BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasaların ‘güven’ sınavı----

Piyasaların ‘güven’ sınavı

Piyasaların ‘güven’ sınavı
16 Aralık 2018 - 08:56 www.finansgundem.com

Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notu bulunmuyor. Risk primiyse 566’lardan 368’lere gerilemesine rağmen hâlâ çok yüksek. Yatırımcıya güven veren uygulamaların artması TL varlıkları yeni zirvelere taşıyabilir.

Türk Lirası varlıklar dip seviyelerde. Yabancıların fonlar Türkiye’yi yakından takip ediyor. “Yabancıların gözü Türkiye’de çünkü çok ucuzuz” diyor ESG Turkey Sürdürülebilirlik kurucusu Dr. Cenk Türker.

Bir dolara banka hissesi alınabildiğini belirtiyor. Verilere baktığımızda BIST 100 Endeksine dahil 100 hisse senedinin 53’ü bir doların altında işlem görüyor.

Öyle ki bunların beş tanesi piyasa değeri en yüksek 20 şirket arasında yer alıyor. Son dönemde gerçekleştirilen büyük halka arzlardaki güçlü şirketlerin hisselerinin dahi halka arz fiyatının altına gerilediği görülüyor. Standard Ünlü Murahhas Üyesi Atilla Köksal ise yatırımcılar açısından Borsa İstanbul’da değerlendirilebilecek ciddi fırsatların olduğunu vurguluyor.

Para girişinin artması şart

Gelinen kilit nokta ise yeni sermaye girişleri. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notu yok. Böyle bir durumda yabancıların ve yerli yatırımcıların gözü Türkiye’nin risk primine dönüyor. Kredi risk primi önemli bir gösterge. Verilere baktığımızda ağustos ayında 566 seviyesinde olan risk priminde ciddi bir gerileme yaşandığı gözleniyor.

Risk primi 368’li seviyelere geriledi. Bu da yatırımcı algısında belli bir düzelmeyi getirdi. Ancak fon girişini sağlayacak 150’li seviyelerin hâlâ çok üzerinde olduğumuz da göz ardı edilmemeli.

İstikrarlı getiri beklentisi

Borsanın ucuz olması yabancı girişi için elbette tek başına bir kriter değil. İstikrarlı ve sürdürülebilir bir getiri potansiyelinin yabancı akışını güçlendirebileceğini dile getiren ekonomist Murat Sağman ise yabancıların tamamen güven veren bağımsız bir hukuk ve gelişmiş bir demokrasi ilkesini önemsediğini belirtiyor. Sağman, bunun güçlü işlediğini gördükleri her adımda çok daha hızlı yabancı girişlerin olabileceğini ve Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler içerisinde hikâyesi ile ayrışacağını dile getiriyor.

Yabancılar satış eğiliminde

Yabancı yatırımcı 7 Aralık haftasında hisse senetlerinde 67 milyon dolar, tahvilde ise 177 milyon dolarlık satış yaptı. Toplam 245 milyon dolarlık satış yapan yabancıların 2018 yılının tamamında hisse senedinde 1 milyar dolarlık satış yaparken 626 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcı en son 2015 yılında hisse senedinde 2 milyar dolar, tahvilde ise 7 milyar dolarlık satış gerçekleştirmişti.

Yerliler TL’ye neden geçmiyor?

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 158 milyar dolar seviyesinde. Bu rakam yıl içerisinde en düşük ağustos sonrası 7 Eylül’de 150 milyar dolara kadar indi. Sonra tekrar 160 milyar dolara dayandı. Özel sektör şirketlerinin döviz borçları yüksek. Dönemsel kur şokları, enflasyondaki yüksek seyir dövize yönelik beklentiyi güçlü tutuyor.

Enflasyonda iyileşme sağlanırsa...

TL varlıkların fiyat hareketleri incelendiğinde ağustos ayındaki kur şoku sonrası ciddi bir düzeltme yaşandığı ancak buna rağmen kırılganlığın hâlâ devam ettiği görülüyor. Buradaki ana vurgu ise enflasyon. Enflasyonda bir düzelme ve bunun bir aşağı trend izlemeye başlaması TL varlıklara bakışı değiştirir. 2019’un ilk yarısı zorlu geçecek. Seçime kadar piyasalarda canlı seyrin devam ettiğini görebiliriz. Küresel gelişmelerin de etkisiyle dalgalanma yaşanmaması, ekonomik verilerdeki düzelmeye bağlı olarak faiz indirimlerini getirebilir.

