BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPPK metninde dikkat çeken ifade: İndirim bitti mi?----

PPK metninde dikkat çeken ifade: İndirim bitti mi?

PPK metninde dikkat çeken ifade: İndirim bitti mi?
18 Kasım 2021 - 15:37 www.finansgundem.com

Merkez Bankası beklenen Kasım ayı faiz kararını piyasa beklentilerine paralel 100 baz puan indirimden yana kullandı. PPK metninde ise yer alan ifade kafaları karıştırdı.

ÖZDER ŞEYDA UYANIK – FINANSGUNDEM.COM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eylül aynında başladığı indirimlere Ekim ayından sonra Kasım’da da devam etti.

Bugün yapılan Para Politikası Kurulu’nda 100 baz puan indirim kararı çıkarken son 3 ayda faizler yüzde 19 seviyesinden yüzde 15’e inmiş oldu.

3 Kasım’da açıklanan enflasyon oranı yıllık bazda 19,89 olurken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu daha önce yaptığı açıklamalarda çekirdek enflasyonu takip ettiklerinin altını çizmişti.

Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda 16,82 oranında bulunuyor.

Haftalık repo faiz oranı ise yüzde 15 ile bu oranında altında bulunuyor.

Piyasada ekonomistler Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadara 100 baz puanlık bir marjı olduğunu belirtiyordu ve beklentiler dahilinde bu marj kullanıldı.

Enflasyon, Merkez Bankası’nı etkileyecek mi?

Bugünkü faiz karar metninde de bu yönde bir ibare dikkat çekti:

Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.

Buna göre Merkez Bankası Aralık ayında faizleri sabit mi bırakacak?  "Metne göre Merkez Bankası’nın yılın son toplantısında indirimi pas geçme olasılığı yükseldi" yorumları yapılırken, İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen ve Ekonomist Dağlar Özkan'ın raporunda da "TCMB son bir Faiz indirimine açık kapı bırakıyor" başlığı ile şu şekilde yorumlandı:

Para Politikası Kurulu Kasım ayı toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek %15 düzeyine indirdi. Alınan karar piyasanın ve İş Yatırım’ın 100 baz puan indirileceği beklentisiyle uyumlu. Karar sonrası piyasa tepkisi Türk lirası ve tahvil piyasası için negatif, borsa ve özellikle banka hisseleri için pozitif oldu.

Açıklanan metinde iki önemli mesaj veriliyor:

(i) Enflasyon üzerinde geçici olarak tanımlanan faktörlerin 2022 yılının ilk yarısında da etkili olacağı kabul ediliyor. 

(ii) Aralık ayında son bir 100 baz puanlık indirim için kapı açık bırakılıyor.

Para Politikası Kurulunca alınan faiz indirim kararını iktisadi gerekçelerle açıklayamıyoruz. Enflasyonun %20’ye ulaştığı ve büyümenin %9’u geçtiği bir ortamda üç ay içinde 400 baz puan faiz indirilmesi ve ilave 100 baz puan için kapının açık bırakılmasını açıklamak kolay değil.

Türk lirasında son üç ayda yaşanan %25’e yakın değer kaybı ve Aralık ayında 100 baz puan ilave faiz indirimi nedeniyle 2021 yıl sonu enflasyon tahminimizi %20’den %21’e çekiyoruz.

Eylül ayından bu yana döviz kurundaki artışın gecikmeli etkileri nedeniyle önümüzdeki 12 ayda 6 puan kur geçişkenliği olacağını hesaplıyoruz. Genişleyici parasal ve gelirler politikaları nedeniyle 2022 yıl sonu enflasyon tahminimizi %16,5’ten %20’ye yükseltiyoruz.

Sert yükseliş sonrası analistlerin döviz yorumu

Merkez Bankası faizi yüzde 15'e indirdi

Faiz kararı sonrası piyasalar ne tepki verdi?

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kirve18 Kasım 2021 23:12

    Faiz yükselse de nafile,enflasyon var dolar 6 liraya dusurup marketteki peynir 10 lira olmaz

  • KERİM18 Kasım 2021 17:23

    FAİZ ARTSADA DÜŞSSEDE MİLLET FAKİRLEŞİYOR

  • Üzücü18 Kasım 2021 16:33

    Yaktınız fukarayı zengini şöhret ettiniz helal olsun

  • Seyrüsefer18 Kasım 2021 16:30

    Durduramazlar Faiz yükselmedigi müddetçe ülke fakirleşir halk fakirlesir dışa bagımlısın her türlü hammaddede üretimin kısıtlı yatırım gelmez faiz olmazsa TL bitmiş durumdadır yeni bir merkez bankası liyakat güven sahibi atanıp acilen faizleri enflansyon üstü yükseltip dövizi geri çekmektir yoksa sonu uçurum tükenmişlik

  • Cego 18 Kasım 2021 15:59

    Allah belanızı versin