BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPortekiz kesintiye gidiyor----

Portekiz kesintiye gidiyor

Portekiz kesintiye gidiyor
04 Mayıs 2013 - 11:55 www.finansgundem.com

Portekiz hükümeti, memur ve emeklileri etkileyen 4 milyar 800 milyon euroluk yeni kesintiler açıkladı

Portekiz hükümeti, Troyka'ya verdiği vaadleri yerine getirmek için memur sayısının azaltılması ve emeklilik sisteminde değişiklikler içeren yeni kesintiler açıkladı.
Portekiz'de Anayasa Mahkemesinin, "eşitlik ilkesine" aykırı olduğu gerekçesiyle 2013 yılı bütçesinde 1,3 milyar avroluk tasarrufa denk gelen 4 kesintiyi iptal etmesinin ardından alternatif kemer sıkma politikaları arayan Portekiz'deki sağ koalisyon hükümeti, 2015 yılına kadar 4 milyar 800 milyon avroluk tasarrufu hedefleyen bir plan kabul etti.
Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, cuma akşamı televizyonda yaptığı konuşmada, yeni kesintileri Portekizlilere duyurdu. Coelho, 2015 yılına kadar hedeflenen devlet bütçesindeki 4 milyar 800 milyon avroluk kesinti ile Troyka'dan (Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) alınan 78 milyar avroluk kurtarma yardımına karşılık verilen vaatlerin yerine getirileceğini söyledi.
Coelho, bu yeni kesintilerin Meclis'te kabul edilmesi ve toplumda tepki görmesinin engellenmesi için muhalefet, sendikalar ve işadamları örgütleri ile diyaloğa açık olduklarını belirtti. Coelho, "Eğer Portekiz, devlet bütçesinde bu kesintileri yapmazsa iflasın eşiğine gelme ve avro bölgesini terk etme tehlikesiyle karşı karşıya kalır" uyarısında bulundu.
"Şimdi hata yapmak, bu zamana kadar yapılan çabaları, verilen ödünleri boşa çıkarmak olur" diyen Başbakan Coelho, yapılacak kesintilerin, ülkede tekrardan istihdam yaratılması, krizin aşılması, piyasalara geri dönülmesi ve ekonomik büyümenin gerçekleşmesi için "hayati öneme sahip olduğunu" savundu.
Bakanlıkların bütçelerinde, kamu görevlilerinin sayısında, Sosyal Güvenlik Kurumu harcamalarında kesinti yaparak "sürdürülebilir ve etkili bir devlet yapısına geri döneceklerini" iddia eden Coelho, geçtiğimiz ocak ayında vergilerde yapılan artıştan sonra yeni bir vergi zammı olmayacağını bildirdi.
Yeni kesintiler memur sayısının 30 bin azaltılması, emeklilik sisteminde kesintiler, mevcut durumda 65 olan emeklilik yaşının 1 yıl uzatılarak 66'ya çıkarılması ve kamu çalışanlarının haftalık 35 olan çalışma saatlerini 40'a çıkarmak gibi maddeleri kapsıyor.
Öte yandan ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) ise açıklanan yeni kesintilere hemen karşı çıkarak, bunun daha fazla ekonomik küçülme ve işsizlik getireceğini savundu. Yeni kesintileri "çok kötü" olarak yorumlayan PS Genel Sekreteri Antonio Jose Seguro, "Bu kesintler, kemer sıkma trajedisinin bir parçası. Hükümet, ülkeyi yanlış yolda götürüyor. Yanlış bir reçete uyguluyor. Bu şekilde ne dış borçlanma ne de kamu açığı düşüyor. Kesintleri durdurmak lazım. Başbakan, ekonomik küçülme ve milyonlarca işsizden dolayı Portekizliler'den özür dilemek zorundadır" şeklinde konuştu.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)