BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiO sigaralarla her yıl bir Yavuz yapılır!----

O sigaralarla her yıl bir Yavuz yapılır!

O sigaralarla her yıl bir Yavuz yapılır!
09 Eylül 2013 - 18:03 www.finansgundem.com

Yüksek vergi sigara kullanımını azaltmaktan ziyade kaçağı artırdı. Kaçak sigara nedeniyle oluşan yıllık vergi kaybıyla bakın neler yapılabiliyor?..

Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Erdal Sağlam, dönem dönem ses getiren haberlere imza atıyor. Bu kez de Türkiye'nin kanayan yaralarından birine, kaçak sigara konusuna değinmiş.
Sağlam, "Kaçak sigara için şartlar o kadar müsait ki, olmasa şaşırırsınız… Bugün Türkiye’de sigarada kaçak oranı yüzde 20’ye ulaşmış durumda. Yani Maliye’nin kaçak sigara yüzünden yıllık kaybı, değeri  2.5 milyar dolar olan 3. köprünün (Yavuz Sultan Selim) maliyetine eşit" diyor.
İşte Erdal Sağlam'ın "Bu kadar da olmaz" dedirten haberinin ayrıntıları;
Sigara tüketiminin azaldığı haberlerini sigara üreticilerine sorduğumda, aslında tüketimin azalmadığını, kaçak sigaranın çok arttığını öğrenmiştim. Son dönemde iyice büyüdüğünü, Doğu-Güneydoğu sınırlarının yanında Sarp kapısından kaçak girişin de arttığını söylemişlerdi. Geçen hafta kaçak sigara işleyişini görmek için birkaç saatliğine Sarp sınır kapısından Batum’a gidip geldim. Şunu söyleyeyim ki; kaçak sigara için şartlar o kadar müsait ki, olmasa şaşırırsınız…
KAÇAK SİGARA 3 KAT UCUZ
Her şeyden önce aradaki fiyat farkı çok yüksek. Burada 9 TL’ye satılan sigara  Batum’da 3-3.5 TL’ye satılıyor. Batum’dan almaya gerek yok, sınır kapısındaki Gürcistan ‘free shop’unda 4 TL. 2010’da kimlikle geçişin başlamasından sonra kaçak sigara olayı da başlamış. Geçişler 1 TL iken 15 TL’ye çıkarılınca etkisi olmuş, ama çok az. Fiyat farkı nedeniyle benzin, içki ve et kaçağı da var. Ancak anladığım kadarıyla bu mallarda denetim daha iyi olduğu için kaçak oranları daha düşük. Yani fiyatın yanında denetim de önemli. Batum’dan dönüşümde Gürcistan ‘free shop’undan 4 karton sigara aldım ve kapıda kimse ‘elindeki ne?’ diye sormadı. Gürcistan’ın bu ticareti desteklediğini fazla denetim yapmadığını, Türk tarafındakilerin daha sıkı denetim yapmaları gerektiğini söylüyorlar.
POLİS DE KAÇAK İÇİYOR
Sarp’tan karşılıklı geçiş hızla artıyor, bazıları günde birkaç kez gidip geliyor. Kapıya yakın Arvin ve Rize’nin ilçelerini gezdiğimizde, örneğin Kemalpaşa’da adım başında elinde siyah poşet sigara satan Gürcü kadınlar gördüm.
Normalde 9 TL’ye satılan sigaralar, kaçak olarak 4-5 TL arasında, daha düşük fiyatlı sigaralar 3 TL civarında içeride satılıyor. Yanı sıra bizde olmayan ve 1-1.5 TL’ye satılan ucuz markalar var ve tüketimi, fiyat nedeniyle çok yüksek. Sigara bayileriyle konuştuğumda "mecburen kaçak satıyoruz" diyorlar. Örneğin, Fındıklı ilçesinde konuştum bir büyük bayi, ilçedeki toplam 56 bayinin 54’ünün kaçak sigara da sattığını, kendi yakın arkadaşlarının bile başkasından sigara alması üzerine, mecburen kendisinin de başladığını söylüyor. İlçede polisin denetimini sorduğumda "Onlar da bu sigaradan içiyor, ne yapacaklar" diyor.
İÇKİ YASAK, SİGARA SERBEST
Rize merkezde konuştuğum Güneysulu bir büyük bayi, akşam üzeri Gürcü kadınların ellerindeki poşetlerle bayileri dolaşıp sigara sattıklarını anlatıyor. “Ben satmıyorum” diyor ama pek inandırıcı değil... Zaten iyice zorlaşan içki satışıyla dara giren bayilerin kaçak sigara satışındaki paket başına payları 1.5 TL’ye kadar çıkıyor. Yasal sigara satışından kazandıkları ise bunun yarısı değil..
Kaçak sigara Türkiye'ye nasıl giriyor?
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) 2012 yılı raporuna göre, son yıllarda Türkiye genelinde ele geçirilen kaçak sigaraların % 80’e yakın kısmı doğu ve güneydoğu sınırlarından Türkiye’ye giriş yapıyor. Rapora göre operasyonlarda, Bulgaristan, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) kaynaklı ‘Illicit White’ olarak tabir edilen (ucuz beyaz sigara) kaçak sigaraların Suriye, Libya, Mısır, KKTC, Romanya, Gürcistan, Irak ve İran’da depolandıktan sonra kara ve deniz yoluyla ülkemize ve Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla sevk edildiği ifade ediliyor. Raporda “Kaçak sigaraların Doğu Akdeniz’deki limanlar üzerinden ülkemize ve Avrupa ülkelerine yasa dışı ticaretinin gerçekleştirildiği yapılan operasyonlardan anlaşılmaktadır” deniyor.
İLGİNÇ YÖNTEMLER
Kaçak sigara ticaretinde ilginç yöntemler kullanılıyor. Örneğin; Irak sınırında teleferik ile kaçak sigaralar Türkiye’ye sokuluyor. Diğer örnekler arasında kaçak sigaraların yemek tabldotları arasında, çeyiz sandıkları, ot çuvalları, arı kovanları, cenaze arabaları, çöp kamyonu içerisinde taşındığı görülüyor.
Toplam yasal sigara pazarının büyüklüğü
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) internet sitesinde yayımlanan verilere göre; yasal sigara pazarı, 2010 yılına kadar yaklaşık 5,4 milyar paket sigara seviyesindeydi. 2010 yılında yüzde 13.2 oranında daralarak 4.7 milyar pakete, 2011 yılında ise yüzde 2.3 oranında azalarak 4,6 milyar pakete inmiş. Denetim biraz artınca 2012 yılında 5 milyar pakete çıkmış.
Yıllık kayıp 5 milyar TL
Hem fiyat farkı, hem gümrükteki ve içerideki denetim eksikliği hem de bayilere cazip geldiği için kaçak sigara oranı çok yüksek. Kaçak sigaranın 2010’da hükümetin vergideki yüzde 35’lik artışıyla birlikte patladığı açık. Denetim eksikliği eklenince kaçak kaçınılmaz oluyor. Kaçağın mali değeri de had safhada. 2010’daki büyük vergi artışı öncesi yıllık sigara satışı 5.4 milyar paketti. 2012 verileri 5 milyar paket civarında. Yani “sigara yasakları arttı, tüketim azaldı” söylemi çok doğru değil. Yüksek vergi nedeniyle tüketim göründüğü kadar azalmadı, kaçak arttı demek daha doğru. Yasal satıştan Maliye’nin elde ettiği vergi geliri 20 milyar TL. Çöpten toplanan paketlerle yapılan araştırma sigarada kaçak oranının yüzde 19-20 olduğunu gösteriyor. Yani kaçak sigara önlense Maliye kasasına 4-5 milyar TL ek vergi geliri gelecek. Bu rakamı TESK Başkanı Bendevi Palandöken de veriyor. Bir başka deyişle toplam değeri 2,5 milyar dolar olan 3. köprünün maliyetini bir yılda kaçak sigarayı önleyerek karşılayabilirsiniz. Piyasa ekonomisi bu; doğal akışını tıkasanız da su yolunu buluyor…
Yıllar bazında boş paket araştırmasındaki kaçak oranları
2009: % 4,8
2010: % 19,8
2011: % 20
2012: % 13,4
2013 ilk yarı: % 19
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Siyasettin Çokbilmiş10 Eylül 2013 09:59