KARARLILIĞIN ÖNEMİ

Merkez Bankası’nın 13 Aralık toplantısı geride kaldı. Toplantı sonrası yapılan değerlendirmeler satır aralarına işaret ediyor. Bunlardan biri de Rabobank’ın analizi. Kurum, Merkez’in faiz kararında para politikası metninden sıkı para politikası konusunda “kararlılıkla” ifadesini kaldırmasına dikkat çekiyor. “Enflasyonda da düşüş var, Merkez beklentiden daha hızlı şekilde erken Faiz indirimine gidebilir” yorumunu yapıyor.

TL’yi destekleyen en önemli çıpa hâlâ alternatif olarak yüksek faizlerin varlığı olduğu için kurum uzmanlarının böyle düşünmeleri normal. Merkez fiyat istikrarı ve enflasyon konusundaki gelişmelere vurguda bulunmasına rağmen “kararlılıkla” ifadesinin metinden çıkması farklı yorumların da ortaya çıkmasına neden oluyor.

Bu da kırılganlığın ne kadar yüksek olduğunu ve her fırsatta bunun ısrarla ve yeniden tekrarlanmasının önemli olduğunu gösteriyor. Merkez, “Fiyat istikrarı doğrultusunda bütün araçlar kullanılmaya devam edecek. Enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” dedi. Merkez’in bu ifadesine rağmen kararlılık ifadesinin çıkarılması satır aralarındaki ayrıntıların önemini bir kez daha çiziyor. Zeynep Aktaş / Milliyet 

YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatansever18 Aralık 2018 22:33

    burasi tam kahvahavne dedikodusu,oncelikle kanunlar konun olmadiktan kere tarafsiz denetim olmadiktan kere ve daha onemlisi sosyal devlet dedigin vatandasinin haklarini hakiyla korumadiktan sonra ,,sozde kumar yasak TC nin heryeri herseyi kumar.durustluk hak hukuk adalet hicbirsey arama ,tam bir vurgun yeri.imkani olan hicbirsey yok amma imkansiz olan hicbirseyde yok.paran varmi hersey senin hak hukuk adalet hepsi viz gelir,haa abedi dunyayi dusunmeyenler icin sozde deyil ozde....

  • Lanet migros17 Aralık 2018 02:49

    Bir yıldır migros ta eşiriz ceo 30 liradan mal geçirdi dönüp toplami yorda kağıt 13 TL'yi gördü üstüne zarar acıklıladi kocaman migros şimdi siz çık mis borsa diyorsunuz hadi oradan

  • Tam17 Aralık 2018 00:21

    1995 araçı kurumlar battı Küçuk yatırımcı hiçbirsey alamadı borsa sadece manilatif kağitların yeri haline geldi...DAHA NE BEKLENİYOR OSMAN ALTUĞ HOCANIN DEDİĞİ GİBİ ÜÇKAĞIT EKONOMISI OLDU HERŞEY BUNU BU DEVLET YARATTI ..SAYGILARIMLA.

  • mustafa17 Aralık 2018 00:12

    NE BORSASI YA VATANDAŞ YİNE DOĞRUSUNU YAPIYOR DOLAR ALARAK ELLERİNDEKİNİ SATMAYA ÇALIŞIYOR ANLADIĞIM KADARIYLA

  • South Park 16 Aralık 2018 23:16

    İki ay önce 7.95 maliyetli vestel aldım. Hisse bugün 5.50 lira. İki ayda dolar düştü, siyasi iklim ılıman hale geldi ama borsa yerinde sayıyor. Benim param değer kaybetti ama millet %20-25 arası faizle parasının değerini korudu. Borsa hikaye iştir. Bircok hisse uzun vadeli yatırımda kaybeder. Olması gereken kazanmak olsa da. İnanmayan 5 yıl öncesi değerlere baksın borsadaki. Aklı olan uzak durur.

