BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRubledeki hızlı düşüş enflasyonu artıracak korkusu----

Rubledeki hızlı düşüş enflasyonu artıracak korkusu

Rubledeki hızlı düşüş enflasyonu artıracak korkusu
10 Nisan 2023 - 09:06 www.finansgundem.com

Sovcombank baş analisti Mihail Vasiliyev, 80 rublenin üzerine çıkan doların ekonomi için tehlike oluşturmadığına, ancak rubledeki sert düşüşün enflasyonu hızlandıracağına dikkat çekti.

Rusya yeni haftaya sabah saatlerinde oluşan dolarda 82,40 ruble, euroda 90,29 rublelik kurla başlıyor. Uzmanlar, dolarda 80 rublenin üzerine çıkıldıktan sonra doğabilecek olası sonuçları değerlendirmeye devam ediyor.

Prime finans ajansına konuşan Sovcombank baş analisti Mihail Vasiliyev, rublenin yılbaşından bu yana yüzde 14 değer kaybettiğin, öte yandan Rosstat'a göre yılın başından bu yana tüketici fiyatlarının sadece yüzde 1,6 arttığını hatırlattı.

Türkrus'da yer alan habere göre Vasiliyev, hızlı bir şekilde 80 rublenin üzerine çıkan doların ekonomi için doğrudan bir tehlike oluşturmadığına, ancak rubledeki çok hızlı ve sert düşüşün enflasyonu hızlandıracağına dikkati çekti.

Rus uzman, "Bu nedenle ithalatçıların artan maliyetleri önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına yansıtması kuvvetle muhtemel. Temmuz ayına kadar enflasyon yüzde 4'lük hedefin altında kalabilir. Ancak baz senaryoda yıllık enflasyonun yaz aylarında hedeflenen seviyenin üzerine çıkması ve yıl sonunda yüzde 7,5'e yükselmesi bekleniyor. Fiyatlardaki muhtemel hızlanmanın nedenleri, rublenin zayıflaması, artan bütçe açığı, ekonomik aktivitedeki durgunluk ve işgücü piyasasındaki personel eksikliği olabilir” dedi.

Vasiliyev, "Risk aynı zamanda rublenin dolar karşısında hızla zayıflaması ve 80 rublenin üzerinde keskin hareketlerdir. Bu durumda devalüasyon ve enflasyon beklentileri artabilir, bu da dövize olan talebin artmasına ve rublenin daha da zayıflamasına yol açacaktır. Bu senaryoda Rusya Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak ve rubleyi desteklemek için faiz oranını daha hızlı ve daha keskin bir şekilde artırabilir. Ekonomide kredi maliyetindeki artış, tüketici ve yatırım faaliyetini sınırlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Vasiliyev’e göre, enflasyonu dizginlemek için Rusya Merkez Bankası, yıl ortasında faiz arttırmaya başlayarak, yıl sonuna kadar oranı 150 baz puan artışla yüzde 9 faize çıkabilir.

Rus tur operatörlerinin borcu 1 milyar rublenin altında

 

Rus kamu bankasının zararı rekor seviyede

 

Rusya'nın bütçe açığında rekor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)