BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSayıştay'dan çarpıcı SGK raporu!----

Sayıştay'dan çarpıcı SGK raporu!

Sayıştay'dan çarpıcı SGK raporu!
23 Eylül 2023 - 09:09 www.finansgundem.com

Sayıştay'ın hazırladığı rapor, özel sektöre verilen prim desteğinin nasıl yağmaya dönüştüğünü gözler önüne seriyor.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2022 faaliyetlerini inceleyen Sayıştay, özel sektöre verilen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim desteklerinin bol keseden dağıtılıp karşılığında kanıtlayıcı belge alınmadığını tespit etti.

Erdoğan Süzer'in Sözcü'deki haberine göre SGK prim desteklerinin yağmaya dönüştüğü endişelerine yol açtı.

BELGELERLE KANITLANMASI GEREKİYOR

Sayıştay raporunda, “SGK'ya aktarılmak üzere Bakanlık bütçesine tahsis edilen ödenekler dahilinde yapılan prim teşvik ödemelerine, harcamalarda aranacak kanıtlayıcı belgelerin eklenmediği tespit edilmiştir” ifadesi yer aldı.

Haberde, engelli işçi çalıştıran, devletten yoksulluk yardımı alanları istihdam eden ya da genç girişimci olarak hayata atılanlara SGK prim teşviki dahilinde destek ödendiği belirtilerek işverenleri desteklemek için de 5 puan ve 6 puanlık SGK prim indirimleri yapıldığı kaydedildi.

İşverenin destekleri alırken, engelli ya da yoksulluk yardımı alanları istihdam ettiğini, teşviklerden yararlananların genç girişimci olduğunu belgeyle kanıtlanmasının gerektiği ifade edilen habere göre Sayıştay, bu verilere ulaşamadı.

SAYIŞTAY'DAN KANITLAYICI BELGE UYARISI

Sadece 2022'de çok sayıda firmaya 45 milyar 811 milyon lira prim teşviki adı altında kaynak aktarıldığını belirleyen Sayıştay, bu teşviklerden 80.7 milyon lirasının iptal edildiğini bildirdi. Sayıştay, “Talep edilen ve iptal edilen teşvik tutarlarının yüksekliği de göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu teşviklerin kanıtlayıcı belgelere dayanılarak ödenmesi daha da önem kazanmakta olup, bu nedenle idarelerin tasarrufuna bırakılamaz” uyarısında bulundu.

Sayıştay, 2022'de çok sayıda firmaya 45 milyar 811 milyon lira prim teşviki adı altında kaynak aktarıldığını, bu teşviklerden 80.7 milyon lirasının çeşitli nedenlerle iptal edildiğini bildirdi.

CEZALARIN TAHSİLİ TAKİP EDİLMİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2022 faaliyetlerini inceleyen Sayıştay, uygunsuz prim teşvikleri başta olmak üzere çeşitli nedenlerle kişi ve şirketlere kesilen para cezalarının tahsil edilip edilmediğine ilişkin takibin de yapılmadığını ortaya çıkardı. Sayıştay'ın hazırladığı raporda, “İdari para cezalarının tarh, tahakkuk ve tahsilat süreçlerinin Bakanlık tarafından izlenmediği tespit edilmiştir” denilirken, tahsilat sürecinin yakından takip edilmesi gerektiği belirtildi.

Rus sayıştayı bütçe açığını belirledi

 

Sayıştay Başkanlığı'ndan istihdam duyurusu

 

Sayıştay Daire Başkanlığına Nejla Eroğlu seçildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)