BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem Petroldeki keskin düşüş büyük sürpriz oldu----

Petroldeki keskin düşüş büyük sürpriz oldu

 Petroldeki keskin düşüş büyük sürpriz oldu
10 Şubat 2015 - 17:54 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 Zirvesi'nde düzenlediği basın toplantısında konuştu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş olan ülkelere oranla daha yüksek büyüme oranları sergileyeceğinin söylenebileceğini belirterek, "Tabii ki bu çerçevede pek çok risk alanları da var. Dikkatli olmamız gereken pek çok alan var. Herhangi bir şekilde rahatlık tuzağına düşmememiz gerekiyor ve biz de bunu biliyoruz" dedi.

Babacan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında, tüm G20 toplantılarında olduğu gibi üyelerin tam bir mutabakat ile toplantıyı neticelendirdiklerini, planladıkları şeylerin pek çoğunu yılın sonunda Antalya'daki liderler zirvesinde gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

Dün küresel ekonomiyi değerlendirdiklerini, bugün de büyüme stratejilerine odaklandıklarını aktaran Babacan, sonrasında ise uluslararası finansal sistemin mimarisine değindiklerini, bunun IMF kotası ve başkanların reformlarıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Bazı önde gelen gelişmiş ekonomilerin mevcut durumunun geçen yıla oranla daha iyi olduğunu gördüklerini bildiren Babacan, İngiltere ve ABD'deki büyüme oranlarının öncesine kıyasla daha yüksek olmasını örnek verdi.

Küresel ekonomideki büyümenin büyük bir kısmının gelişmekte olan ülkelerden geldiğini vurgulayan Babacan, "Gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş olan ülkelere oranla daha yüksek büyüme oranları sergileyeceğini söyleyebiliriz. Tabii ki bu çerçevede pek çok risk alanları da var. Dikkatli olmamız gereken pek çok alan var. Herhangi bir şekilde rahatlık tuzağına düşmememiz gerekiyor ve biz de bunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

"Petroldeki keskin düşüş büyük sürpriz oldu"
Babacan, petroldeki keskin düşüşün büyük sürpriz olduğunu belirterek, geçen yıl sorulsaydı, kimsenin petrol fiyatlarının bu kadar düşeceğine inanmayacağını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki düşünün global ekonomiye etkisinin olumlu olduğunu gördüklerini anlatan Babacan, ancak bazı somut değişiklikler olduğunu da kaydetti.

Son dönemde parasal politikalarla ilgili kararların global ajandaları etkilediğini aktaran Babacan, ekonomilerdeki zayıflıkları önleyebilmek için bazı tedbirlerin alındığını, ancak istikrarı hedefleyen parasal politikaların uygulanması gerektiğini gördüklerini dile getirdi.

Politikaların net bir şekilde ortaya konması ve negatif bir algı oluşturmaması için iletişiminin de iyi bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Babacan, bu sabah büyüme stratejileri üzerinde geniş bir görüşme yaptıklarını ifade etti.

Ali Babacan, 2015 yılının bir uygulama, bir icra yılı olacağının altını çizerek bunun için bir takip mekanizması oturtmaya karar verdiklerini söyledi.

"Uluslararası finansal mimari üzerine de görüştük"
Babacan, "Eğer yatırım özellikle üretken bir yatırımsa, bir ülkeye uzun vadede yardımcı oluyor" dedi.

Uluslararası finansal mimari üzerine de bir görüşme gerçekleştirdikleri bilgisini veren Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"IMF 2010 kota reformu tüm G20 ülkeleri tarafından kabul edildi. Ama sadece bu değil; 146 ülke, parlamentolarında bu reformu onayladılar. Dolayısıyla bu reformların gerçekleştirilmesi anlamında hem ciddi bir siyasi irade var, hem de ciddi bir sahiplik. G20 masası etrafında da bunun mümkün olan en kısa sürede tamamlanması için çok ciddi ve güçlü bir irade ortaya kondu. Bu arada eğer herhangi bir gecikme yaşanırsa, diğer opsiyonların da değerlendirilmesi konuşuldu." 

