BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiRusya'dan 47 yıl sonra Ay'a yolculuk----

Rusya'dan 47 yıl sonra Ay'a yolculuk

Rusya'dan 47 yıl sonra Ay'a yolculuk
11 Ağustos 2023 - 16:38 www.finansgundem.com

2021 yılının ekim ayında fırlatılması planlan ancak süreci geciken Luna-25 aracı, uzaya fırlatıldı. Böylece Rusya, 1976’dan bu yana ilk defa Ay’a uzay aracı göndermiş oldu.

Rusya Sovyetler Birliği döneminden bu yana ilk kez Ay’a yolculuk yaptı. Luna-25 aracı uzaya fırlatıldı. Uzmanlara göre amaç, iki süper güç olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin gibi ülkelerle siyasi rekabet.

Voa'nın haberine göre; bu adımla Rusya, ağustos ayı içinde Ay’a uzay aracını indirmeyi amaçlayan Hindistan’la uzay yarışına girmiş oluyor. Rusya’nın uzay aracının 23 Ağustos’ta Ay’a ulaşması bekleniyor. Hindistan’ın da 14 Temmuz’da fırlattığı uzay aracının hemen hemen aynı gün Ay’a ulaşmasının beklendiği ifade ediliyor.

PLAN GECİKMİŞTİ

Rusya aslında uzun süredir böyle bir misyonun hazırlığını yapıyordu. Uzay aracının 2021 yılı ekim ayında fırlatılması planlanmış ancak süreç gecikmişti.

Avrupa Uzay Dairesi navigasyon kamera sistemini Luna-25 uzay aracına yerleştirerek test etmeyi amaçlamış; ancak Rusya’nın Ukrayna işgalinden sonra proje kapsamındaki işbirliği çökmüştü.

Lune-25 uzay aracı bu nedenle Avrupa Uzay Dairesi’nin desteği olmadan fırlatıldı.

AY’IN GÜNEY KUTBU HEDEFLENİYOR

Her iki ülkenin modülleri, şimdiye kadar hiçbir uzay aracının pürüzsüz bir şekilde inemediği Ay’ın güney kutbuna inecek. Şimdiye kadar yalnızca üç ülke Ay’a başarılı şekilde inmeyi başardı: Sovyetler Birliği, ABD ve Çin.

Rusya’nın uzay dairesi Roscosmos Rusya’nın Ay’a araç gönderme kabiliyetine sahip bir devlet olduğunu göstermek ve Rusya’nın Ay’ın yüzeyine erişimini güvence altına almak istediğini belirtti.

Rus uzay analisti Vitali Egorov, “Amaç Ay’a ilişkin bilimsel çalışma yapmak değil. Amaç iki süper güç olan ABD ve Çin’in yanısıra uzayda süper güç unvanını almak isteyen birkaç ülkeyle siyasi rekabet” diyor.

AMAÇ İSE…

Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batı ülkeleri Rusya’ya yaptırım uygulamış ve Rusya’nın Batı teknolojisine erişim sağlamasının zorlaşması sebebiyle uzay programı da olumsuz etkilenmişti.

Rus analist Egotov, “Bilim insanlarının Ay’daki suyla ilgili araştırma görevi olsa da, Roscosmos için temel görev Ay’a inmek, kaybolan Sovyet uzmanlığını yeniden elde etmek ve bu görevin yeni bir dönemde nasıl yapılacağını öğrenmek” diyor.

PUTİN, PROJEYE ÇOK ÖNEM VERİYOR

Luna-25 uzay aracı Rusya’nın doğusundaki Vostoçni Uzay Üssü’nden fırlatıldı.

Uzay üssü yakınındaki köyün sakinleri sabah saatlerinde bölgeden tahliye edildi. Çünkü milyonda bir de olsa Luna-25’i fırlatacak olan roketin parçalarının yeryüzüne düşme riski bulunuyor.

Bu uzay üssü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in önem verdiği bir proje ve Rusya’nın uzayda süper güç haline gelmesine yönelik çabaları açısından önem taşıyor.

Rus uzay dairesi Roskosmos’a göre aracın Ay’a ulaşması beş gün sürecek. Uzay aracı Ay’ın yörüngesinde 5-7 gün dolaştıktan sonra güney kutup yakınlarında üç olası iniş noktalarından birine inecek.

AYD’A SU VAR MI?

Ay’ın güney kutbu, buradaki kraterlerde su bulunabileceğini düşünen bilim insanları için özellikle önem taşıyor.

Astronomi uzmanları yüzyıllardır Sahara Çölü’nden 100 kat daha kurak olan Ay’da su olup olmadığını araştırıyor.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın 2018’de yayınladığı haritalar Ay’ın gölgeli kısımlarında buzlu su olduğunu göstermiş, 2020’deki haritalar da güneş ışığının olduğu alanlarda suyun olduğunu doğrulamıştı.

Ay’da buzlu su bulunursa bunun tarihi bir keşif olacağı, bu buzlu suyun içme suyunun yanısıra yakıt ve oksijen çıkarmak için de kullanılabileceği belirtiliyor.

Luna-25 uzay aracının Ay’dan kaya ve toz örneklerini toplaması bekleniyor.

Uzmanlara göre Ay’dan toplanacak bu örnekler Ay’da kalıcı üslerin oluşturulması öncesinde oradaki ortamın anlaşılması açısından önem taşıyor.

Roscosmos Başkanı Yuriy Borisov, Luna-25’in barışçıl amaçlarla Ay’a gönderildiğini, 2027, 2028 ve 2030’da da Ay’a uzay araçları göndermeyi planladıklarını söyledi.

Ay'a giden ilk ticari uzay aracına ulaşılamıyor

 

NASA duyurdu: 50 yıl sonra bir kapsül Ay'a ulaştı

 

Ay'a geri dönüş: Artemis 1 roketi fırlatıldı!

 

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)