BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAVM'lerde kapanmalar artıyor----

AVM'lerde kapanmalar artıyor

AVM'lerde kapanmalar artıyor
12 Ekim 2020 - 15:10 www.finansgundem.com

BMD Başkanı Sinan Öncel, "Üyelerimizden yüzde 28'i AVM mağazalarında hala geçen yılın aynı dönemindeki cirolarının yüzde 60'ına bile ulaşabilmiş değiller. Oran, hazır giyim markası sahibi üyelerimiz arasında yüzde 32'ye çıkıyor"

Birleşmiş Markalar Derneği'nin (BMD) eylül ayı anketine göre, e-ticaret cirolarında artış devam ederken, cadde mağazalarında canlanma gözleniyor, AVM mağazaları ise yatay seyrini sürdürüyor.

BMD, üyeleri arasında yaptığı anket çalışmaları ile perakende sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor.

Dernek çatısı altındaki 423 markadan 335'ini bünyesinde barındıran 62'si hazır giyim, 23'ü ayakkabı olmak üzere toplam 132 üye firmanın katılımı ile gerçekleştirilen ankete göre, e-ticaret cirolarında artış devam ederken, cadde mağazalarında canlanma gözleniyor, AVM mağazaları ise yatay seyrini sürdürüyor.

"AVM'lerde kapama müzakerelerinin giderek arttığını gözlemliyoruz"

Ankete ilişkin yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen BMD Başkanı Sinan Öncel, piyasaların açılışının üzerinden eylül sonu itibarıyla 4 ay geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ankete katılan üyelerimizin yüzde 56'sının eylül ayında e-ticaret cirolarında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 100'ün üzerinde artış görülüyor. e-ticaret ciroları yüzde 200'ün üzerinde arttığını beyan eden üyelerimizin oranı ise yüzde 24'ü buluyor. Yani eylülde her dört üyemizden birinin e-ticaret cirosunda geçen yıla göre yüzde 200 artış var. Online satışların artması olumlu bir gelişme olmakla birlikte markalarımızın cirolarının büyük bölümü hala AVM ve cadde mağazalarından geliyor. Eylülde kısmi bir canlanma olan cadde mağazalarında üyelerimizin yüzde 27'si yüzde 100'ün üzerine çıktığını beyan ederken, yüzde 41'inin hala yüzde 80 ciroya ulaşamadığını görüyoruz. AVM'lerde ise üyelerimizin yüzde 58'i eylül gibi alışverişin canlanmasının beklendiği bir ayda bile yüzde 80 ciroyu yakalayamadı. Hazır giyim mağazalarında yüzde 80 ciroyu yakalayamayanların oranı yüzde 63'e ulaşıyor. Üyelerimizin sadece yüzde 12'si AVM mağazalarında yüzde 100'ün üzerinde ciro elde edebiliyor.

Burada bir konunun altını çizmem gerekiyor.

Piyasaların açılışının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen üyelerimizden yüzde 28'i AVM mağazalarında hala geçen yılın aynı dönemindeki cirolarının yüzde 60'ına bile ulaşabilmiş değiller. Oran, hazır giyim markası sahibi üyelerimiz arasında yüzde 32'ye çıkıyor. Üyelerimizin cirosu kira ve personel giderlerini bile karşılayamayan bu mağazaları açık tutma isteği her geçen gün daha da azalıyor. Daha açık söylemem gerekirse, üyelerimiz toplamda sayıları binlerle ifade edilebilecek mağazalarını açık tutmak ya da kapatma konusunda rota arayışındalar. Nitekim son dönemde AVM'lerde kapama müzakerelerinin giderek arttığını gözlemliyoruz."

"Ağustos ve eylülde fiyatlar gerilediği halde hazır giyim satışları canlanmadı"

Sinan Öncel, Eylül 2020 itibarıyla 12 aylık TÜFE'nin yüzde 11,75’i bulurken, giyim ve ayakkabı fiyatlarında artışın sadece yüzde 6,91'de kalmasına rağmen hazır giyim perakendesinde canlanma olmadığını aktardı.

Öncel, "Ağustos ve eylülde hazır giyim fiyatları geriledi. Buna rağmen mağaza cirolarında belirgin bir artış kaydedilmemesi, sorunun sanılandan büyük olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Perakende cirolarında yabancı harcamalarının önemli bir katkısı olduğunu vurgulayan Öncel, geçen yıl Türkiye'yi 45 milyon turistin ziyaret ettiğini, bu yıl sayının en iyimser tahminle 15 milyonu bulamayacağını kaydetti

Öncel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mevcut tablo, perakendenin kış aylarını çok zor geçireceğini gösteriyor. Dahası tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mağazacılığın 2021'in ikinci yarısından önce toparlanabileceğine dair bir ışık görünmüyor. Yeni bir rota arayışındaki perakende sektörü için önümüzdeki bir yılın olağanüstü tedbirlerle geçeceği çok net belli oldu. Olağanüstü koşullar için olağan dışı tedbirler almadığımız takdirde markalarımızın daha fazla mağaza kapatmak zorunda kalmalarının önüne geçemeyiz. Bu nedenle bir kez daha tekrarla

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)