BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPara politikası virüs karşısında etkili olmayabilir!----

Para politikası virüs karşısında etkili olmayabilir!

Para politikası virüs karşısında etkili olmayabilir!
05 Mart 2020 - 12:52 www.finansgundem.com

Yatırımcılar ve ekonomistlere göre para politikası küresel ekonomiyi korona virüsten kurtarmak için fazla etkili olmaz

Tüm dünyada merkez bankaları -Fed de dahil- hızla yayılan korona virüs karşısında ekonomilerini desteklemek için faiz indirdi. Daha fazlasının aynı yolu izlemesi bekleniyor.

Ancak yatırımcılar ve ekonomistler para politikasının küresel ekonomiyi kurtarmak için fazla bir etkisinin olabileceğini düşünmüyor.Bu durum özellikle Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) gibi büyük merkez bankalarının faizleri hali hazırda negatif bölgeye çektiği bir dönemde daha fazla anlam kazanıyor.

JPMorgan Özel Bankacılık Asya yatırım stratejisi birim yöneticisi Alex Wolf, CNBC'de Çarşamba günü katıldığı bir programda “Gerçek şu ki bu krize küresel olarak çok daha az cephaneyle giriyoruz. Sadece Avrupa ya da Japonya değil, Çin bile teşvik paketi için geçen sefere kıyasla daha az cephaneye sahip.” dedi.

FED'in faiz indirimi Türkiye'yi nasıl etkiler?

COVID-19 olarak da anılan yeni tip korona virüs küresel ölçekte hızla yayılıyor. Ekonomik etkisine ilişkin endişeler nedeniyle Fed Salı günü 50 bp Faiz indirmişti.

Borçlanma maliyetlerini daha ucuz hale getiren faiz indirimleri işletme ve tüketicileri kredi alma ve harcama konusunda teşvik ederek ekonomiyi destekleyebilir.

Fed'in sürpriz faiz indirimi öncesinde Avustralya ve Malezya da aynı adımı atmıştı. Analistler daha fazla bankanın indirime gitmesini bekliyor. Gelecek haftalarda AMB, BoJ ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) politika toplantıları olacak.

Yatırım devi Vanguard baş ekonomisti Roger Aliaga-Diaz, “Virüs salgınının olası sonuçlarıyla ilgili yüksek belirsizlik düşünüldüğünde”, Fed'in son faiz indiriminin erken olduğunu söyledi. Aliaga-Diaz, “Ekonomik ve virüsle ilgili bugün mevcut olan verilere dayanarak, bunun yüksek riskli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Eğer şartlar daha da kötüleşirse Fed kendini zor bir pozisyonda bulabilir. Gelecek haftalarda kendini zorla hareket etmek durumunda bulabilir.” dedi.

Diğer yandan Fidelity Investments küresel makro direktörü Jurrien Timmer gibi Fed'in doğru adımı attığını düşünenler de yok değil.  

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)