BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemOtelciler 'her şey dahil'den şikayetçi----

Otelciler 'her şey dahil'den şikayetçi

Otelciler 'her şey dahil'den şikayetçi
19 Haziran 2013 - 13:25 www.finansgundem.com

Otel işletmecileri yiyecek-içecek yetiştirememekten yakınıyor

Türkiye'de genelde kıyı kesimlerindeki otellerde uygulanan "her şey dahil" sisteminden esnaflar kadar otelciler de dertli.
Esnaflar bu sistemi uygulayan otellerdeki turistlerin tesis dışına çıkmamasından şikayet ederken, otelciler ise içeride kalan turistlere yiyecek içecek yetiştirememekten mustarip.
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Müdürü Cahit Sarıbey, gazetecilere yaptığı açıklamada, haziran ayının ortasına gelinmiş olmasına rağmen, nitelikli tesislerin dışında hala beklenen doluluk oranına erişemeyen tesisler bulunduğunu söyledi. Turizmle bağlantılı diğer sektörlerin de bekledikleri işleri yapamadıklarına işaret eden Sarıbey, özellikle esnaf kesiminin "günah keçisi" olarak "her şey dahil" sisteminde ısrarlı olduğunu dile getirdi.
Turistin nasıl bir tatil yapmayı istediği hakkında yapılan gözlemde, "her şey dahil"in uygulandığı ülke, bölge ve tesislerde tatil planladıklarının ortaya çıktığını ifade eden Sarıbey, "Tur operatörü de ister istemez bu satış şekline uymak durumunda kaldığından, kontrat için otelcilerle masaya oturduğunda ilk koşul olarak bu sistemle çalışmasını istiyor. Neticede konaklama sektörü ister istemez kendini bu rüzgarın önünde buluveriyor. Direnen tesis maalesef fazla kalmadı. Kalan birkaç tesisin daha ne kadar direneceği de meçhul" dedi. 
Otelden çıkmayan turiste yiyecek-içecek yetiştirmekte zorlanıyorlar
Konaklama sektörünün de bu durumdan memnun olmadığına dikkati çeken Sarıbey, otel çalışanlarının gün boyu tesisten dışarıya çıkmayan turistin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için olağanüstü bir çaba içerisine girdiğini kaydetti. Sarıbey, yiyecek içecek ünitelerinin yoğun çalışmasına rağmen ürün yetiştirmekte zorlanıldığını vurguladı.
Bu kadar yoğun tempoya rağmen yüzü gülen otel işletmecisine rastlamanın zor olduğunu anlatan Sarıbey, "Giderlerin anormal artması, buna mukabil kısalan turizm sezonunda satış rakamlarının düşük olması, belirli periyotlarda tesis yenilenme giderleri de düşünüldüğünde işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Üstelik genel giderlerin artışına paralel olarak tesis amortisman giderleri de artıyor, yani tesisler hızla yıpranıyor" diye konuştu.
Otelciler "Her şey dahil satmayacağım" dediği anda birçok acentenin otelin kapısının önünden bile geçmediğini savunan Sarıbey, sözün bittiği yerin bu nokta olduğunu belirti.
Söz konusu sistemden şikayetçi olan esnafların öz eleştiri yapması gerektiğine değinen Sarıbey, şöyle konuştu:
"Aynı ürünler aynı sokaktaki marketlerde, mağazalarda, dükkanlarda ve restoranlarda farklı fiyatlarla satılıyor. Yani ülkemizdeki fiyat istikrarsızlığını, satılan birçok ürünün de taklit, sahte ve kalitesiz olduğunu düşünürseniz, tüm vebali her şey dahil sisteme yükleyemeyeceğimizi anlarsınız."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)