BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya’nın petrol üretiminde düşüş----

Rusya’nın petrol üretiminde düşüş

Rusya’nın petrol üretiminde düşüş
04 Kasım 2022 - 17:25 www.finansgundem.com

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkedeki petrol şirketlerinin petrol ve gaz kondensat üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,9 düştüğünü açıkladı.


Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkedeki petrol şirketlerinin Eylül 2022 döneminde petrol ve gaz kondensat üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,9 azaltarak 44,2 milyon tona düşürdüğünü bildirdi.

Öte yandan eylül ayında ülkedeki petrol ve gaz kondensat üretiminin geçtiğimiz yılın eylül ayına kıyasla yüzde 0,6 artış gösterdiğine vurgu yapılan raporda, Ocak-Eylül 2022 döneminde üretim hacimlerinin yüzde 2,8 artarak 398 milyon tona ulaştığının altı çizildi

Gazetemru' da yer alan haberde, Rosstat, eylül ayında Rusya’nın gaz kondensatsız petrol üretim hacminin 40,7 milyon ton olduğunu belirtirken, bu rakamın ağustos ayına göre yüzde 3,3, geçtiğimiz yılın eylül ayına göre ise yüzde 0,5 daha düşük olduğunu ifade etti.

Daha önce petrol üretimi hakkında konuşan enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın 2021’de 524 milyon ton petrol ürettiğini bildirmiş, 2022’de ise üretim hacminin 525-530 milyon ton olacağını söylemişti.

Rosstat, Rus petrol şirketlerinin eylül ayında petrol rafine faaliyetlerinin ağustos ayına göre yüzde 4,2 oranında azaltarak 22,7 milyon tona indirdiğini iletirken, petrol arıtma çalışmalarında yıllık bazda düşüş yüzde 2,1 olarak kaydedildi.

Eylül ayında Rusya’nın benzin üretimi ağustosa kıyasla yüzde 9,1 azalarak 3,4 milyona gerilerken, öte yandan benzin üretim hacmi yıllık bazda yüzde 5,6 artış gösterdi.

Ocak-Eylül 2022 döneminde Rusya’nın benzin üretimi yüzde 5,7 artarak 31,8 milyon tona, dizel üretimi ise yüzde 5,4 artarak 62,5 milyon tona yükseldi.

Kömür üretimi

Rosstat’a göre Eylül 2022’de Rusya’da tüm kalitelerde kömür üretimi, geçen yılın eylül ayına göre yüzde 1,5 azalarak 35,6 milyon tona gerilerken, özellikle eylül ayında yıllık bazda yüzde 8,5 düşen kömür üretiminin 27,7 milyon ton olarak tespit edildiği açıklandı.

2022 yılının ilk dokuz ayında Rusya’da kömür üretimi yüzde 1,6 azalarak 313 milyon ton olurken, yıl başından bu yana her türlü taşkömürü üretimi yüzde 5,4 azalarak 252 milyon tona, antrasit üretimi yüzde 0,3 azalarak 18,7 milyon tona, taşkömürü üretimi yüzde 10,7 azalarak 158 milyon tona geriledi.

Öte yandan Ocak-Eylül 2022 döneminde ülkedeki kok kömürü üretimi yüzde 6,5 artarak 75,3 milyon tona yükseldi.

Rusya Merkez Bankası Ekonomik Tahmin Dairesi, Batı ülkelerinin Rus petrolüne yönelik dış ticaret ve finansal kısıtlamalarının ekonomik riskleri artırdığına işaret ettiği raporunda, petrol ambargolarının Rusya ekonomisine olumsuz etkisinin 2023’te kendini göstereceğini bildirdi.

AB tarafından Rusya’ya karşı kabul edilen en büyük yaptırımlardan biri olan 6’ncı yaptırım paketi kapsamında, Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin 5 Aralık, rafine ürün tedarikinin ise 5 Şubat itibariyle tamamen kesileceği hatırlatılan raporda, “Petrol endüstrisindeki yatırım imkânı ve yüksek teknoloji ürün arzı üzerindeki kısıtlamalar, bu yılın sonunda ve esas olarak 2023’te kendisini hissettirecektir. O zamana kadar, Rusya’nın ekonomisinde sürdürülebilir büyüme gerçekleşmesi olası değildir” ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası analistleri, mevcut dış ticaret ve finansal kısıtlamaların sıkılaştırılması risklerinin büyüdüğüne de dikkat çekerken, bunun da ilgili arz şoklarının yaşanması anlamına geleceği konusunda uyarıyor.

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Sergey Mochalnikov, 2023’te Batı yaptırımları nedeniyle kömür ihracatının 2022 sonuçlarına ulaşamayacağını belirtirken, “Ancak 2024’ten itibaren yeni lojistik rotaların oluşması nedeniyle büyümeye başlayacak” diye konuştu.

2023 yılının Rusya enerji sektörü için ‘Yeni lojistik rotaları oluşturma yılı’ olarak nitelendirilebileceğini söyleyen Bakan Yardımcısı, “Hindistan ve Çin’e kömür arzını artırmak için uluslararası kömür tedarik rotaları yeniden oluşturuluyor. Rus kömür şirketleri herhangi bir hacimde herhangi bir kalitede kömür sağlayabilir. Soru bunun nasıl teslim edileceği. AB’nin (Avrupa Birliği) Rusya’dan kömür ithalatına yönelik ambargosunun yürürlüğe girmesinden ve Ukrayna’ya daha önce yaklaşık 14 milyon tona ulaşan teslimatların sona ermesinden sonra, Rusya’nın kömür ihracatının yaklaşık üçte biri için yeni satış pazarları aramak gerekiyor” diye konuştu.

Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması yakında tamamlanıyor

 

Rusya'nın rezervlerinde artış

 

Rusya'nın kömür ihracatı 6 ayın dibinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)