BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPara piyasalarındaki fiyatlamalara 'Fed' yön verecek----

Para piyasalarındaki fiyatlamalara 'Fed' yön verecek

Para piyasalarındaki fiyatlamalara 'Fed' yön verecek
08 Mart 2023 - 11:19 www.finansgundem.com

Dolar/TL, güne yatay başlamasının ardından saat 13:00 itibarıyla 18,9392 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün, en düşük 18,8561 ve en yüksek 18,9835 seviyelerini gören dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 18,9235'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yatay seyirle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın hemen üzerinde 18,9350'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yatay seyirle 19,9600'dan, sterlin/TL yüzde 0,1 primle 22,3960'tan satılıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde dün yaptığı konuşmada, son ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini, bunun da faiz oranlarının nihai seviyesinin tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösterdiğini belirtti.

Powell'ın açıklamalarının ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 74'e yükselirken, nihai Faiz oranının yüzde 6'ya kadar çıkabileceğine yönelik fiyatlamalar da güç kazandı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi tekrar yüzde 4'ün üzerine çıkarken, 2 yıllık tahvil faizi de yaklaşık 16 yılın ardından ilk kez yüzde 5'i aştı. Öte yandan, 5 yıllık tahvil faizi 1981'den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin 100 baz puan üzerine çıktı.

Söz konusu gelişmeler doları diğer para birimleri karşısında desteklerken, dolar endeksi dün yüzde 1,2 değer kazanarak 105,6 seviyesine yükseldi. Yeni günde de yükselişini sürdüren dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 105,8 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi yüzde 0,1 azalışla 1,0540 seviyelerinden alıcı buluyor.

Gün Ortası: İstanbul serbest piyasada dolar 18,9392 liradan, euro 19,9721 liradan satılıyor.

Analistler, Powell'ın bugün de Temsilciler Meclisi'nde yapacağı açıklamalarla birlikte ülkede ADP özel sektör istihdamı verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini kaydederek, piyasalardaki oynaklığın devam edebileceğini ifade etti.

Bugün ayrıca Euro Bölgesi'nde büyüme ve Fed'in Bej kitap raporunun takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 106'nın direnç, 105 seviyesinin destek konumunda olduğunu söyledi.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde, "Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş takip ediliyor. Dün yurt içinde Şubat ayı hazine nakit dengesi verisi takip edildi. Buna göre Ocak-Şubat döneminde nakit dengesi -225,8 milyar TL oldu. Öte yandan siyasi gelişmeler de parite üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD'de ise dün gözler Fed Başkanı Powell'ın Senato'ya gerçekleştirdiği yarı yıl sunumundaydı. Powell, sunumda enflasyon hedefinin gerisinde olduklarını ifade ederek para politikasının bir süre daha sıkı kalması gerektiğini belirtti. Fed'in şahin açıklamalarıyla küresel risk iştahı baskılanırken dolar endeksi güç kazandı. Bugün sunumun ikinci oturumu takip edilecek. Diğer yandan bugün açıklanacak ADP Tarım Dışı İstihdam verisi de risk iştahı üzerinde belirleyici olabilir." denildi.

Altında 'Fed' baskısı

 

En yüksek reel getiri borsada gerçekleşti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)