BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPerakende sektörü faiz kıskacında sıkıntılara gebe----

Perakende sektörü faiz kıskacında sıkıntılara gebe

Perakende sektörü faiz kıskacında sıkıntılara gebe
27 Mart 2024 - 13:06 www.finansgundem.com

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakendecilerin yüksek maliyet ve faiz kıskacında sıkıştığını ve önümüzdeki ayların sıkıntılara gebe olduğunu söyledi.


Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakendecilerin enflasyonun neredeyse iki katına ulaşan maliyetler ve yüzde 60-65'i bulan kredi faizleri arasında sıkıştığını belirterek, perakende sektörü için önümüzdeki ayların sıkıtılara gebe olduğunu söyledi.

BMD üyelerinin operasyonel maliyetlerinin son bir yılda ortalama yüzde 100’ün üzerinde arttığını belirten Öncel, "Bu oran resmi enflasyonun ve döviz kurlarındaki artışın neredeyse iki katına yaklaşıyor. Yüksek maliyet artışlarının yanı sıra ilk iki ayın adet satışlarına baktığımızda perakendenin reel olarak daraldığını söyleyebiliriz" dedi.

Reuters'ın haberine göre, yüksek gümrük vergileri ve referans fiyat uygulamaları nedeniyle hammadde girdilerini dünya ortalamasının çok üzerinde fiyatlara mal edebildiklerini belirten Öncel, yaşanan maliyet artışları nedeniyle yurt dışına da rekabetçi fiyat veremez duruma geldiklerini söyledi.

BMD'nin üyeleri arasında yaptığı Şubat anketinin sonuçlarına göre, son bir yılda maliyetlerde ortalama yüzde 100'ün üzerinde artış gözlendiğini belirten Öncel, "Bu oran resmi enflasyonun ve döviz kurlarındaki artışın neredeyse iki katına yaklaşıyor. Yüksek maliyetin yanı sıra ilk iki ayın adet satışlarına baktığımızda perakendenin reel olarak daraldığını söyleyebiliriz" dedi.

Öncel, "Üstüne bir de kredi kartıyla harcamaya kısıtlama getirileceği konuşuluyor. Dolayısıyla mevcut veriler ışığında baktığımızda daralma devam edecek gibi görünüyor" diye konuştu.

Anket sonuçlarına göre, BMD üyelerinin yüzde 43'ü şubat ayında yaptığı adet bazındaki satışlarının Ocak ayına göre gerilediğini; yüzde 33'ü de şubat ayındaki cirosunun Ocak ayına göre azaldığını belirtti.

"Yüzde 60-65’e varan kredi faiziyle borçlanmak sürdürülebilir bir durum gibi görünmüyor"

Sektörün borçluluk durumu ve kredi faizlerinin de bir diğer sorun olduğuna işaret eden Öncel, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre perakende sektörünün Ocak 2023’te 328 milyar lira olan toplam borcu bir yılda 491 milyar liranın üzerine çıkmış bulunuyor. Daralma devam ederse zaten borçlu olan firmanın, çarkı döndürebilmesi için yeni kredi bulması gerekiyor" dedi ve şunları söyledi:

Yüzde 60-65’e varan kredi faiziyle borçlanmak sürdürülebilir bir durum gibi görünmüyor. Özetle bahar aylarına girerken yüksek maliyet ve yüksek faiz kıskacında sıkışıp kalan perakende sektörü çıkış yolu arıyor.

TEPAV: Perakende güveni negatif görünümde

 

Ocakta ticaret satış hacmi azaldı, perakende satış hacmi arttı

 

Perakendecilerden kredi kartı çağrısı

 

Perakende sektörünün çatı kuruluşlarından biri konumundaki Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) hazırgiyim, ayakkabı, kozmetik, optik, aksesuar, mobilya, küçük mutfak ürünleri, ev tekstili ve dekorasyonu ile çok katlı mağazacılık gibi alanlarda faaliyet gösteren 500'e yakın markayı bünyesinde bulunduruyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Necati Yörük27 Mart 2024 21:27

    Perakende sektörünün hiç bir sıkıntısı yok. Çünkü satmış oldukları mala en başında karını, banka komisyonunu hepsini üzerine koyuyorlar. Peşin almakla kartlı alış veriş arasında hiç bir fark yok. En iyisi kartla almak.