BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖzel okul ücretleri belli oldu----

Özel okul ücretleri belli oldu

Özel okul ücretleri belli oldu
18 Ocak 2024 - 14:24 www.finansgundem.com

İşte 5 soruda özel okul ücretlerinin detayları…

Özel okullar, ara sınıflardaki başlangıç ​​için gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerini [(bir önceki yılın ortalaması yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalaması TÜFE)/2] artı 5 formülüne göre belirleyecek.

5 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki değişiklikler ve mevcut mevzuat hükümleri kapsamında, özel okullarda gelecek eğitim-öğretimde yapılabilecek ücret artışlarına ilişkin detaylar merak ediliyor.

1- Gelecek yıl, özel okula başlayan bir öğrencinin ücret artışı en fazla yüzde kaç olacak?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre, özel okullarda ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken bir önceki yıl ilan edilen ücret, süre devam edenlerin eğitim ücreti belirlenirken, öğrenci kayıt sözleşmesinde kaydedilerek ücret dikkate alınır ve bu ücretlere [(bir önceki yıl ortalama yurt içi ÜFE+ bir önceki yılın ortalaması TÜFE)/2]+5 oranında daha fazla artış yapılamayacak.

Bu formüle göre yapılan programlamalara göre, özel okulların, gelecek yılki eğitim öğretim ücretlerini ara sınıflardaki finansman için en fazla yüzde 56,89 oranında artış öngörülüyor.

2- Özel okullara yeni başlayacak olanların fiyatları nasıl belirleniyor?

Özel okullar, öğrenci ve kursyer ücretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde sunacaklarını belirttikleri eğitim ve öğretim olanaklarına, gelişmelere olanak sağlayacak yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ediliyor.

Bu arada 1,5 ve 9. sınıflara başlayacak olanların fiyatları, veli ile okul arasındaki sözleşmenin belirlenmesine göre belirlenecek.

3- Özel okul ücretleri ne zaman ilan ediliyor?

Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre ücretlendirme ücreti ve diğer ücretler, kurumlarca her sene belirlenerek ocaktan itibaren en geç mayıs ayı boyunca ilan edilmektedir.

4- Özel okullar yemek ve kıyafet gibi fiyatlar ne zaman ilan ediyor?

Mevzuata göre, özel okullar, öğrenci veya kursiyerlerden; yemek, kahvaltı, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetlerin karşılığında alacakları ücreti mayıs ayı sonuna kadar ayrıca tespit ediliyor.

Bu hizmetlerden, talep eden veliler faydalanıyor.

5- Özel okullar ara sınıflar için mevzuatta kayıtlı oran üzerinde bir fiyat uygulayabilir mi?

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre kurumlar ücret ilanlarını, Millî Eğitim Bakanlığının Bilişim Sistemleri (MEBBİS) lisanslanarak işlenerek yayılanın bir örneğinin süresi içinde doğrudan bağlı olarak bulunan milli eğitim müdürlüğüne veriyor ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asıyor.

Dolayısıyla özel okullar mevzuattaki formülle kaydedilen ücret artışının üzerinde bir artışın olmaması. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar ise bu işlem kurum açma izni artışlarından itibaren bir ay içinde yapılıyor.

Kurumlar ilan boyutlarının altında bir ücretle de kayıt edilebiliyor, ancak ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep ediliyor.

Süre içinde ücret ilanı vermeyen kurumlar bir önceki yılın ücretini alıyor.

Özel okullarda zam tartışması: Fiyat artışı ne kadar olacak?

 

Özel okullardan KDV farkı talebi

 

Mahkemeden 'özel okul zammı' kararı!

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)