BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya yabancılara çifte vatandaşlık izni verecek----

Rusya yabancılara çifte vatandaşlık izni verecek

Rusya yabancılara çifte vatandaşlık izni verecek
02 Ekim 2019 - 10:00 www.finansgundem.com

Rusya’da devlet ülkeye daha fazla kalifiye yabancı iş gücü çekebilmek için vatandaşlık yasasına yeni esneklik getirmeye hazırlanıyor. Yabancıların, kendi vatandaşlıklarından çıkmadan Rusya vatandaşlığına geçebilmelerine izin verilmesi gündemde.

RBK’nın haberine göre, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ve hükümete sunduğu tasarıda, “Göçmen politikası önlemlerinin hayata geçirilmesi, Rusya Federasyonu vatandaşlığına geçen yabancı ülke vatandaşlarının, diğer bir vatandaşlıktan vazgeçmeleri yönündeki zorunlu talebin kaldırılmasına imkan tanıyacak” ifadesinde bulunuluyor.

Bugün Rusya vatandaşlığına geçmek isteyen yabancıların, sahip oldukaları diğer vatandaşlıktan çıktıklarına dair Rusya devletine bildirimde bulunmaları gerekiyor.

Ayrıca Rusya üniversiteleri ile Bağımsız Devletler Topluluğu ve Baltık ülkelerinin önde gelen eğitim kurumlarında eğitim almış yabancıların kısa ve uzun dönem ikamet izinleri ile vatandaşlık alma prosedürünün de kolaylaştırılması planlanıyor.

Öte yandan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı, yüksek kalifiye yabancı uzmanların (Высококвалифицированные иностранные специалисты- VKS) Rusya vatandaşlığına geçebilmeleri için ülkede çalışmaları gereken yasal sürenin kısaltılmasını öngören kararname bugün yürürlüğe girdi.

Böylece, hükümetin belirlediği sektörlerde çalışan yabancı kalifiye uzmanların Rusya vatandaşlığına kabul edilmeleri için Rusya’da artık en az üç değil, bir yıl çalışmaları yeterli olacak. Yeni düzenlemenin 2 Ekim 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği açıklanmıştı. 

Yasa, aylık resmi geliri 167 bin rublenin (mevcut kurla 2 bin 615 dolar) üzerinde olan yabancıları "yüksek kalifiye yabancı uzman" statüsünde kabul ediyor. Her ne kadar amaç teknik-teknolojik alanlarda yabancıları ülkedeye çekmek olsa da, Rusya'da kendi kurduğu şirkette en az bu bedelde maaşlı olarak kendisini çalışır gösterenler de bu statüde değerlendiriliyor.  

Yabancı uzmanların Rusya vatandaşlığına geçiş prosedürlerinin basitleştirilmesinin, bu kişilerin “Rusya’ya olan bağlılıklarını artırması”nın beklendiği belirtiliyor. 

Bu sayede ekonominin ve çağdaş teknolojilerin gelişimi için gerekli kalifiye yabancı profesyoneller için Rusya’da çalışmanın daha cazip hale geleceği öngörülüyor. 

Duma, daha önce bazı sektörlerde çalışan yabancı profesyonellerin Rusya vatandaşlığına geçiş prosedürlerini basitleştirmişti.

Bu arada Putin'in 19 Eylül'de imzaladığı bu kararnamenin ardından bir yerel Rus haber sitesinde "Rusya vatandaşı ile 1 yıl evli kalanlar pasaport alabilecek "şeklinde çıkan haber ise doğrulanmadı.


Rusya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Ağustos 2019 döneminde 221 bin kişi Rusya vatandaşlığına geçti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 fazla. 

Rusya, nüfus kaybının ve iş gücü açığının önüne geçmek için son dönemde ülkeye daha fazla göç çekmeye yönelik adımlarını sürdürüyor.

Komsomolskaya Pravda gazetesinin haberine göre, 2018 yılında eski Sovyet ülkeleri dışından Rusya vatandaşlığına geçen yabancıların başında Türkler geliyor. Geçen sene 485 Türk vatandaşına Rusya pasaportu verildi. 

Bu sıralamada Türkiye’yi  Afganistan (461), Vietnam (401), Suriye (395) ve Almanya (192) takip ediyor.

2018 yılında Rusya vatandaşlığı alan eski SSCB ülkesi vatandaşı yabancıların başında ise Ukraynalılar (83 bin 81 kişi), Kazakistanlılar (54 bin 362), Tacikler (35 bin 732), Ermenier (27 bin 134) ve Özbekler (21 bin 67) var. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)