BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya ekonomisi daralacak----

Rusya ekonomisi daralacak

Rusya ekonomisi daralacak
28 Şubat 2023 - 10:56 www.finansgundem.com

Moody’s, Rusya ekonomisine ilişkin orta vadeli tahmininde ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) bu yıl yüzde 3 daralacağını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası uygulanan yaptırımların da etkisiyle Rusya ekonomisi toparlanamıyor. Uluslararası derecelendirme ajansı Moody’s, Rusya ekonomisine ilişkin orta vadeli tahmininde ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) bu yıl yüzde 3 daralacağını açıklarken, yaptırımlar zemininde ekonomiyi istikrara kavuşturmak için Rus hükümetinin “alışılmışın dışında” kararlar verebileceği ifadelerini kullandı.

Rusya ekonomisine ilişkin bu yılki daralma tahmininde Uluslararası Para Fonuna (IMF) kıyasla daha karamsar bir tablo çizen Moody’s, raporunda, Rus hükümetinin yaptırımlar nedeniyle uyguladığı farklı mali politikanın enflasyon ve makro-finansal istikrar üzerinde olumsuz etkiye sahip olabileceğini vurguladı.

Ajans, özellikle de bütçenin finansmanında bütçe açığını doğrudan finanse etmek amacıyla iç borca yönelen hükümetin iç piyasadan borç para aldığı ve kamu borcunun düşük seviyesinden yararlandığını aktardı.

Ayrıca Ulusal Varlık Fonu’nun harcamalarının oldukça muhafazakâr olduğuna vurgu yapan Moody’s, buna karşılık uzun vadede Rusya bütçesinin bankacılık sektörüne bağlı olacağını tahmin ederken, raporunda, “Ancak bankalardan borçlanmak devletin faiz yükünü artıracaktır. Daha sonra bu yük, finansman açığını kapatmak için federal kredi tahvillerine düşecektir” ifadelerini kullandı.

Gazetemru'nun haberine göre, Moody’s’in Rusya ekonomisinde 2022 yılı için yüzde 7’lik daralma tahmininin gerçekleşmediğine değinilirken, ancak uzmanlara göre yaptırım kısıtlamalarının Rusya’nın ihracatı üzerindeki olumsuz etkisi ekonomideki durgunluğun derinleşmesine neden olacak.

Ajans, ihracattaki düşüş nedeniyle Rusya’nın pozitif ödemeler dengesinin daha da kötüleşeceğini ve bunun da rublenin zayıflamasına yol açacağını öngörürken, rapora göre, yaptırımlar ve Batılı ülkelerle ekonomik bağların kopması, Rusya ekonomisinin uzun vadeli büyüme potansiyelini de olumsuz etkileyecek.

“Yaptırım ortamına kademeli olarak uyum sağlayacak Rusya’nın gerçek GSYH büyümesinin 2024’te yaklaşık yüzde 1’e dönmesi bekleniyor” ifadelerine yer verilen raporda, Rusya’nın yerli ürün alternatifleri geliştirmek de dahil olmak üzere bazı yaptırım uygulanan malları değiştirmeyi başardığına dair kanıtlar olduğu, ancak büyük ihtimalle bu durumun maliyetlerin artması ve kalitenin düşürülmesi pahasına elde edildiği vurgulandı.

Moody’s, Çin’in AB’den Rusya’ya ithalatın yaklaşık yüzde 20’sini telafi edebildiğine de dikkat çekti.

Rusya ekonomisi yüzde 4 daraldı

 

Seferberlik kararı Rusya ekonomisi için umut oldu

 

Rusya ekonomisi % 4,1 daraldı

 

Rusya ekonomisi dibe vurdu!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)