"Reformların uygulanması konusunda fikir birliğine vardık"
Babacan, 2015 yılını, gündemi itibarıyla çok önemli adımlar atılması gereken bir yıl olarak değerlendirdiklerini ve giderek daha fazla sayıda gelişmekte olan ülkenin bu çalışmaya katılmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

OECD'nin KOBİ'lerle ve vergilendirmeyle ilgili yaptığı çalışmaların tüm G20 üyesi ülkeler tarafından onaylandığını vurgulayan Babacan, "Finansal regülasyonlar açısından değerlendirdiğimiz zaman da 2015 yılı için buradaki hem gündemin üzerinde, hem de zamanında tam ve tutarlı bir şekilde mutabık kalınan reformların uygulanması konusunda fikir birliğine vardık" ifadelerini kullandı.

Finansal İstikrar Kurulu'nun (FSB) yaptığı çalışmalara da çok müteşekkir olduklarını dile getiren Babacan, G20 üyelerinin bu noktada konuyu sahiplendiklerini söyledi.

Babacan, finansal regülasyonların doğru bir şekilde zekice yapılması ve zamanında uygulanmasının çok daha güçlü bir istikrarın tüm dünyada gerçekleşmesini sağlayacağını anlattı.

İstikrarın daha iyi olduğu noktada çok daha iyi bir güven ortamı oluştuğuna dikkati çeken Babacan, bunun günün sonunda büyümeye daha fazla destek sağladığını vurguladı.

"G20 toplantısı bizi ileri taşıma noktasında çok önemli bir sıçrama vazifesi gördü"
Ali Babacan, terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, özellikle G20 üyesi ülkelerin terörizm karşısında çok ciddi bir tutum sergilediğini söyledi.

Terör örgütü DEAŞ tarafından öldürülen Japon rehineler için bir kez daha taziyelerini sunan Babacan, "Paris'te yaşanan terör olaylarını da lanetliyoruz. İlgili ülkelerin yaşadığı üzüntüleri paylaşıyoruz. Terörizmle ilgili karşılıklı olarak aynı fikir ve duygulara sahibiz. Dolayısıyla bu noktada ilgili uluslararası standartlara uyum konusunda ki bunların içinde bilgi paylaşımı gibi konular var; ilgili ülkelerin çalışmalarını hızlandırmasını istiyoruz" diye konuştu.

Gerçekleştirilen G20 toplantısının kendilerini ileri taşıma noktasında çok önemli bir sıçrama vazifesi gördüğünün altını çizen Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önümüzde 9 aylık süreç var. Zirveye kadar çok fazla toplantı gerçekleşecek. Nisan ayında hem bakanlar hem başkanlar olarak yine Washington'da ABD'de bir toplantı gerçekleştireceğiz. Sonra Türkiye'de ikinci toplantımızı yapacağız. Peru'da yine bir başka toplantı düzenleyeceğiz. Çalışma ve ticaret bakanlarımız bir araya gelecek ve eylül çalışma bakanları toplantısını maliye bakanları toplantısının hemen ardından gerçekleştireceğiz. Toplantılar iç içe geçecek. Turizm bakanlarımız, tarım ve gıda bakanlarımız, küresel anlamda gıda güvenliği konularını, enerji bakanlarımız ise enerjiye erişimle ilgili konuları ele alacak. Bunların pek çoğu da bizim önceliklerimiz içinde."

Başçı'nın taşınması
Ali Babacan, "Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın lojmanından taşınması üzerine artan bir söylenti var. İstifa söylentileri. Siz bu söylentileri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Ben derim ki, hiç bir söylentiye kulak asmayın. Bilgileri sağlam kaynaklardan alın. Gerçekten ilgili ve yetkili olanlardan alın" yanıtını verdi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)