  • KILIÇ16 Aralık 2018 22:54

    BORSADA ADAMI HAM EDERLER ÖYLE SENİ BEKLİYORLARKİ KURUŞUNU BİLE ELİNDEN ALIR SENİ SOYARLAR RIZA ,GALİP ,YEŞİL DEN UZAK DURUN BUNLAR DÜNYANIN EN AZILI VURGUNCUSUDUR.

  • Tam 17 Aralık 2018 00:27

    DAHA ÇOK VARRRRRR.

  • elol16 Aralık 2018 22:23

    BORSA İCIN BUNLARI SÖYLÜYORSUNUZ BIRDE HISSELERI VE KENDİNİZİ INCELEYİN BIR HİSSE 5 GÜNDE YÜZDE YÜZOTUZ ARTIYOR BU NASIL BORSA JEP KUMARCILAR VE SPAKÜLATÖRLERE KALMIŞ BIZLER NASIL GÜVENELİM

  • Ww16 Aralık 2018 21:44

    Ulkeyi kim yonetiyor tayyip , ekonomi bakani kim damadi , bekle gelirler , dunyayaida bizdeki 42 gibi sad saniyorlar heralde

  • efe16 Aralık 2018 21:23

    suan borsa alım ıcın uygun fıyatlarda kısa vadelı dusunen varsa hıc gırmesın uzun vadelı dusunen kazanır alım sattım yapayım dıyen kucuk yatırımcıda kaybeder eldekı bulgurdan olmayın uzun vadelı dusunuyorsanız gırın cok guzel hısseler var uygun fıyata

  • Mahmut16 Aralık 2018 21:22

    Zaten burda 96 bin den 100 bin e gidecek diye hergün bu site haber yapıyordu uzmanlarına. Maalesef milleti kandırdılar. Belki iyi niyetle diyebilirsiniz ama ben bunların art niyetle bunları haber yaptıklarını görüyorum. Ekonom imiz ne kadar güçlü ise borsa da o kadar güçlü olur. Bana buraya yazan ekonomist yazarlar cevap verse iyi olur.

  • Goldaşzede16 Aralık 2018 20:58

    Allah kimseyi şaşırtmasın, ama yabancıları borsadan kurtarabilmek için, uzmanlar ne diyeceklerini, nasıl tavsiyede bulunacaklarını şaşırmış durumdalar :)

  • Oğuz16 Aralık 2018 20:47

    Borsa 2020 de ralli yapar. Aynen 2009 tekrar edecek. Dolar 10 lira olunca yabancı borsaya gelir.

  • Mahallenin Delisi16 Aralık 2018 20:46

    "Bir dolara banka hissesi alınabildiğini belirtiyor." ne bu yahu tespit mi? Nominal bedelinin altında dense bir anlam ifade eder. Laf-ı Guzaf! Kaldı ki o listeki hisselerin bir çoğu yıllardır 1 USD'nin altında işlem görüyor. "Son dönemde gerçekleştirilen büyük halka arzlardaki güçlü şirketlerin hisselerinin dahi halka arz fiyatının altına gerilediği görülüyor." Bu tespit hissenin ucuzluğuna değil olsa olsa arz fiyatının nedenli yüksek belirlendiğinin kanıtı. Fiyat tespit raporlarındaki varsayımların subjektifliği zaten değerleme işini bilenler tarafından malum. Temel alınan rasyolar, varsayımlar, nakit akışları vs. oynadıkça istediğin bedel çıkıyor...

  • reis16 Aralık 2018 20:45

    çlken bir borsada fırsat vamış.doğru maliyeti sıfır olanlar için satış fırastı olabilir.

