BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖzel okul fiyatlarındaki artış tartışma yarattı----

Özel okul fiyatlarındaki artış tartışma yarattı

Özel okul fiyatlarındaki artış tartışma yarattı
27 Ocak 2021 - 11:04 www.finansgundem.com

Eğitim kurumları yüz yüze eğitim için gün sayarken, özel okullar gelecek yıl kayıtları için erken ödemeleri kabul etmeye başladı. Özel okulların gelecek yıl için açıklanan yüzde 24.7 tavan zam oranı tartışma konusu haline geldi.

Pandemi sürecinde hayatımızdaki kökten değişimlerin ilk başında eğitim geliyor. Yaklaşık 1 yıldır yüz yüze eğitimin yapılamadığı okullarda sınıflar uzun zamandır boş kaldı. Her şeye rağmen okullardaki eğitim uzaktan da olsa devam ediyor.

Eğitim kurumları yüz yüze eğitim için gün sayarken, özel okulların kendi öğrencileri için 2021-2022 eğitim-öğretim yılına ilişkin kayıtları açıldı ve erken kayıt ödemeleri kabul edilmeye başlandı. Yeni öğretim yılı için belirlenen ücretlerin açıklanmasıyla birlikte ise belirlenen zam oranları dikkat çekti.

YILLARA GÖRE OKUL ÜCRETLERİ
             
  2016 2017 2018 2019 2020 Artış oranı 2020/2019
Özel İlköğretim Ücreti 15.369 ₺ 17.312 ₺ 19.361 ₺ 21.754 ₺ 23.449 ₺ 7,79%
Özel Lise Ücreti 10.218 ₺ 11.180 ₺ 12.331 ₺ 24.971 ₺ 27.053 ₺ 8,34%

Özel eğitim ve öğretim hizmetlerinden alınan katma değer vergisi (KDV) 1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 arası dönem için yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmişti. Bu kapsamda, 30 Haziran 2021 tarihine kadar yapılacak ödemelerde yüzde 1 oranındaki KDV'nin ve söz konusu tarihten sonraki ödemelerde ise yüzde 8 oranındaki KDV'nin geçerli olması kafa karışıklığı yarattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eğitim harcamaları 2019 yılında yüzde 18 oranında artmış ve 259.2 milyar TL olmuştu. 2019 yılında eğitim harcamalarının en çok yükseldiği eğitim düzeyleri yüzde 32 ile ilkokul ve yüzde 26.4 ile ortaokul olarak açıklanmıştı.

TÜİK rakamlarına göre, özel ilköğretim ücretlerinde son bir yıllık artış yüzde 8'e yaklaşırken, özel lise ücretlerinde ise yüzde 8.34 oranında artış meydana geldi.

Eğitim sektöründe pandemi kaynaklı yaşananlar ve yeni döneme ilişkin belirsizlikler hakkında konuşan, Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız haberine göre, Türkiye Özel Okullar Derneği (TOZOK) Zafer Öztürk, KDV indiriminin kalıcı olmasını istediklerini belirtti.

Öztürk, "Ocak ayı itibariyle 2021-2022 öğretim yılı için ödemeler kabul edilmeye başlandı. KDV sürecinin bitimi 2021'in Haziran ayıdır. Fakat özel okullar olarak KDV indiriminin devam etmesini istiyoruz. İlgili bakanlıklar ile görüşmelerimizi yaptık, yüzde 1 KDV oranının bir sene daha uzatılması, sonrasında ise kalıcı olmasını bekliyoruz. Gelişmiş ülkelerin özel okullarında da KDV oranı ya hiç yok yada yüzde 1 olarak uygulanıyor. KDV oranlarındaki artış doğrudan okul ücretlerine yansıyor" dedi.

'ZAM ORANINI YASALAR BELİRLİYOR'

Online eğitime geçilmesi ile birlikte okulların aydınlatma, yemek ve ısınma gibi maliyetlerin düşerken yapılan zam oranları ise dikkat çekmişti.

Zam oranlarının yasalar ile belirlendiğini vurgulayan Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre tavan ücretin her yıl ÜFE ile TÜFE'nin toplamının 2'ye bölünüp buna 5 puan eklenerek bulunduğunu anlattı.

TÜİK verilerinden alınan verilerle yapılan hesaplama sonucunda özel okulların yapacağı zamda tavan rakamın belirlendiğini kaydeden Öztürk, bu hesaplama sonucunda özel okul ücretlerinde tavan zammın yüzde 24.7 olacağını ifade etti.

