BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPaketli gıdaya ‘ışın’lı etiket----

Paketli gıdaya ‘ışın’lı etiket

Paketli gıdaya ‘ışın’lı etiket
04 Ekim 2019 - 08:45 www.finansgundem.com

Ambalajlı gıdaların bozulmadan uzun süre rafta kalabilmesi için kullanılan radyasyon işlemi artık etiketlerde belirgin olarak yazılacak. Etiketlere yeşil Radura işareti konulacak

Radyasyonla ışınlanmış gıdalara Avrupa Birliği (AB) ayarı geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Işınlama Yönetmeliği’ne göre, hazır ambalajlı ışınlanmış gıdaların etiketlerinde, ‘ışınlanmıştır’ ifadesi ve yeşil renkli uluslararası gıda ışınlama sembolü olan, ‘Radura’ kullanılacak.

Sebze, meyve ve ette

Işınlama işlemi; gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi, bozulmaya neden olan mikroorganizmaların yok edilmesi, çürümenin önlenmesi veya geciktirilmesi, gıdaların bozulmasının önlenmesiyle ürünün raf ömrünün artırılması, filizlenme, çimlenme ve olgunlaşmayla oluşabilecek gıda kayıplarının azaltılması, bitki ya da bitkisel ürünlere zarar veren organizmaların etkisiz hale getirilmesi için belirlenmiş dozda, uygun teknolojik ve hijyenik koşullarda yapılacak. Söz konusu işlem sadece teknolojik olarak ihtiyaç duyulması halinde, tüketici menfaatleri için uygunsa, sağlık için bir tehlike oluşturmuyorsa ve önerilen koşullarda gerçekleştiriliyorsa uygulanacak.

TAEK: Kesinlikle güvenlidir

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) de internet sitesinde, ‘Işınlanmış gıda güvenli midir’ sorusuna şu yanıtı veriyor:
“Kesinlikle güvenlidir. Nasıl röntgen filmi çektirme, televizyon izleme veya hava limanlarında güvenlik amacıyla kullanılan iyonlaştırıcı enerjiler zarar vermiyorsa tekniğine uygun kullanılan ışınlama işlemi de gıdaya zarar vermemektedir. Gıda ışınlamasında kullanılan radyasyon kaynağının enerjisi, olumsuz sağlık sınırının altında ve ışınlanan maddeler radyoaktif hale dönüşmüyor ve kalıntı bırakmıyor.”

‘Küflenmeyi engelliyor’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zeki Taydaş, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Halk sağlığını tehlikeye atmaksızın eskiden beri yapılıyor. Tüketicinin nasıl bir şey tükettiğinin aydınlatılması önemli. Işınlanma beyanı tüketicinin bilmesi gereken bir şey. Belki öyle bir işlemi tercih etmeyebilir” diye konuştu. Işınlamanın ürünleri mikrobiyolojik olarak koruduğuna dikkati çeken Taydaş, “Özellikle küfleri oluşturan toksinlere engel oluyor” dedi.

Işınlama uygulamasının, uluslararası normlarda yapılması gereken teknik bir uygulama olduğunu ifade eden Taydaş, ABD ve Avrupa Birliği’nde de yapılan uygulamanın çizelgede belirlenen normların ötesine geçemeyeceğini, gümrüklerde de bu açıdan tarım ürünlerine inceleme yapıldığını söyledi. Taydaş, “Kimyasalla değil, radyasyonla koruma sağlıyor. Tabii ki her şey dozunda. Dozunu aşarsa yararlı olmaktan çıkıp zararlı hale gelir” dedi. (Mithat Yurdakul/Milliyet)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)