BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisParanızı çarçur etmemenin 23 yolu----

Paranızı çarçur etmemenin 23 yolu

Paranızı çarçur etmemenin 23 yolu
14 Temmuz 2023 - 17:56 www.finansgundem.com

Çoğu zaman farkında bile olmadan, kendinizi yok yere harcama yaparken bulabilirsiniz. Böyle anlardan kaçınmak için ise önce bu anların neler olduğunu bilmelisiniz.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kişisel finansın merkezinde paranızı nasıl yöneteceğiniz yer alır. Çoğu uzman, paranın nasıl kazanıldığından çok paranızı elinizde tutup tutmadığınızın daha önemli olduğunu söyler.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, çoğu kişi kazandığı parayı nasıl harcayacağını ve nasıl yöneteceğini maalesef bilmez. Bunun sonucunda da paranızı çarçur eder ve bu da bütçelerinde boşluklar oluşmasına neden olur. Ancak böyle zamanlardan uzak durmanın belli yolları bulunur.

Finansal açıdan daha güvenli bir gelecek

ABD’li yatırım Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, paranızı çarçur ettiğinizi nasıl anlayabileceğinizi ve bunun önüne geçmenin yollarını açıklıyor.

Bunun için, alışveriş davranışlarından aboneliklere ve yatırımlarınızı yönetmeye kadar birçok alanın daha yakından incelenmesi gerektiğini söyleyen Burns, makalesinde, finansal açıdan daha güvenli bir gelecek için bir yol haritası sunuyor ve bütçenizi tüketebilecek en yaygın bazı alışkanlıkları ve yanlış kararları inceliyor.

Plansız alışveriş yapmak

Plansız alışveriş, finansal sağlığımızı önemli ölçüde etkileyen yaygın bir tuzak olarak öne çıkıyor. Bir ürünün cazibesine kapılmak kolay olsa da, bu tarz bir kendimizi kısıtlama eksikliği uzun vadede pahalıya mal olabiliyor. Kişisel finansın, şimdi para harcama dürtüleriyle, paranızı gelecek için biriktirme öz denetimi arasındaki bir mücadele olduğunu bilmek gerekiyor.

İhtiyaç dışı ürünler satın almak

Satış aldatıcı olabilir. Para biriktiriyor gibi görünseniz de indirimli bir ürün, ihtiyacınız olan bir şey değilse gereksiz harcama yapmanıza neden olabilir. 100 dolarınızla ihtiyacınız olmayan 200 dolarlık bir ürünü indirimdeyken satın aldığınızda, 100 dolar tasarruf etmez, 100 dolar harcamış olursunuz.

Karşılaştırmaya başvurmadan markalı ürünler satın almak

Çoğu zaman, ikinci ya da üçüncü sınıf ürünler, yüksek fiyat etiketi olmaksızın markalı muadilleriyle aynı kalite ve işlevselliği sunar. Hiçbir fark yaratmayan ticarileştirilmiş öğelere, sırf markası için daha fazla ödeme yapmamak gerekir çünkü böyle durumlarda çoğunlukla ödeme yaptığınız şey, markanın pazarlanmasıdır.

Sık sık restoranda yemek yemek

Ara sıra dışarıda yemek yemek ya da sevdiklerinize bir akşam yemeği ısmarlamak güzel olsa da, sık sık dışarıda yemek yemek kısa sürede önemli bir masrafa dönüşebilir. Dışarıda yemek yemenin her zaman maliyete değdiğinden emin olmalısınız. Bunu bir değer teklifine dönüştürdüğünüzde, muhtemelen yalnızca en sevdiğiniz restoranların maliyetine değdiğini göreceksiniz.

Lüks seyahatlere çıkmak

Seyahat etmek güzel bir deneyim olabilir ancak lüks tatiller ve sık seyahatler birikimlerinizi tüketebilir. Bunun yerine bütçe dostu seyahat seçeneklerini tercih edin. Pek çok durumda verebileceğiniz en tutumlu karar, seyahat etmeyi en çok sevdiğiniz yere gitmektir. Böylece, çoğu zaman, tatil masraflarından tasarruf edebilirsiniz.

Yüksek faizli kredi kartı borcu

Yüksek faizli borç ciddi bir para kaybıdır. Bileşik faizin çığ gibi büyüyen etkisinden kaçınmak için bu borçları mümkün olan en kısa sürede ödemeniz çok önemlidir. Bunun yatırımlarınızın bile önüne koymalısınız. Böylesi bir davranış, borcunuz varken en iyi yatırımınız anlamına gelecektir.

Gereksiz abonelikler

Abonelik hizmetleri hızla büyüyebilir. Tüm aboneliklerinizi tam olarak kullanıp kullanmadığınızı değerlendirin ve düzenli olarak kullanmadığınız aboneliklerinizi iptal etmeyi düşünün. Tüm otomatik ödemelerinizi düzenli olarak gözden geçirmek ve artık kullanmadıklarınızı temizlemek en makul davranış olacaktır.

Faturalardaki gecikme ücretleri

Geç fatura ödemeleri, kredi puanınızı etkiler ve gereksiz masraflara yol açar. Bunu önlemek için hatırlatıcılar ayarlayın veya ödemelerinizi otomatikleştirin. Bunları yapmamak, size pahalıya patlayan maliyetlere neden olabilir.

Kumar

Kumar, genellikle kazançtan çok kayıplara yol açan yüksek riskli bir faaliyettir. Para kazanma aracı olarak bundan kaçınmak en iyisidir. Aleyhinize oranlarla bahis oynamak, sürekli olarak para kaybetmenin hızlı ve kolay bir yoludur.

