BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRus oligarklarının şirketleri borç krizinde----

Rus oligarklarının şirketleri borç krizinde

Rus oligarklarının şirketleri borç krizinde
23 Mart 2022 - 14:56 www.finansgundem.com

Rus oligarklarına ait şirketler borçlarını ödemek istese de, yaptırımlar engel oluyor. Çelik üreticisi Severstal’ın iflasını açıklaması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, batılı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan sert yaptırımlar nedeniyle Rus oligarklarına ait şirketler yabancı kreditörlerine ödeme yapmakta güçlük çekiyor. Bu durum da borçlarını ödeyecek fonları bulunmasına rağmen, şirketleri iflas tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ve yaptırımların açıklamasının ardından ilk önemli iflas yakın zamanda açıklanabilir. Çelik devi Severstal bugün sona erecek dolar tahvilinin ödemelerini yapamayabilir.

Severstal, Citigroup’un bir birime 12,6 milyon dolarlık faiz ödemesi yaptı. Bankanın birimi tahvil sahipleri için ödemeleri topluyor. Bu para bankanın ABD hesaplarına transfer edilmiş olsa da, henüz tahvil sahiplerine ulaşmadı. Şirket yakın zamanda, Citigroup’un şirkete bu parayı ödeyemeyeceğini belirttiğini açıklayabilir. Wall Street Journal’ın haberine göre, geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada Severstal, Citigroup’un ödemeyi gerçekleştirmeyebileceğini söyledi. Şirket ödemesinin %1’i oranında bir deneme ödemesi yaparak, sonuç alınıp alınamayacağını test etti. Citigroup sözcüsü ise açıklama yapmayı reddetti.

ABD, Avrupa Birliği ve diğer batılı müttefikler Rusya’nın merkez bankasını kısıtlayıcı yaptırımlar uygularken, şahıslar da sert yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Açıklanan yaptırımlar, Rusya’nın önde gelen şirketlerinin küresel finansal piyasalara erişimini engelledi. Batı bankaları, eylemlerinin yasal olup olmadığından emin olmadığı sürece Rusya kaynaklı parayla temas halinde bulunmak istemiyor.

Bu durum da gecikmelere ve kafa karışıklığına neden oluyor. Moskova’nın kuzeyinde bulunan Severstal, Rusya’nın en büyük çelik üreticilerinden bir tanesi. Şirketin hisselerinin büyük bir bölümü, ülkenin en zengin isimlerinden, serveti 29 milyar dolar olduğu tahmin edilen Alexey Mordashov’a ait. Mordashov, Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde yer alıyor ve İtalyan polisi geçtiğimiz hafta Mordashov’un Sardunya’da bulunan malikanesine el koydu. Severstal’ın iflası, ödemenin son dakika gerçekleşmesiyle engellenebilir.

Rusya hükümeti geçtiğimiz hafta yabancı tahvil sahiplerine ödeme yapma konusunda başarılı oldu. Bunun nedeni ise yaptırımlarda yer alan ve bazı borç ödemeleri için oluşturulan istisnalar. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Moskova aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın borç ödemelerinin ruble ile yapılması yönündeki kararından döndü. Severstal’ın iflası açıklandığı takdirde, son altı yılda iflas eden ilk büyük Rus şirketi olacak.

Bunun en son örneği 2016 yılında borçlarını yeniden yapılandıran Rus lojistik şirketi Far-Eastern Shipping Company olmuştu.

Bir başka çelik üreticisi Evraz’ın da hisselerinin büyük bir bölümü Roman Abramovich’e ait. Şirket pazartesi günü 18,9 milyon dolarlık tahvil ödemesinin Société Générale tarafından engellendiğini açıkladı. Bankadan ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Evraz, ödemenin engellenmesinin nedeninin, Abramovich’in İngiltere’nin yaptırım listesinde yer alması olduğunu söyledi. Severstal ve Evraz’dan yapılan açıklamalarda, borçlarını ödeyecek fonları bulunduğu ve ödemeleri yapmak için hazır oldukları söylendi.

JPMorgan Chase’e göre Rusya şirketlerinin toplamda yaklaşık 98 milyar dolar borcu var ve bunun 17 milyar doları bu yıl ödenecek. Uluslararası yatırımcılar Rusya’nın kurumsal borçlarının 21 milyar dolarına sahip. Gazprom, Severstal ve Evraz gibi şirketlerin tahvilleri JPMorgan’ın gelişen ülkeler kurumsal tahvil endeksinin popüler isimleri arasında.

Bankadan yapılan açıklamada, Rusya’nın hükümet ve kurumsal tahvillerinin endeksten çıkarılacağı söylendi. Önde gelen diğer Rusya şirketleri işgalin başlamasından bu yana borçlarını ödeme konusunda büyük sorunlar yaşamadı. Hem Gazprom’un hem de Rosneft’in en büyük patronları ABD ve İngiltere’nin yaptırım listesinde yer alsa da, şirketlerin büyük bir bölümü Rusya hükümetine ait.

Vladimir Zelenskiy, Japonya'dan yardım istedi

 

AB'den krizden etkilenen şirketlere destek

 

Rusya’nın internet yasakları 1.2 milyar dolar kaybettirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)