BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemO ülkeye gidecekler dikkat! Artık Schengen şart----

O ülkeye gidecekler dikkat! Artık Schengen şart

O ülkeye gidecekler dikkat! Artık Schengen şart
01 Ocak 2023 - 17:09 www.finansgundem.com

Hırvatistan, Schengen bölgesine katılan 27. ülke oldu. Üye ülkeler arasında serbest seyahat ve malların serbest dolaşımını sağlayan Schengen anlaşmasına göre üye ülkeler dışından gelenler Schengen onayı almadan AB ülkelerine giriş yapamıyor

Avrupa'da vize ve sınır kontrolü olmadan seyahat imkanı sağlayan Schengen bölgesi, 1 Ocak'ta Hırvatistan'ın katılımıyla 27 ülkeyi kapsayacak şekilde genişledi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden Hırvatistan, 1 Ocak'ta Schengen bölgesine dahil oldu. Böylece Schengen ülkelerinin sayısı 27'ye çıktı.

Hırvatistan, AB'ye katıldığı 2013'ten beri Schengen kurallarını parça parça uygulamaya soktu. Hırvatistan, Schengen'e dahil olmanın mallar ve hizmetlerin serbest, hızlı ve daha ucuz dolaşımı sayesinde ülke ekonomisine katkı getireceğini, rekabet gücünü artıracağını savunuyordu. Hırvatistan, ayrıca Schengen üyesi olarak turizm gelirlerinin de artacağını hesaplıyor.

Hırvatistan hükümeti, 1 Ocak 2023'ten itibaren ülke sınırlarının kara yolu, demir yolu ve deniz yoluyla yapılan ulaşım ve taşımacılıkta Schengen kurallarına uygun hale geleceğini açıklamıştı.

Ancak havalimanlarının tam olarak hazır hale gelmesi için 26 Mart 2023 tarihi gösteriliyor.

Shengen vizesi nedir ne işe yarar?

Schengen bölgesi, 1985'te Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve Belçika'nın Lüksemburg'un Schengen kasabasında imzaladıkları serbest dolaşım anlaşmasıyla hayata geçirildi. Bu anlaşmayla 5 ülke ortak sınırlarda kontrolleri kaldırdı. Serbest seyahatin yanı sıra mal ve hizmetlerin de serbest dolaşımı sağlandı.

Schengen ülkeleri, kendi iç sınırlarında kontrolleri kaldırırken dış sınırlarda kontroller sıkılaştırıldı.

Schengen ülkelerinden birinden vize alan başka ülke vatandaşları veya bu ülkelerden birinde ikamet izni bulunan kişiler de Schengen içinde vize almadan seyahat edebiliyor.

Hırvatistan ile birlikte 22 AB üyesi ülke Schengen içinde yer alıyor. Bu ülkeler Avusturya, Belçika, Çekya, Almanya, Danimarka, Yunanistan, İspanya, İtalya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İsveç, Slovenya, Slovakya'dan oluşuyor.

Ayrıca AB üyesi olmayan 4 ülke İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn da Schengen içinde bulunuyor.

Schengen bölgesinin son genişlemesi 2011 yılında Lihtenştayn'ın katılımıyla olmuştu.

60'tan fazla ülkenin vatandaşları, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. 100'ün üzerinde ülkenin vatandaşlarından ise vize isteniyor.

Bazı üyeler Bulgaristan ve Romanya'ya karşı

AB Komisyonu, Hırvatistan'ın yanı sıra üye ülkelerden Romanya ve Bulgaristan'ın da Schengen katılmasını istiyor ancak bazı üyeler Romanya ve Bulgaristan'a engel çıkarıyor.

Avusturya, düzensiz göçün engellenemediği gerekçesiyle iki ülkenin de Schengen'e girmesine karşı çıkarken Hollanda, yalnızca Bulgaristan'ın katılmasını istemiyor. İki ülke de yolsuzluk, sınır kontrolleri ve hukukun üstünlüğüyle ilgili endişelerini gündeme getiriyor. (Euronews)

Hırvatistan'ın Schengen üyeliğine AP'den onay!

Avrupa Birliği'nin yeni dönem başkanı İsveç

AB'den bir ülkeye daha Schengen onayı!

Schengen vizesinde yeni dönem!

Euro banknotları 21 yaşında

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)