'EN BÜYÜK GİDER ÖĞRETMEN MAAŞLARI'

Belirlenen tavan zam oranının üstünde zam açıklamanın olanaksız ve kanuna aykırı olduğunu belirten Öztürk, "Okul ücretlerindeki zam oranları enflasyona ve ücret artışlarına göre belirleniyor, bizde piyasa ekonomisinin belirlediği oranlarda zam yapıyoruz ve kendi öğretmenlerimize verdiğimiz ücretlerde de o oranda zam yapıyoruz. Okullarda en büyük gider kalemimiz öğretmen ücretleridir. Asgari ücret yüzde 20 arttı, memur zam oranı da yüzde 15 olarak açıklandı. Biz de bu oranlarda çalışanlarımıza ücret zammı yapacağız. Pandemi döneminde en büyük yatırımı online eğitime yaptık" dedi.

'BURS VERİLEN ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI'

Derneğin 1100 üyesi olduğunu da anlatan Öztürk, pandemi döneminde ekonomik olarak zorlanan velilere yönelik bir takım desteklerde bulunduklarından da bahsetti. Burs olanaklarını çeşitlendirdiklerini anlatan Öztürk, "Bakanlığa parçalı burs başvurusu yaptık. Böylece geçen sene yüzde 25 burs alan bir öğrenci bu sene yüzde 35 alabildi. Daha fazla öğrenciye burs vermeye başladık ve burs verilen öğrenci sayısı yüzde 10 kadar arttı. Velilere bu süreçte destek olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'YEMEK İADESİ YAPMAYAN OKULU BİZE BİLDİRİN'

Türkiye Özel Okullar Derneği (TOZOK) Zafer Öztürk, okullardaki yemek ücretlerinin iadesi konusuna da değindi.

Yemek ücretlerini iade etmenin bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bize bağlı kurumlarda bu ödemeleri yapmayan yoktur. Fakat yemek ücretlerinin iadelerini alamayan yada almakta güçlük çeken veliler varsa bu durumu bize bildirsinler gereğini yapalım. Bir meslek odası değiliz, dernek statüsündeyiz. Bu yüzde yaptırım gücümüz sınırlı, fakat mağduriyetler bildirilirse bunu yaratan üyemizi dernek üyeliğinden atarız" dedi.

'GİDEN ÖĞRENCİ PANDEMİDEN SONRA GERİ GELİR DİYE UMUYORUZ'

Zafer Öztürk, pandemi döneminde 900'a yakın özel eğitim kurumunun kapandığını ve 26 bin çalışanın işsiz kaldığını belirterek, okulların kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) ile ayakta kaldığını ve eğer KÇÖ olmasa kapanan kurum sayısının iki kat daha fazla olabileceğini vurguladı.

Kapanan özel eğitimi kurumlarının yüzde 70'inin okul öncesi kurumlar olduğunu söyleyen Öztürk, "Burada hızlı bir toparlanma bekliyoruz. Diğer özel okullarda ise kaydı alınan öğrencilerin bir sonraki eğitim yılında geri dönmesini bekliyoruz. Fakat pandemi süreci uzarsa okulların öğrenci kaybı artabilir. 15 Şubat'tan sonra yüz yüze eğitime tekrar başlanması halinde sektörde normalleşme bekliyoruz" dedi.

VELİLER ÜCRETLERDE İNDİRİM BEKLİYOR

Eğitimde madalyonun diğer tarafına bakıldığında ise velilerin birçok çözüme ulaşmayan şikayeti bulunuyor.

Velilerin özel okullardan talepleri ise özetle şu şekilde sıralanıyor;

- Uzaktan eğitim kapsamında ücretlerde indirim,

- Yemek ücretlerinin koşulsuz iadesi,

- Yemek ücretlerinin kayıt sırasında şart koşulmaması.

3 bin veliyi temsil eden Özel Okul Velileri Platformu'nun sözcüsü Özgür Özkan, velilerin taleplerinin başında uzaktan eğitim kapsamında ücret indirimini sayıyor.

Özkan, "Özel okulları spor salonları, kursları, sosyal aktiviteleri için tercih ediyoruz. Fakat çocuklarımız uzaktan eğitim kapsamında özel okulların sunduğu bu imkanların hiçbirinden faydalanamamasına rağmen aynı, hatta zamlı ücretleri ödemeye devam ediyoruz. Uzaktan eğitimde sunulan fiziksel olanakların kullanılmaması dolayısıyla ücretlerde indirim bekliyoruz" dedi.

Pandemi döneminde birçok velinin ekonomik olarak zorluk yaşamasına rağmen okullardan destek göremediğini de kaydeden Özkan, "Özel okulların bizlere verdiği bilgiye göre, giderlerin yarısı kadar devletten teşvik alıyorlar. Fakat velilere bunun yansıması olmuyor. Biz hakkımızı istiyoruz, talebimiz devletten değil özel okullardan" diye konuştu.

