BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPandemi finans teknolojisinde milyarderler yaratıyor----

Pandemi finans teknolojisinde milyarderler yaratıyor

Pandemi finans teknolojisinde milyarderler yaratıyor
28 Eylül 2020 - 12:55 www.finansgundem.com

Evde kalan tüketiciler ve ekonomik teşvik paketleri finans teknolojisi ve dijital bankalar için fırsat yarattı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nick Molnar, 2015 yılında ailesiyle yaşıyordu ve çevrimiçi takı satıyordu. 250 dolardan 10,000 dolara kadar uzanan ürün yelpazesiyle, 25 yaşındaki Molnar o kadar başarılı oldu ki, eBay’de Avusturalya’nın bir numaralı satıcısı oldu. Molnar günde binlerce paket kargoluyor.

Aynı yıl, kendinden 19 yaş büyük bir yatırım bankacısı olan Anthony Eisen’la tanıştı. İkili birlikte Afterpay’i kurdu. Afterpay, ABD, İngiltere, Avusturalya, Yeni Zelanda ve Kanada’dan yapılan düşük bütçeli alışverişlerde, tüketicinin altı hafta içinde, faizsiz dört taksitle ödeme yapmasını sağlayan çevirimiçi bir hizmet. Şimdi 30 yaşında olan Molnar, “2008 krizini yaşamış biriyim ve krediden nakde geçişi gördüm” dedi. Molnar’ın jenerasyonundaki kredi kartı olmayan ya da kredi kartlarındaki yüksek faiz oranlarından korkanlar, tüketimde bu yeni yöntemi kolaylıkla kabullendi.

Beş yıl sonra Molnar ve Eisen, milyarder oldu. Üstelik pandemi döneminde. 2016 yılında halka arz edilen Afterpay’in hisseleri neredeyse 10 kat yükseldi. İkinci çeyrekte 3,8 milyar dolarlık para transferi gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre %127’lik bir yükselişe işaret etti.

Şimdi al, sonra öde

Mart ayında, Afterpay’in hisselerinde gerçekleşen bir düşüşten sonra, e-ticarete alışık olan ve kredi kartlarından hoşlanmayan y kuşağı, şirketin hisselerini rekor seviyelerde yükseltti. Şirket hisselerinin değeri yalnızca 6 ayda ikiye katlandı.

Afterpay, son aylarda talihi dönen tek şirket değil. Forbes’un analistlerine göre, en azından beş finans teknolojisi girişimcisi, pandemi döneminde milyoner saflarına geçti. İsimlerden bazıları, dijital banka Chime, Baiju Bhatt ve ‘bedava’ hisse alım satım uygulaması Robinhood. Klarna ve Margeta gibi diğer şirketler de oldukça verimli bir dönem geçirdi ve ani bir şekilde milyarderler kategorisine yaklaştı.

Korona virüsten kaynaklanan resesyon diğer sektörlerde olduğu gibi finans teknolojisinde de kazananlar ve kaybedenler yarattı. Örneğin, yüksek riskli tüketicilere kişisel borç sağlayan LendingClub, çalışanlarının %30’unu işten çıkarırken, küçük şirketlere borç veren On Deck, ani bir şekilde satıldı.

Ancak tüketici odaklı ve ödeme yöntemleriyle ilgilenen Finans teknolojisi şirketleri için, korona virüs pandemisi bir büyüme dalgası getirdi. Aynı şekilde e-ticaret devi Amazon, uzaktan çalışma uygulamaları Zoom, Slack ve DocuSign da pandeminin kazananlarından oldu.

Felicis Ventures’da finans teknolojisi yatırımlarını yöneten Victoria Treyger, “tüketici odaklı finans teknolojisi pandemiden önce de oldukça güçlüydü. Özellikle 20’li yaşlar ve 40’lı yaşların erken dönemlerinde olanlar arasında” dedi. Treyger’e göre “pandemi bir büyüme roketi haline geldi ve tüm yaş gruplarında çevrimiçi hizmetlerin kabul görmesini sağladı.”

Korona virüs kaynaklı gelişmelerin bazıları finans teknolojisi alanının özel kısımlarına daha çok fayda sağlıyor. Örneğin, tüketicilerin çevrimiçi harcamalara ve teslim hizmetlerine yakınlaşması, ödeme altyapısı sağlayan bazı şirketler için bir büyüme alanı yarattı. Ödeme altyapısı sağlayan şirketlerden biri olan Margeta’nın halka arzı için 8 milyar dolar değer biçildi. Bu rakam 2019 yılının Mart ayında belirlenen değerin dört katı olarak gerçekleşti. Şirketin CEO’su Jason Gardner’ın %10’luk şirket hissesinin değeri böylelikle, 800 milyon dolara ulaştı.

