir ürün olduğunu belirten Çağatay Baydar, “Burada işimiz özellikle KOBİ’lere destek olmak, alternatif finansman ile ticaretin çarklarını döndürmek” dedi. Bankalar kredi vermeyi zorlaştırınca insanlar factoring şirketlerine akın ediyor diyen Baydar, banka kredilerine alternatif yaratıyoruz dedi. Baydar, “2006’da 6.3 milyar TL civarında bir aktif büyüklüğe sahip olan faktoring sektörünün 2011 yılsonu itibarıyla aktif toplamı 16 milyar TL’ye, işlem hacmi ise 70 milyar TL’ye yaklaştı. Bu da şunu gösteriyor ki ülkemizdeki ticaret, faktoringin kullanımına oldukça müsait. Faktoring ürünlerinin Anadolu’daki bilinirliğinin ve kullanımının artırılmasıyla büyüme rakamlarının çok daha yukarıya çıkacağını öngörüyoruz. Çalışmalarımız da bu yönde” dedi.Türkiye’nin 70 milyar TL’ye yaklaşan hacimiyle şu anda dünyada genel hacimde 14. sıraya oturduğunu da belirten Baydar, şunları kaydetti: “Dünyada faktoring sektörünün global ticaret içindeki payı hızla artıyor. 2011 yılında gerçekleşen küresel faktoring hacmi bir önceki yıla kıyasla %22 oranında artarak 2,6 milyar doların üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attı. İngiltere, Çin, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya gibi tüm gelişmiş ülkeler faktoring ürününü ticari süreçlerinde layıkıyla kullanıyor. Bu ülkelerin arkasından Türkiye geliyor ve üst sıralara çıkmak için fırsat kolluyor.” 
Yeni birleşmeler ve satın almalar olabilir
Baydar, bugün faktoring sektörünün Türkiye’de bankacılık sektöründen sonraki en büyük ikinci finans sektörü olmasından dolayı daha fazla önem verilmesi gerekli. Şu anda Meclis’te bekleyen kanun tasarısının yasallaşması sektörün en önemli beklentileri arasında. Yasa tasarısı kanunlaştığı zaman faktoring sektörü gerçek anlamda bir kurum yapısına bürünecek, gerçek anlamda bir sektör altyapısına kavuşacak. Bütün mali mevzuatlardaki finansal kurum istisnalarından ve avantajlarından faydalanacak. Söz konusu yasa tasarısı ile sektördeki hacmin 2015 yılında 100 milyar dolara ulaşacağına hatta bunu geçebileceğine inanıyorum diyen Baydar,Yasa tasarısı ile büyüme potansiyeli artacak olan faktoring sektörüne yabancıların ilgisinin çok olduğunu , Türkiye'nin  yabancılar için Finans sektöründe yeni bir cazibe merkezi haline gelebileceğini ve  İlk 6 ay içinde orta ölçekli şirketlerde yeni birleşmeler ve satın almaların  da olabileceğini söyledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)