BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÖzel jet dolusu rüşvet parasına 310 milyon dolar ceza----

Özel jet dolusu rüşvet parasına 310 milyon dolar ceza

Özel jet dolusu rüşvet parasına 310 milyon dolar ceza
03 Kasım 2022 - 17:18 www.finansgundem.com

İsviçre merkezli emtia devi Glencore Afrika ülkelerine özel jetler aracılığıyla rüşvet dağıtmaktan suçlu bulundu. Firmanın İngiltere ayağı 310 milyon dolar tazminat ödeyecek

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük emtia şirketlerinden birisi olan Glencore Afrika ülkelerine rüşvet verdi. Ücreti Glencore tarafından ödenen komisyoncular özel jetler aracılığıyla Afrika ülkelerine nakit para üzerinden rüşvet dağıttı.

İsviçre merkezli çok uluslu bir şirket olan emtia tüccarı ve madencilik grubu Glencore’un İngiltere'deki bir yan kuruluşu, haziran ayında İngiltere Ağır Dolandırıcılık Ofisi (SFO) soruşturmasının ardından sınırları Nijerya'dan Kamerun'a kadar uzanan yedi ayrı rüşvet davasından suçlu bulundu. Reuters’ın haberine göre Southwark Kraliyet Mahkemesi firmaya 310 milyon dolar tazminat cezası verdi.

Glencore Brezilya, İngiltere ve ABD’deki soruşturmaları nihayete erdirebilmek için mayıs bilançosundan 1,5 milyar dolar ayırmıştı. Firmanın ABD makamları için ayırdığı miktar ise 1,1 milyar dolar.

Southwark Kraliyet Mahkemesi Yargıcı Peter Fraser 182,9 milyon sterlin para cezası ödemesini emretti ve 93,5 milyon sterlinlik haciz emrini onayladı. Yargıç, Glencore'un da itiraf ettiği suçların "yaygın ölçekte bir kurumsal yolsuzluğu temsil ettiğini ve rüşvet olarak çok önemli miktarda para dağıttığını" söyledi.

Fraser, “Yolsuzluk uzun süredir devam ediyor ve Batı Afrika'daki beş ayrı ülkede gerçekleşti, ancak suçun kökenleri sanığın Londra'daki Batı Afrika petrol ticaret masasına dayanıyordu. Bu masadaki tüccarlara özgü bir durumdu" açıklamasında bulundu.

SFO yetkilileri çarşamba günkü duruşmada, Glencore Energy UK’in beş Afrika ülkesindeki yetkililere milyonlarca dolarlık rüşvet ödediği veya rüşvetin dağıtılmasını engellemediği açıklamasında bulunmuştu. Savcılar, firmanın çalışanlarının ve ajanlarının rüşvet ödemek için nakit transfer etmek amacıyla özel jetler kullandığını söylemişti.

Glencore temsilcisi Clare Montgomery davayla ilgili açıklamasında, “Şirket, bu suçların neden olduğu zarardan koşulsuz olarak pişmanlık duymakta ve ilgili Afrika ülkelerinde hem ulusal hem de kamu düzeyinde neden olunan zararın yanı sıra başkalarına verilen zararı da kabul etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Yargıç Fraser ceza açıklamalarında şunları söyledi: “Glencore kurumsal bir reform gerçekleştirdi ve bugün bu suçların işlendiği zamandan çok farklı bir şirket gibi görünüyor.”

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Glencore, İngiltere Ağır Dolandırıcılık Ofisi tarafından rüşvet ödediği için cezai kovuşturmaya tabi tutulan ilk şirket olma özelliğini taşıyor ve beş dava için de suçunu itiraf ediyor. Glencore, ayrıca ABD’deki iki ayrı ceza davasından suçlu bulundu ve cezai para cezası ve tazminat için yaklaşık 1,1 milyar dolar ödemeye razı oldu. ABD ve İngiltere'deki savcılar, aynı suçtan iki kez ceza verme tehlikesini önlemek amacıyla farklı suç dönemlerine odaklanmayı kabul etti.

Gümrük görevlilerine rüşvet operasyonu

 

Credit Suisse’te anlaşmanın faturası ağır: 238 milyon euro

 

Credit Suisse’te yaprak dökümü devam ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)