BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiObama’dan finans kuruluşlarına yeni vergi----

Obama’dan finans kuruluşlarına yeni vergi

Obama’dan finans kuruluşlarına yeni vergi
04 Şubat 2015 - 15:17 www.finansgundem.com

ABD Başkanı’nın planına göre yeni düzenlemelerle 10 yılda yaklaşık 320 milyar dolar vergi geliri artışı olacağı öngörülüyor.

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

ABD Kongresi uzmanları tarafından hazırlanan yayınlanmamış özel raporda, Başkan Obama’nın 20 Ocak 2015’te yaptığı “Ulusa Sesleniş” konuşmasında sunduğu orta sınıfa yönelik yeni vergi teşvikleri ele alınıyor. Raporda bu teşviklerin maliyetinin büyük finansal kuruluşların sermaye kazançları ve kar paylarına uygulanacak vergilerle karşılanacağı belirtiliyor. Ayrıca büyük finans kuruluşlarından yeni harç (fee) alınması da planlanıyor. Yeni düzenlemelerle 10 yılda yaklaşık 320 milyar dolar vergi geliri artışı olacağı öngörülüyor.

Obama’nın planında kazancı yükselten ana unsurlardan birinin sermaye kazançlarına uygulanan vergideki iki yeni düzenleme olduğu belirtiliyor. Öncelikle şu andaki yasada %23,8 olan sermaye kazancı ve kar payı vergi oranı %28’e yükseltiliyor. İkinci yeni düzenlemenin ise miras ve hediyelerin de sermaye kazancı vergisine tabi tutulması olduğu belirtiliyor.

Bu iki yeni düzenlemeyle birlikte sermaye kazancı vergisinden elde edilecek gelirin 10 yıl içinde 210 milyar dolar artması öngörülüyor. Yönetime göre bu yeni düzenlemelerin etkisinin özellikle en yüksek gelir grubuna giren %1 dilimindeki mükellefler tarafından hissedileceği tahmin ediliyor. Bu %1’lik sınıfın %80’inden fazlasının yıllık  gelirinin  2 milyon dolardan fazla olduğu ifade ediliyor.

Kazancı yükselten ikinci ana unsurun ise büyük finansal kuruluşlardan alınacak harç  olacağı öngörülüyor. Bu teklifle ABD’nin büyük finansal kuruluşlarına yükümlülüklerinin  %0,7’si oranında harç uygulanması planlanıyor. Varlıkları 50 milyar doları aşan kuruluşların “büyük” olarak tanımlanacağı ve bu tanıma giren yaklaşık 100 kuruluş bulunduğu belirtiliyor.

EĞİTİM VERGİSİ TEŞVİKLERİ

Büyük finansal kuruluşlara uygulanacak verginin 10 yılda yaklaşık 110 milyar dolar kazanç getirmesi bekleniyor. Yönetime göre bu harç “en büyük finansal kuruluşların ‘kaldıraç’ maliyetine eklenerek onları ekonomiye geniş çaplı etkileri olabilecek kararlarında daha tutarlı olmaya sevk edecek”  

Başkan’ın planına göre bu değişikliklerle arttırılması hedeflenen vergi kazancı ile  düşük ve orta gelirli vergi mükelleflerine bir dizi vergi teşviki sağlanması amaçlanıyor.

Bu teşvikler arasında ilk kısımda çalışan ailelere yeni vergi kredisi “Second Earner Credit” getirilmesi ve mevcut vergi hükümlerinin uzatılması ya da kapsamının genişletilmesi yer alıyor.

Yeni teşviklerin ikinci kısmında ise eğitim vergisi teşviklerinin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması yer alıyor. Başkan’ın yeni vergi teşviklerinin son kısmında ise işverenlerin çalışanlarının emekliliğine yönelik olarak katkılarına ilişkin düzenlemeler öngörülüyor.

Başkan Obama’nın yeni vergi planının Kongre’de önemli bir muhalefetle karşılaşması bekleniyor. Senato Finans Komitesi Başkanı ve Temsilciler Meclisi Vergi Yazma Komitesi Başkanı bu tasarıyı eleştiren açıklamalarında yeni önerilerin  ekonominin büyümesi için yanlış bir reçete olduğunu vurguladılar.

Ancak, Urban Brookings Vergi Politika Merkezi Başkanı Len Lurman ise Başkan’ın planının vergi uygulamasının tabanını genişleteceğini ifade ediyor. Ayrıca Başkan’ın planının ekonomik etkinliği arttıracağını belirtiyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)