BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSağlık uzmanları, ‘sürü bağışıklığının’ mümkün olup olmadığını tartışıyor----

Sağlık uzmanları, ‘sürü bağışıklığının’ mümkün olup olmadığını tartışıyor

Sağlık uzmanları, ‘sürü bağışıklığının’ mümkün olup olmadığını tartışıyor
15 Nisan 2021 - 09:22 www.finansgundem.com

Aşılanmalar ve artan vakalar neticesinde ulaşılması beklenen sürü bağışıklığı ile ilgili tartışma sürüyor. Uluslararası uzmanlar arasında sürü bağışıklığı konusunda fikirbirliği henüz sağlanmış değil.

FİNANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kovid aşıları dünya çapında yaygınlaştıkça, pek çok kişi “sürü bağışıklığına” ulaşmayı dört gözle bekliyor. Nüfusun çoğu aşılar nedeniyle veya enfekte olduktan sonra bağışıklık kazandığında sürü bağışıklığına ulaşıldığına inanılıyor. Normalliğe giden bir yol olarak görülüyor ve doktorların ve siyasi liderlerin Kovid-19′u yenmekten bahsederken sıklıkla tartıştıkları bir şey .

Sürü bağışıklığının mümkün olup olmadığını konusunda şüpheler olsa da, CNBC’ye konuşan tıp uzmanları bunun başarılabileceğini söylüyor. Bununla birlikte, yüksek düzeyde bir bağışıklığı sürdürmek zor olacağı için ileri için zorlu bir yola işaret ediyorlar.

Hong Kong Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu epidemiyoloji ve biyoistatistik bölümü başkanı Benjamin Cowling, “Dünyanın her yerinin er ya da geç sürü bağışıklığına kavuşacağını düşünüyorum,” dedi. Farklı topluluklar aşılar, enfeksiyonlar veya her ikisinin bir kombinasyonu ile oraya ulaşabilir, diye ekledi.

Herkes aynı fikirde değil

Nature dergisinde geçen ay yayınlanan bir makale, sürü bağışıklığına ulaşmanın neden mümkün olamayacağına dair beş nedeni özetledi. Raporda sıralanan sürü bağışıklığının önündeki engeller arasında şunlar yer alıyor: yeni varyantlar, bağışıklığın azalması ve aşıların bulaşmayı gerçekten engelleyip engellemediğine dair sorular.

Bir matematik biyoloğu olan Shweta Bansal yayına şunları söyledi: ‘’Sürü bağışıklığı yalnızca aktarımı engelleyen bir aşımız varsa geçerlidir. Yapamazsak, o zaman popülasyonda sürü bağışıklığı elde etmenin tek yolu herkese aşı vermektir.’’ 

Sürü bağışıklığı: ‘Karmaşık’ ama mümkün

CNBC’ye konuşan sağlık uzmanları, Nature makalesinde ortaya çıkan faktörlerin sürü bağışıklığına doğru ilerlemeyi engelleyebileceğini kabul ettiler - ancak yine de ulaşılabileceğine inandıklarını söylediler.

Singapur Ulusal Üniversitesi Yong Loo Lin Tıp Fakültesi’nde bulaşıcı hastalıklar profesörü Dale Fisher “Onu ortadan kaldırmaya çalışmıyoruz, kontrol dışı topluluk aktarımını durdurmaya çalışıyoruz., bu anlamda (sürü bağışıklığına) ulaşabiliriz” dedi.

Başkan Joe Biden’in baş tıbbi danışmanı Dr. Anthony Fauci, virüsün yayılmasını önleyen bir bağışıklı ‘’şemsiye’’ oluşturmak için insanların %75 ila %85’inin aşılanmasının gerektiğini söyledi. Fisher ise rakamın % 70 civarında olduğunu tahmin ettiğini belirterek şu şekilde devam etti:

″% 70′e ulaşmak mümkün, ancak bunun için çok fazla tehdit var. Kovid-19′a bağışık olan bir nüfusun yüzdesi, bağışıklığın yıpranması halinde düşebilir ve bu aşıları daha az etkili hale getirecektir. Sürü bağışıklığı amaçlanması çok hoş ve kavramsal bir şey, ancak bundan daha karmaşık. Yaklaşık % 70′lik sihirli bir sayı aramak istiyorsanız, o zaman tek söylediğim, bunu elde etmenin ve sürdürmenin çok zor olduğu.”

Sürü bağışıklığı kalıcı olmayabilir, nispeten kısa vadeli bir şey olabilir.

Cowling, uzun vadede bağışıklık seviyesinin yüksek kalacağının “hiçbir garantisi” olmadığını kabul etti. “Sürü bağışıklığı kalıcı olmayabilir, nispeten kısa vadeli bir şey olabilir” dedi.

Yine de bu, dünyanın üzerinde çalışabileceği bir şey, diye ekledi ve koruma kaybı olması durumunda güçlendirici çekimlerin yardımcı olabileceğinin altını çizdi.

‘Normale’ dönüyoruz

Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp profesörü olan Carlos del Rio, dünyanın “tamamen normal bir duruma” dönmesinin üç ila beş yıl sürebileceğini söyledi.

Pazartesi günü CNBC’nin ‘’Street Signs Asia’’ya verdiği demeçte, “Hala küresel olarak gerçekleşen birçok yayın var ve bence bu değişiklikler biraz zaman alacak” dedi.

Dünya Sağlık Örgütünü pandeminin ‘’katlanarak büyüdüğünü” açıkladı ve son 1 haftada 4.4 milyondan fazla yeni Kovid-19 vakasının bildirildiğini belirtti. Ajansın Kovid-19 teknik sorumlusu Maria Van Kerkhove, dünyanın “salgının kritik bir noktasına” ulaştığını söyledi.

Cowling ise, Kovid’in en büyük riskinin önümüzdeki 12 ay olacağını düşündüğünü, ancak aşılar yayıldıkça tehdidin bundan sonra azalacağını söyledi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)