BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPandemide yükselen e-ticaretten kaçış yok----

Pandemide yükselen e-ticaretten kaçış yok

Pandemide yükselen e-ticaretten kaçış yok
12 Ekim 2020 - 16:01 www.finansgundem.com

Korona virüs kriziyle perakende şirketleri iki gruba ayrıldı: E-ticaret fonksiyonu olanlar ve olmayanlar. E-ticarete geçemeyen şirketler ayakta kalamayacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sürecinde Amazon daha fazla kişiyi işe almak zorunda kaldı ve tedarik zincirlerini arttırdı. Ancak Jeff Bezos’un dev şirketi her zamankinden de güçlü hale geldi ve sürekli Wall Street’in satış beklentilerini hezimete uğratıyor.

Pandemi öncesi e-ticarete yatırım yapmış olan diğer perakende şirketleri de yükselişte. Walmart bunun bir örneği ancak daha az bilinen birçok başarı hikayesi daha var. Dev mobilya mağazalarıyla bilinen Ikea, Ağustos ayına kadarki 12 aylık dönemde satışlarında %45 artış gerçekleştiğini bildirdi.

Çevrimiçi alışverişe tamamen geçememiş olan daha az şanslı şirketler, mağazalardaki satışlarına ağırlık veriyordu. J. Crew, Brooks Brothers, Sur La Table ve Tailored Brands geçtiğimiz aylarda iflas başvurusunda bulundu.

Tüketicilerin pandemi sonrasında da çevrimiçi alışveriş yapmaya devam edip etmeyeceği tartışma konusu. Araştırma şirketi eMarketer, Haziran ayında bulunduğu tahminde ABD’de e-ticaret satışlarının bu yıl %18 artarak 710 milyar dolar seviyesine ulaşacağını söyledi. Küresel satışlar da neredeyse bu büyüme oranını yakalayacak ve %16 yükselerek 3,9 trilyon seviyesine ulaşacak.

Şimdilerde bazı göstergeler, tüketicilerin pandemi sonrasında eski tüketim alışkanlıklarına geri dönmeyeceğine işaret ediyor. McKinsey’in bu yılın ilk dönemlerinde yayınladığı bir araştırma raporuna göre, Çin’deki trendler, çevrimiçi kanalların edindiği %3 ila %6’lık pazar payı kalıcı olacak. Pandemi devam ettikçe, tüketicilerin yeni alışkanlıklarından vazgeçme ihtimali düşüyor. Şirketler bu yeni sürece uyum sağlama çabasında.

Google’ın Ticaret Başkanı Bill Ready, “perakende ekosisteminin çok daha geniş bir bölümü artık e-ticareti önemli bir öncelik olarak görüyor ve bu kesinlikle korona virüsten bu yana kuvvetlendi” dedi. Açıklamasının devamında “tüketiciler geçtiğimiz altı ayda alışveriş alışkanlıklarını çevrimiçi kanallara yöneltti” ifadelerini kullandı ve tüketicilerin e-ticaret alanındaki inovasyonları da kabullendiğini ekledi.

Google da kendi e-ticaret planlarını, pandeminin ortaya çıkışıyla hızlandırdı. İnternet devi şimdi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki perakendecilerin ürünlerini ücretsiz listelemesine izin veriyor. Şirket bu uygulamayı bir yıl önce ABD’de gerçekleştirmişti. Özellikle küçük şirketler için koşullar zorlu ve bu şirketler şimdi arayı kapatmak için çaba gösteriyorlar.

Ready, “daha önceleri birçok perakendeci ‘e-ticaret tüm sektörün belki de %10’unu oluşturuyor’ derdi. Ancak şimdi bu oran birçok perakendeci için %30 hatta %40’lara çıktı” dedi. E-ticaret devleri bile hata yapamaz. Yatırımcılar bu hafta Amazon’un yüksek oranda indirim uygulayacağı Prime Day adlı uygulamasını yakından izleyecek.

Normalden üç ay geç gerçekleşen etkinliğin Amazon’un küresel satışlarında 9,9 milyar dolar getiri sağlaması bekleniyor. Tahminlere göre bu yılki satışlar bir önceki yıla göre %45 yükseliş gösterecek.

AVM'lerde kapanmalar artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)