  • Yusuf16 Aralık 2018 20:14

    Dünyanın parası gitti, borsa benim için bitmiştir

  • ..................16 Aralık 2018 20:08

    bu politikalar gecersiz..bankaçılık sektöründe ana merkez hariç şubelerde daralma maliyet baz alındığında elde edilen kazanç direk tarım sktörüne tarım sektöründen ................. sektörlere dağılım şart,,ince konular var ehh artık saf olmayın enfilasyonu kendinize kar saymayın

  • vatansever16 Aralık 2018 17:42

    oturup aglayacagina sik macani calis imrenir ol

  • OTORITE16 Aralık 2018 14:17

    BORSADA DÎP TEYÎT EDILIP YÜKSELÎS TRENDINE GIRMEDEN PARA KAZANMAK ZOR ODA ZAMAN ALACAK GÎBÎ YOKSA ALSAT YAPARAK HEP BÎZ KAYBEDIYORUZ SERMAYE ERIYOR MORAL BOZULUYOR BAZEN HÎÇ BÌSEY YAPMAMAMAKDA KAZANCTIR

  • Tuğba16 Aralık 2018 14:16

    Bu dönemde bireysel ve bazı kuruluşlar kar etmek amaci ile 160 milyar dolar aldı.(özellikle 6.200 tl den) Ancak olmadı 5.15 tl ye indi. Elinde dolar olanlar uzun zaman buna dayanamaz. Hem %20 faiz alamıyor hemde fiyat asağıda. Bu nedenle tedirginlik ve kaygi arttı. Dolar hafif yükseldiğinde zarar kes yapip satışa geçiyor.lar.Dolar dolara müdahale ediyot. Bu sarmal uzun zaman devam edeceğe benziyor. Üstelik Fed baskanı kem küm etmeye basladi. Dış ticaret açığı azaldı. Doların değerlenmesi ülkemizi turizm bakımından cazip hale getirdi. Önümüzdeki yıl 50 milyon turist bekleniyor. Bütün bunları üst üste koyarsak dolar en az 4.70 ile 5.35 tl arasında gider gelir. Zaten döviz yatırım aracı olarak karlı bir enstrüman değildir. Bunun çok örneği vardır.

  • Bist (16 Aralık 2018 14:04

    Şirketin hisselerini alınca şirkette yatırımcıya ne veriyor kâr payımı ? Bist kumardan başka bir şey değil.

  • Daşcı16 Aralık 2018 14:51

    Bize üçün birini bile vermiyorlar.

  • köfteci16 Aralık 2018 13:28

    hep inşaat peşindeler .gitmiyor beton artık bu faizlerle betona para yatırmak enayilik her gün yalan makaleler yayınlıyorlar nasıl satıldğını ama bunlar gerçeği yansıtmıyor haftaya fed var bakalım iş allah döviz artmazf

  • Gökhan16 Aralık 2018 13:00

    Ucuz ucuz çok ucuz diye diye millete hep mal verdiler neye göre ucuz başta bankalar olmak üzere reel bilanço ne bilen var mı neden şirketler adam gibi temettü vermiyor al sat piyasası

  • Ali16 Aralık 2018 12:20

    Habi başkanlık sisteminde her şey daha iyi olacaktı? Akp bu sistemle ülkemizi ekonomik krize soktu. 2019 daha kötü geçebilir özellkle seçimden sonrası çok belirsiz.

  • Mustafa16 Aralık 2018 11:52

    Daha ucuz olmayacağının garantisi varmı belki yatıracağın batacak sıfırlayacak o vakit

  • KILIÇ16 Aralık 2018 11:17

    BORSADAKİ HİSSLERİN ÇOGU KURUŞLUK OLDU DİGER HİSSELERDE DİBİN DİBİNE DÜŞTÜ BAKILDIGINDA ÇOK PATRON ALIM YAPACAGINI BEYAN ETMİŞ İSEDE ONLARIN ASIL AMACI VURGUN OLDUGU GÖRÜLMEKTEDİR.

  • Mehmet Yılmaz16 Aralık 2018 10:56

    Ülke fakirlesti son 5 yıldır. Daha da kötüye gidiyor maalesef

  • Gerçek vatandaş16 Aralık 2018 09:55

    Laf salatası

  • Lale16 Aralık 2018 09:47

    Komik olmayın, liyakatin olmadığı bir devlette tüm civatalar yerinden oynar. Alın demiryolları ne halde. Sanıyor musunuz diğer devlet daireleri düzgün çalışıyor

  • Ünal16 Aralık 2018 09:45

    Memlekette hukuk yok demek ondan gelmiyorlar.