Aynı zamanda ABD Meclisi’nden Mart ayında geçen 2 trilyon dolarlık CARES yasası, birçok ABD’linin finansal olarak çöküşünü engelledi ve Chime gibi bazı dijital bankalar büyüme gösterdi.

Kredi kartı değil, banka kartı

ABD’de genellikle kredi kartlarıyla yapılan seyahat ve lüks harcamaları, pandemiyle birlikte düşüş gösterdi. Bununla birlikte Banka kartıyla yapılan temel ihtiyaç harcamalarında yükseliş görüldü.

2020 yılının ikinci çeyreğinde, korona virüsle ilgili korkular ve karantina önlemleri zirvedeyken, tüketiciler seyahat, restoran ve lüks tüketimde kesintiye gitti. Ödemeleri için genellikle kredi kartı kullanılan bu harcamalar kesintiye uğrarken, tüketiciler temel ihtiyaçlar ve daha küçük ürünler için harcama yapmaya devam etti. Ancak bu harcamalar kredi kartlarıyla değil, banka kartlarıyla yapıldı.

Bu çeyrek boyunca Visa’nın kredi kartı hareketleri, bir önceki yıla kıyasla %24 düşüş gösterdi. Banka kartı kullanılarak yapılan harcamalarsa bir önceki yıla göre %10 arttı. Banka kartları, SoFi, Dave ve MoneyLion gibi finans teknolojisi, yeni tip bankalar tarafından en çok kullanılan harcama yöntemi.

San Francisco merkezli dijital banka Chime, özellikle, ekonomik teşvik ödemelerini kendisi için bir avantaja çevirdi. Nisan ayı ortalarında, hükümetin 1,200 dolarlık teşvik ödemeleri Amerikalıların hesaplarına geçmeden bir hafta önce, şirket müşterilerinin yatırdığı paralar 1,5 milyar dolara ulaştı. Şirketin CEO’su Britt “teşvik ödemesinin ardından şirketin tarihindeki en yüksek bir günlük hesap açılışı başvurularını gördük” dedi.

Pandemiyle toplam tüketici harcamalarının düşmesi ve işsizliğin halihazırda %8,4 gibi yüksek bir seviyede olması, Chime’ın orta gelirli müşteri tabanını etkileyen iki faktörden biri. Yine de kullanıcı bazında, “müşteri başına ortalama harcama bir önceki yıla göre artış gösterdi.” Britt, “bunun kısmi sebeplerinden bir tanesi hükümetin ekonomik teşvik ödemeleri ve işsizlik konusundaki programları” dedi.

Bugün Chime’ın yıllık geliri 600 milyon dolar seviyesinde. Şirketin yeni değerlemesiyse 14,5 milyar dolar olarak açıklandı.

Robinhood ise evde kalmanın sıkıcılığı, piyasaların dalgalanması ve hükümetin ekonomik teşvik paketiyle birlikte y jenerasyonunun bir kısmının ve z jenerasyonunun borsalara yönelmesiyle büyüme kaydetti. Robinhood’ın yakın dönemdeki değerlemesi 11,7 milyar dolar olarak gerçekleşti ve kurucu ortaklarının net değeri 1 milyar dolar olarak açıklandı. Yatırımcılar, halka arzının gerçekleşmesi veya satışı halinde şirketin değerlemesinin 20 milyar dolara ulaşabileceğini düşünüyor.

Taksitle ödeme imkanı sağlayan finans teknolojisi platformları şaşırtıcı olmayan bir şekilde daha fazla müşteri ve dikkat çekiyor. Bu şirketler aynı zamanda daha fazla denetime maruz kalıyor. Mart ayında, Department of Business Oversight (DBO), Afterpay’in lisansı olmayan bir iş yaptığına karar verdi. Şirketten yapılan açıklamada “Afterpay operasyonlarını illegal bir şekilde yürüttüğü yönündeki kanıları reddediyor” dendi.

Aynı şekilde, Klarna da 2017 yılında, borç verme lisansı olmadığı gerekçesiyle 15,000 dolar cezaya çarptırılmıştı. Bugün Klarna’nın ABD’nin her eyaletinde lisansı var.

Elbette finans teknolojisi şirketlerinin şimdilerdeki yüksek değerlemeleri, tüketici harcamalarının güçlü olmasına ve tüketicilerin son altı ayda edindiği çevrimiçi alışveriş alışkanlıklarına devam ediyor olmasına bağlı. ABD Meclisi ve Beyaz Saray arasında yeni bir ekonomik teşvik paketine yönelik bir anlaşmanın mümkün görünmemesi ve korona virüsün gelecekteki durumunun yarattığı belirsizlikle, finans teknolojisi şirketlerinin bir garantisi yok. Ancak şimdilik bu şirketler oldukça büyük başarı gösteriyor.

Özel sermaye devi finans teknolojisine yatırım yapıyor

 

Yatırımlar finans teknolojisine aktı

 

Pandemi sonrası tüketim alışkanlıkları değişebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)