BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPaşinyan, KGAÖ'nün bildirisini imzalamadı----

Paşinyan, KGAÖ'nün bildirisini imzalamadı

Paşinyan, KGAÖ'nün bildirisini imzalamadı
24 Kasım 2022 - 00:06 www.finansgundem.com

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, KGAÖ'nün zirvesine yönelik bildiriyi Azerbaycan aleyhine karar koyduramadığını gerekçe göstererek imzalamadı. Zirve kapsamında bir araya gelen liderler sorunların barışçıl biçimde çözülmesini öneriyor.

Paşinyan, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün Kolektif Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu. Erivan’daki KGAÖ zirvesine yönelik bildiriyi imzalamadığını duyurdu.

Azerbaycan’ın, Mayıs 2021’den bu yana Ermenistan topraklarından 140 kilometrekareyi işgal ettiğini iddia eden Paşinyan, “KGAÖ’den bu konuda ne bekliyoruz? Bu gerçeğin, açıkça formüle edilmiş bir siyasi değerlendirme olarak ifade edilmesi. Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır yoktur diyerek böyle bir değerlendirmeden kaçınmak, KGAÖ’nün sorumluluk bölgesinin olmadığını, sorumluluk bölgesi yoksa örgütün de olmadığını öne sürmektir.” dedi.

Paşinyan ayrıca Azerbaycan ordusunun, Mayıs 2021’den önceki konumuna dönmesi gerektiğini ifade ederek “Ermenistan, KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi’nin bu geri çekilmeyi sağlayacak gerekli siyasi ve diplomatik çalışmaları Azerbaycan ile hızlandırmasını teklif ediyor.” diye konuştu.

KGAÖ’nün sonuç bildirisinde Ermenistan’ın hassasiyetlerini tam olarak göz önünde bulundurmadığına işaret eden Paşinyan, “Bu nedenle, KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi Bildirisi ve Ermenistan’a yardım konulu ortak eyleme yönelik belgenin yeterince sonuçlandırılmış olduğuna inanmıyorum ve bu belgeleri imzalamaya hazır değilim.” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın KGAÖ’nün bir üyesi olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.

“Her konuda uzlaşma sağlanamadı ve bu olay da bir kez daha bu formatın önemini ortaya koymuştur.” diyen Kremlin Sözcüsü, durumu “karmaşık” olarak niteledi.

Putin-Paşinyan görüşmesi


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Putin ile Nikol Paşinyan, KGAÖ zirvesinin ardından Ermenistan'ın başkentinde bir toplantı gerçekleştirdi.

Paşinyan, görüşmenin basına açık bölümünde, KGAÖ zirvesindeki bazı konular üzerinde uzlaşılmadığını, "Kararların birçoğu, yani 17'den 15'i alındı." sözleriyle ifade etti.

Paşinyan, toplantıda bölgenin güvenlik alanındaki duruma ve Ermenistan ve Rusya ilişkilerine de değindi:

"Birçok sorun var. KGAÖ toplantısı esnasında bunlardan bahsetmiştim. Bunlar, desteğinizle ve himayeniz altında Azerbaycan Cumhurbaşkanı (İlham Aliyev) ile imzaladığımız üçlü anlaşmanın uygulanması ile ilgili sorunlar. Bunlar çok önemli konular. Bölgede uzun vadeli barışı sağlayacak konuları istişare etmeliyiz."
"Bu yıl Ermenistan'ın Rusya'ya ihracatı yüzde 80 arttı. Elbette, bu, lojistik alanında yaşanan bazı değişikliklerden kaynaklanıyor ama bu, genel olarak ekonomik işbirliği için yeni fırsatlar yaratıyor."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de KGAÖ zirvesi sonrası bir değerlendirmede bulundu.

Putin, açıklamasında Rusya ve Ermenistan ilişkilerinin 'müttefik' düzeyinde olduğuna dikkat çekti:

"Elbette, tüm konular üzerinde nadiren anlaşılabiliyor ancak genel olarak, çalışma yoğun ve yararlı idi."
"Geçen yıl ikili ticaret hacmi yüzde 12, bu yılın 9 ayında ise yüzde 67 arttı. Bu, günümüzdeki koşullardan kaynaklanmaktadır."

KGAÖ liderlerinden diplomasi çağrısı


Erivan’daki liderler zirvesine Rusya Devlet Başkanı Putin'in yanı sıra Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da iştirak etti.

KGAÖ Liderleri, zirvede yaptıkları konuşmalarda Ermenistan'ın Azerbaycan arasında yaşananların  diplomatik çözümler gerektiğini vurguladı.

Kasım Cömert Tokayev, sorunlara siyasi ve diplomatik çözümler getirilmesini umduklarını, Lukaşenko ise, barışçıl çözümler için ilk adımı Ermenistan’ın atması gerektiğine işaret etti. 

Azerbaycan ve Ermenistan'dan kalıcı barış müzakereleri

 

Üçlü zirveden ortak bildiri: Azerbaycan ve Ermenistan anlaştı

 

İran'dan Ermenistan'a yeni destek!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)