    Optimal verginin üstünde vergi almaya çalışırsanız bir yerden sonra vergi gelirleriniz azalır. Çünkü o mal kullanılmaz. Sigara için de adam ya dökme tütün alıyor ya da kaçak sigaralara yöneliyor. Onun için sıkıntı yok. Devlet bu durumun çok net farkındaydı. PKK'nın en büyük para kaynaklarından biri kaçakçılık. Türkiye'deki bir sürü kaçak sigara oradan Türkiye'ye giriyor. Resmen PKK'yı devlet var etti, besledi, büyüttü yahu!

  • kartal09 Eylül 2013 22:47

    ey benim güzel ülkem % 60-70 vergi yükleyeceğine normal fiyatına sat da vergi devlete gitsin..durmadan zam durmadan zam ne yapcak millet 9 tl lik sigaralar 3 tl alınır sonra...neymiş yasakmış doğu illerinde devlet dairelerin kaymakmalıkların polis merkezlerinin en yakınındaki dükkanlarda satılıyor bunlar nerde yasak...

  • hacı09 Eylül 2013 22:45

    hükümet istese kart sistemi getirerek nakit akışını azaltarak tüm ekonomiyi, vergi sistemini kontrol altına alabilir ama yapmıyor neden? çünki kendi adamları da gayrı meşru işler yapıyor ama Allah herşeyi, akp nin gerçek yüzünü de bilir, tokici akp

  • borsa kartalı09 Eylül 2013 19:54

    günaydın ekonomi bakanımıza günaydın tekele zam zam