BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSadrazam mirasında düğümü Mitokondri bağı çözecek----

Sadrazam mirasında düğümü Mitokondri bağı çözecek

Sadrazam mirasında düğümü Mitokondri bağı çözecek
15 Şubat 2022 - 08:50 www.finansgundem.com

Sadrazam Mehmet Ferid Paşa'nın 100 milyon liralık mirası torunları karşı karşıya getirdi. Kuzenlerin mirasta anlaşmazlık yaşaması üzerine 5 mezar açılarak DNA örneği alındı. Miras kavgası Adli Tıp raporuyla farklı bir boyuta taşındı.

Sadrazam Mehmed Ferid Paşa'nın, çocukları Celalettin Paşa ve Hatice Seniye'den olma torunları miras için karşı karşıya geldi.

Sabah'tan Deniz Yusufoğlu'nun haberine göre, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid döneminde, 1898-1908 arasında, önemli devlet adamlarından olan ve bir dönem sadrazamlık da yapan Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa'nın, Rafet Hanım ile olan evliliğinden 7 çocuğu dünyaya geldi.

Bunlardan sadece Celalettin Paşa ve Hatice Seniye Hanım soylarını devam ettirdi. 1914'te İtalya'da vefat eden Ferid Paşa'nın kızı Hatice Seniye, General Halil Sedes ile evlendi ve oğlu Süleyman Hakkı Sedes dünyaya geldi. 1941'de vefat eden Hatice Seniye'nin günümüzdeki mirasçıları ise torunları olan ikiz kız kardeş A.Y. ve E.S. oldu.

Avlonyalı'nın soyunu devam ettiren bir diğer isim olan ve 1971'de yaşamını yitiren Celalettin Paşa'nın günümüzdeki mirasçısı ise O.V. oldu. Sadrazam'ın 100 milyon TL üzerindeki mirası kuzenler arasında anlaşmazlık yaşanmasına neden oldu. İddiaya göre O.V., kuzenleri A.Y. ve E.S.'ye, "Tek mirasçılar biziz. Davaları birlikte takip edip haklarımızı alalım" dedi. Kız kardeşler teklifi kabul ederek miras sürecine katıldı. Bu süreçte, Ferid Paşa'nın nüfus kayıtlarında, çocukları arasında Hatice Seniye Hanım'ın yer almadığı görüldü.

'KAYITLAR DÜZELTİLSİN'

İddiaya göre O.V., "Seniye, sadrazam kızı değil, nüfusta yoksunuz" diyerek mirastan ayrılmaları için dava açtı. Mirastan çıkarılmak istenen Sedes Ailesi, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak nüfus kayıtlarının düzenlenmesi davası açtı. Avukat Sedat Demir tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, Hatice Seniye'nin sadrazamın öz kızı olduğunu ve nüfusunda çocuğu olarak gözükmese de nüfus bilgilerine bakıldığında anne Rafet, baba Ferid Paşa bilgisi yer aldığını anlatıldı.

DNA ÖRNEĞİ İÇİN KEMİK PARÇALARI ALINDI

Mahkeme, kesinleşmiş kararları ve Seniye Hanım'ın nüfus bilgilerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle Fetri kabir yani mezar açılma işlemi yapılarak Ra'fet Hanım ve Seniye Hanım arasındaki DNA tespiti yapılması kararını verdi. Aşiyan'da bulunan Sadrazamın eşi Ra'fet Hanım'ın 75 yıllık, oğlu Celalettin Paşa'nın 50 yıllık, Hatice Seniye 80 yıllık ve iki torununun mezarları açılarak DNA örneği için kemik parçaları alındı. Alınan kemik parçaları DNA tespiti yapılmak üzere Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

ADLİ TIPTAN RAPOR GELDİ

Adli Tıp Kurumu DNA tespiti için beş ayrı mezardan alınan kemik örneklerini inceledi. İnceleme sonucunda Sadrazam ve Ra'fet Hanım'ın kızı olup olmadığı tespit edilmek istenen Seniye Hanım'ın 80 yıllık mezarından alınan örnek incelenemedi. Mezarların yan yana bulunması, yıllar içerisinde meydana gelen deprem ve toprak kaymaları sebebiyle alınan örneğin Seniye'ye ait olduğu tespitine varılamadı.

İKİNCİ SEÇENEK DEĞERLENDİRİLECEK

Adli Tıp Kurumu düzenlediği raporda Ra'fet Hanım ile aradaki bağa bakılamadığı yer aldı. Bir diğer seçenek olarak Seniye Hanım'ın torunu olan Süleyman Sedes ile Sadrazam'ın eşi Ra'fet Hanım arasındaki mitokondri yani anneden çocuğuna geçen hücreye bakılabileceği rapora eklendi.

100 milyon liralık miras için 5 mezar açıldı

 


 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)