BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakRusların konut talebinde 'deprem' etkisi----

Rusların konut talebinde 'deprem' etkisi

Rusların konut talebinde 'deprem' etkisi
28 Şubat 2023 - 13:43 www.finansgundem.com

Rusların Türkiye'de emlak sektörüne olan ilgisi depremler sonrası azaldı. Emlak ve konut talep eden Rusların oranı bir önceki aya göre %40-60 oranında düştü.

Türkiye’de meydana gelen feci deprem ve on binlerce insanın hayatını kaybetmesinin yankıları sürerken, Türkiye’de inşa edilen konutların sağlamlığı ve deprem standartlarına uygunluğu tartışmaları gündemdeki yerini koruyor.

Yaşanan depremler sonrası Rusların Türkiye’den emlak ve konutlara olan talebi bir önceki aya göre %40-60 oranında azaldı. Ruslar Türkiye yerine Tayland, Karadağ, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yöneliyorlar.

Prian.ru'nun hesaplarına göre, Şubat ayında Rusların Türkiye'de konut satın alma ve kiralama talebi Ocak ayına göre %60 azaldı ve bu, %25-30'luk normal mevsimsel düşüşün iki katı.

Uzmanlar bu azalmanın deprem nedeniyle ortaya çıkan haberlere dayandırıyor.

Tranio Ticaret Direktörü Elena Milishenkova, Şubat ayında Türkiye'de gayrimenkul alımı için yapılan başvuru sayısının yüzde 41 azaldığını söyledi. Bu, gelecekteki işlemlerle ilgili istatistikleri etkileyecektir, diye belirtiyor.

New Real Estate'in kurucusu Ekaterina Nikitina, alıcıların artık bekle ve gör tutumu takındığını, birçoğunun Türkiye gezilerini ertelediğini söylüyor.

Türkiye, denizaşırı mülk satın almak için en çok aranan destinasyonlardan biridir. Yerel istatistik enstitüsüne göre, 2022'de Ruslar burada 16,3 bin gayrimenkul satın aldı ve bu, 2021'dekinin üç katından fazla.

Geçici konutlarda neler var?

 

Kiralık konut krizi derinleşiyor

 

TOKİ'den yeni konut açıklaması

 

Deprem bölgesinde yeni konutlar nereye yapılacak?

 

NF Grubu, Türkiye'nin varlıklı müşterilerin talebinin %30'unu oluşturduğunu, BAE (%26) ve Kıbrıs'ın (%14) önünde olduğunu belirtiyor.

Şirkete göre, 2022'de Rusların %61'i oturma izni (oturma izni) veya vatandaşlık almak için, %17'si kendi ikametgahı için, %15'i yatırım olarak yabancı gayrimenkul satın aldı.

NF Group'un yabancı emlak departmanı yöneticisi Anna Larina, İstanbul, Antalya, Alanya ve Bodrum'un Ruslar arasında en popüler Türk lokasyonları olduğunu söylüyor.

İstanbul’da deprem söylentisi yatırımcıları korkutuyor

Türkiye’nin güney doğusunda meydana gelen depremle birlikte yeniden gündeme gelen olası İstanbul depremi söylentileri Rusların tercihelerinde etkili oluyor. Çok sayıda Rus yatırımcı, bu gerçeği duyduydu için emlak tercihlerinde tereddüt yaşıyor.

Emlak danışmanı Elena Milishenkova, İstanbul’un birçok sakininin artık yeni binaların olduğu ve sismik aktivitenin düşük olduğu bölgelere taşınmaya çalıştığını söylüyor. Özellikle Başakşehir, Kayaşehir, Arnavutköy, Ümraniye, Ataşehir. Fatih, Bağcılar, Avcılar semtlerine de ilginin azaldığını belirtiyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)