BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRus ekonomist: Yastık altına euro saklayın----

Rus ekonomist: Yastık altına euro saklayın

Rus ekonomist: Yastık altına euro saklayın
05 Ağustos 2020 - 09:27 www.finansgundem.com

Rusya'da ruble günlerdir değer kaybediyor. Dolar kesintisiz sekiz, euro ise dokuz gündür rubleye karşı sürekli yükselişte. Bankalar arası piyasda dolar dün gece 73,5 rubleden, euro ise 86,7 rubleden işlem gördü.

Pek çok Rus ekonomist, rublenin dolar ve euro karşısındaki direncini daha fazla koruyamayabileceği düşüncesinde. Önde gelen federal gazetelerden Moskovski Komsomolets, konuyla ilgili haberini "Yastık altına euro saklayın: ruble yeni bir çakılmanın eşiğinde" başlığıyla verdi.
 
Gazetenin görüşüne başvurduğu bir dizi ekonomist yıl sonundan önce doların 90, euronun ise 100 rubleyi görebileceğini ileri sürdü.
 
Buna göre, rubleye en büyük darbe, faiz oranını bir kere daha düşüren Merkez Bankası'ndan geldi. Rubleyi zayıflatan bir diğer önemli sebep de, yabancı yatırımcıların tahvillerden kazandıkları paraları ülke dışına çıkarmak için dolara çevirme eğilimleri.
 
Dahası ABD'nin yeni yaptırım paketinin devlet tahvilleri hedef alması durumunda, bu kaçışın hızlanmasından endişe ediliyor.
 
4 Ağustos sabahı 1 Amerikan doları 73,2 rubleden, euro ise 86,4 rubleden işlem görüyordu. Akşam saatlerinde değer kaybı daha da arttı.
 
Komsomolskaya Pravda gazetesi ise, rublenin değer kazanmasının 5 temel nedenini şöyle sıraladı:
1- Kar payı ödemeleri: 
Yaz ortası ve sonundan büyük Rus şirketleri hissedarlarına kar payı (dividant) ödüyor. Yabancılar ruble olarak aldıkları kar payını dövize çevirerek ülkeden çıkarıyor. 
 
2- Sınırların açılması: 
1 Ağustos'tan itibaren yurt dışı uçuşlara kademeli izin verilmesiyle Türkiye'ye turizm hareketi başladı. Karantina döneminden bunalmış olarak çıkan geniş bir kitle, yurt dışı tatili için dövize yöneldi.
 
3- Yabancı yatırımcıların Rus devlet tahvillerinden çıkmaları:
Geçen hafta Rusya Merkez Bankası faizleri yüzde 4,25 ile rekor düşük düzeye çekince, devlet tahvillerinin üçte birini ellerinde tutan yabancılar eskisi kadar cazibesi kalmadığı için satışa yöneldi ve döviz  aldı.
 
4- Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası'nın döviz satışını azaltması:
Petrol fiyatı 40 doların üzerinde seyir ettiği için devlet bütçe dengesi için daha fazla döviz satmaya gerek görmüyor. Bu nedenle, petrol 15-20 dolarken aktiv satış yapan devlet kurumları frene bastı.
 
5- İhracatta artış:
Krizden yavaş yavaş kafayı kaldıran Rus şirketleri üretini ve ihracatı arttırmaya, bunun için de dövizle alınan makine ya da ara mallara talebi yükseltmeye başladı. Ayrıva mağazaların açılmasıyla ithal mallara talep de artmaya başladı. Bunlar için de şirketlere döviz gerekiyor ve artan talep rubleyi zayıflatıyor.  
 
Öte yandan Vek gazetesinin haberine göre Rusya'nın önde gelen ekonomistlerinden Mihail Delyagin, ABD kaynaklı krizin ve doların değer kaybının derinleşmesi durumunda, eylülden sonra rublede de ciddi bir devalüasyonun gündeme gelebileceği uyarısında bulundu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)