BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemO ülke dönere savaş açtı----

O ülke dönere savaş açtı

O ülke dönere savaş açtı
29 Ekim 2014 - 08:04 www.finansgundem.com

Aşırı sağcı parti dönere savaş açtı ancak döner ülkede 'gurme' yiyecek olarak ilgi görüyor

Mutfağın ulusal kimliğin bir parçası olarak kabul edildiği Fransa’da aşırı sağcılar dönere karşı savaş açtı. Marine Le Pen’in lideri olduğu aşırı sağcı parti Ulusal Cephe, ülkede giderek satışı artan dönerin “kültürel İslamlaşma”nın işareti olduğunu savunuyor.
 
Geçen ay kalesiyle ünlü tarihi Blois kentinde dört yeni dönerci açıldı, böylece kentteki dönercilerin sayısı 10’u aştı. Bunun üzerine aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinden, “Fransa tarihinin mücevheri Blois’in merkezi bir Şark kentine dönüşüyor” açıklaması geldi.
 
Türkler getirdi
1990’lı yıllarda Türk göçmenler tarafından Paris’e getirilen döner, Fransa’da günümüzde 10 bin 200 noktada satılıyor. Yılda yaklaşık 300 milyon döner satılırken, 1.5 milyar euro ciro elde ediliyor. Bu rakam, pizza ve burgerin hemen ardında yer alıyor. Fransa’da döneri adeta her yerde görmek mümkünken, ülkede reklamlarında futbolcu Yohan Cabaye’nin yer aldığı döner aromalı cips bile mevcut.
Ancak giderek yayılan döner, 5 milyon Müslüman’ın yaşadığı ülkede, aşırı sağcılar tarafından Ortadoğu kültürünün temel atmasının simgesi olarak görülüyor. Geçtiğimiz mart ayında yerel seçimler için kampanya yapan Ulusal Cephe adayları, ülke genelinde döner büfelerinin artmasını eleştirirken, içlerinden biri Fransa’nın “kebabizasyon”a maruz kaldığını söylemişti.
Fransa’nın ilk döner zinciri O’Kebap’ın sahibi İlhan Arslan, AFP ajansına yaptığı açıklamada, “Kimseden dönerin Fransız yemeği olarak kabul edilmesini istemiyoruz. Ancak bu durum Fransa’nın kendi göçmenleri ile olan durumuna benziyor... Göçmenler Fransa’ya zenginliklerini getirmek istiyor, Fransa ise kabul etmiyor” diyor. Döner restoranlarını derecelendiren ve bu restoranların prestijini artırmayı amaçlayan KebabFrites.com sitesinin kurucusu Thibaut Le Pellec, “Döner Fransa’da göç ve entegrasyon ile ilgili tüm sıkıntıların yansıması gibi” diyor.
 
Michelin yıldızlı şef!
Aşırı sağın tepkisine rağmen döner ‘gurme’ bir ürün olma yolunda ilerliyor. Paris’te OUR adlı kebap restoranını açmak için stratejik danışmanlığı bırakan Damien Schmitz, dönerin de bir zamanlar dış müdahale gibi görünen burger, suşi ve pizza gibi kabul göreceğini düşünüyor. Schmitz, az yağlı, marine edilmiş döner yaratmak için Michelin yıldızlı şef Philippe Geneletti ile anlaşmış.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)