Kullanılmış arabalar yerine yeni araba almak

Yeni bir araba çekici olabilir ancak yeni arabalar hızla değer kaybeder. Güvenilir bir kullanılmış araba satın almak size önemli miktarda para kazandırabilir. Yeni bir araba satın aldığınızda, otomobil şirketinin tasarımı, üretimi, nakliyesi ve pazarlaması için amortisman ödersiniz. İkinci el bir araba satın aldığınızda ise sadece arabanın değerini ödersiniz.

İlave garanti süreleri

Uzatılmış garantiler genellikle gereksiz masraflardır. Çoğu ürün, oluşabilecek sorunların çoğu için yeterli olan bir üretici garantisiyle gelir. Tasarrufunuz varsa ve uzatılmış garantilerin maliyetinden kaçınırsanız, küçük öğelerinizi kendiniz sigortalayabilirsiniz.

Kullanılmayan özelliklere sahip son teknoloji aygıtlar

Üst düzey özellikler genellikle çoğu insanın kullanmadığı özelliklerdir. Satın almadan önce özelliklerin fiyatı haklı çıkardığını tartmanız, alışveriş deneyiminizi daha kaliteli kılabilir.

Kupon veya alışveriş uygulamaları kullanmamak

Kuponlar ve alışveriş uygulamaları paradan tasarruf etmek için harika araçlardır. Bu kaynakları kullanmamak, potansiyel tasarrufları kaçırıyor olabileceğiniz anlamına gelir.

Ürünleri toplu almak ve tüm ürünleri kullanmamak

Toplu olarak satın almak tasarruf sağlayabilirken, tüm ürünleri son kullanma tarihi geçmeden veya bozulmadan önce kullanmamak israfa yol açabilir. Ayrıca, yalnızca gerekli olanı almaya dikkat etmeli ve ürünün son kullanma tarihininin, ürünü kullanış sıklığınıza uygun olup olmadığını değerlendirmelisiniz.

Yatırım yapmamak veya tasarruf etmemek

Yatırım yapmamak veya tasarruf etmemek, potansiyel büyümeyi kaçırmak anlamına gelir. Akıllıca yatırılan küçük miktarlar bile zamanla artabilir. İhtiyacınız olmayan şeylere çok fazla para harcamak, gelecekte ihtiyacınız olacak parayı yatırmanızı engeller.

Gereksiz sigorta kapsamı satın almak

Sigortaya sahip olmak önemlidir, ancak aşırı sigorta gereksiz maliyetlere yol açabilir. Tam olarak hangi kapsama ihtiyacınız olduğunu anladığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca, sigorta türlerinin maliyetini de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Banka hesaplarınızdaki kredili mevduat ücretleri

Kredili mevduat ücretleri, banka hesabınıza zarar verebilir. Bu ücretlerden kaçınmak için bakiyenizi takip etmeniz yerinde olacaktır.

Maaş günü kredileri

Maaş günü kredileri çok yüksek faiz oranlarıyla gelir ve bir borç döngüsüne yol açabilir. Bunlara başvurmadan önce diğer yolları keşfetmek en iyisidir. Faiz oranlarının tasarruf etmenin önündeki en büyük engellerin başında geldiğini unutmamalısınız.

Pahalı spor salonu üyelikleri veya kullanılmayan dersler

Fitness üyelikleri, özellikle düzenli olarak kullanmıyorsanız maliyetli olabilir. Ev egzersizleri veya açık hava etkinlikleri gibi alternatifleri düşünmeniz daha doğru olabilir. Değeri maliyetten çıkardığınızdan emin olun veya üyeliklerinizi iptal edin.

Kullanışlı olduğu için internetten aşırı alışveriş yapmak

Çevrimiçi alışveriş kolay ve rahattır ancak anlık satın almalara yol açabilir. Çevrimiçi alışverişi gerçekten ihtiyacınız olan ürünlerle sınırlandırmaya çalışın. Nakliye masrafları canınızı yakabilir.

Vergi indirimlerinden yararlanmamak

Uygun vergi indirimlerini talep etmeyi ihmal etmek, gereğinden fazla vergi ödemek anlamına gelir. Olası tüm kesintilerin farkında olduğunuzdan emin olun. Vergiler çoğu insan için bir numaralı masraftır. Bu masrafı mümkün olan her şekilde en aza indirmek için optimize etmeyi edin.

Emeklilik katkılarından yararlanmamak

İşvereniniz emeklilik katkı paylarınıza denk bir katkı teklif ederse ve siz bundan tam olarak yararlanamıyorsanız, masada para bırakıyorsunuz demektir. Bir işveren eşleşmesiyle yatırım mevduatınızı ikiye katlayarak emekliliğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Düzenli olarak pahalı ve tek servislik kahve veya içecek alışverişi yapmak

Günlük kahve seferleri hızla artma eğilimindedir. Zaman içinde önemli miktarlarda tasarruf etmek için kahvenizi evde demlemeyi düşünün. Tek servislik soğuk içeceklerin yüksek maliyeti rahatlık içindir ve genellikle aynı içeceğin büyük bir versiyonundan daha pahalıdır.

İyi bir yatırım planının 10 bileşeni

 

Bireysel yatırımcıların piyasaları yenmesi mümkün mü?

 

Servet yaratmak için uygulayabileceğiniz 4 başarılı strateji

 

Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi

 

Enflasyon ve resesyondan koruyan yatırım stratejileri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)