'OKUL KAYDI İÇİN YEMEK ŞART'

Yemek ücretlerinin iadesinde de bir takım sıkıntılar yaşandığını belirten Özkan, "Yemek ücretleri iade ediliyor, fakat bu ödemeler erken kayıt yaptıran velilere yapılıyor. Yani koşullu bir iade söz konusu. Öte yandan, yemek ücretleri yasal anlamda isteğe bağlıdır. Buna rağmen birçok okulda yemek ücreti ödenmeden kayıt yapılmıyor. Bu durum bir yönetmelik ihlalidir. Yemek ücretleri öğrencilerin kaydının yapılması aşamasında adeta velilere dayatılıyor. Bu konuda ilgili platforma başvurularımızı yaptık ama sonuç alamadık" bilgisini paylaştı.

Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, son dönemde bazı özel okulların Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliklerine aykırı sözleşme hazırladıklarını da bildirerek, "Özel öğretim okulları yönetmeliğinde uzaktan eğitim tanımlı olmaması rağmen, bu konuda yönetmeliğe aykırı sözleşmeler velilere imzalatmaya çalışılıyor" dedi.

Özkan, söz konusu sözleşmelerden bir örneği ise şu şekilde paylaştı:

Özkan, velilerin yüz yüze eğitimin yeniden başlamasını istediğini de aktararak, "Aşılama olunca ve sağlık açısından güven ortamı sağlanınca çocuklarımızın yüz yüze eğitime dönmesini ve okullarının tüm imkanlarından tekrar faydalanmalarını istiyoruz. Fakat, yüz yüze eğitime dönüş tarihi sağlık koşullarına göre belirlensin kayıt dönemine göre değil" görüşünü paylaştı.

Bakan Selçuk'tan online eğitim açıklaması

Prof. Dr. Saltık: Bu şekilde okulların açılması facia olur

 

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dede Korkut28 Ocak 2021 02:54

    Gerçekler1-Özel okullardaki eğitim ve sosyalleşme devlet okullarından daima en iyi seviyede2-Malesef özel okullardaki eğitimin ve eğitimcilerin kaliteli olmasına rağmen düşük ücretle çalıştırdıkları bilinmektedir.3-İşin en acısı özel okula gönderemeyen kesimin çocuklarını teslim ettiği karı-koca öğretmenlerin yanı 657 mebcilerin çocukalarını özel okula gönderenler çok sayıda.Yani onlarda güvenmiyor devlet okullarına ve öğretmenlerine.4-Bir acı daha okullar açılmasın diye hastag açanlar şimdilerde uludağ,kartalkaya,kartepe,erzurum ve ege -akdeniz tarafındaki yerlere gittiğini duyuyorum.İKİ HAFTA SONRA TEKRAR HASTAG AÇACAKLAR OKULLAR AÇILMAMALI.ÇOK ÇOK ÖNEMLİ NOT KAMUDA ÇALIŞMIYORUM ÖĞRETMEN EŞİM AİLEM YOK AMA GERÇEKLER BUNLAR

  • Berber Bekri 28 Ocak 2021 01:26

    Niye yaa hiç görmediğiniz şehrin köprüsüne tüneline otoyolunda havaalanlarina geçiş garantisi diye köylüsü Kars lı Van lı Muğla nin köyündeki kasabalısu kısacası 83 milyon çuvalla para verirken gık demiyor da sıra özel okula mı geldi şehir hastanesine hiç gitmeyenler hasta garantisi ile para verirken sesi çıkmasın özel okul ücretlerine gelince isyan yok öyle yağma hatta tıraş vergisi bile olmalı tıraş ol olma her ay her vatandaştan 500 TL. Kesinti yapılmalı(Köse raporu olanlardan 300 TL)

  • Hakan 27 Ocak 2021 19:19

    Yalan dolan en büyük gider ögretmen maaslarıymıs askari üçretin bile altında calıstırılmaya calısılan ögretmen arkadaslar var sırf bunlar yuzunden adamlar işlerini yapamıyor onda okumanın ardından hiç alakasız başka işler yapıyorlar . Devlet anlamadı anlamıyor egitim egitim egitim sen bunu düzeltmezsen ne yaparsan yap ülke hiç bir sekilde kalkınamaz. Saglıgın ve egitimin özeli olmaz nokta

  • konur27 Ocak 2021 15:44

    özel okullarda öğretmen maaşları ödenmesinde sıkıntı var. bazıları bilerek ödeme yapmıyor.

  • Cello27 Ocak 2021 14:47

    Zamsız ne varki...haklilar diyecem ama oda kötü...siraze bozuldu.

  • Ww27 Ocak 2021 14:44

    Mushehak bu millete

  • Hadi ya27 Ocak 2021 14:43

    Niye tartisma konusu olsun ki hukumet herseye yaoarken tartisma konusu bile olmuyor

  • emekci27 Ocak 2021 14:07

    eğitimde eşitsizlik iyice arttı. veliler para ile üniversite giriş şansını artırabildiklerinin farkında. zengin daha zengin oluyor bu dönemde