BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinNutella'ya zam mı gelecek?----

Nutella'ya zam mı gelecek?

Nutella'ya zam mı gelecek?
26 Ağustos 2014 - 08:30 www.finansgundem.com

Fındık rekoltesinin bu yıl düşük olması Nutella'yı kara kara düşündürmeye başladı

Fındık arzının azalması ve fiyatlardaki artış dünya basınında geniş yer buldu. 

Bussines Insider’da yer alan haberde kışın uzaması ve don olayları sonucunda yapılan kötü hasat sonrası dünyanın fındık baş ihracatçısı Türkiye’de son haftalarda fındık fiyatlarının arttığı belirtildi.

Fiyatlardaki keskin artışın fındık kreması veya fındıklı çikolatalar gibi popüler ürünlerin fiyatlarının artması riskini ortaya çıkardığı kaydedildi. 

Türkiye'nin ihracatının yarısı Almanya ve İtalya’ya, Nutella ve Kinder gibi markaların sahibi ve dünyanın en büyük fındık alıcısı olan İtalyan devi Ferrero’ya gidiyor. Ferrero’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada; "Şirketimiz konuyu yakından takip etmektedir. Türkiye’deki durumun Nutella’ya öngörülebilir bir etkisi yoktur" dendi.

AFP ajansının haberinde “Nutella fiyatının ülkenin fındık sektörünün merkezi olan Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki soğuk havanın kurbanı olabileceğini düşünmek biraz garip gelebilir. Ancak Giresun, Trabzon, Rize ve Ordu’yu vuran soğuk hava ve Mart sonuna kadar uzayan kış koşulları sonucunda bu acı gerçek ortaya çıktı” sözlerine yer verildi.

Türkiye'de yıllık fındık üretiminin genellikle küresel tüketim dörtte üçüne denk gelecek şekilde 59 bin ton civarında olduğu belirtilirken Türk üreticilerden alınan bilgiye göre bu yılki üretimin 370 bin tona düştüğü kaydedildi.

Arzdaki düşüşün toptan fiyatlara yaklaşık yüzde 80 artış olarak yansıdığının belirtildiği haberlerde Türk üreticilerin ve yetkililerin görüşlerine yer verildi. 

Ordu’da fındık üreticiliği yapan Nejat Yurnur'un "Geçen yıl, bir kilo fındık fiyatı yaklaşık altı Türk lirası (2,75 dolar) civarındaydı. Şimdi bu fiyat 11 liraya (5,0 dolar) yükseldi" sözlerine yer verilirken benzer kötü hava koşullarının fındık üretimini vurduğu 2003 ve 2004 yıllarında da Nutella ve diğer fındık ürünlerinin fiyatlarının arttığı hatırlatıldı.

ALICILAR SIKINTIDA

Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, 300 metre yükseklik üzerindeki fındık bahçelerinde kötü hava nedeniyle mahsullerinin yüzde 80'inin kaybedildiğini açıkladı. (300 metrenin üzerindeki bahçelerde bölge ifadesiyle don yanığı oldu. 500 metrenin üzerindeki yüksekliklerde mahsulün tamamı kaybedilmişti.)

Henüz kesin rakamlar belli olmasa da satışlarda düşüş bekliyoruz diyen İhracatçılar Birliği Başkanı Sevinç’in, Karadeniz fındığındaki rekolte sorununun küresel çikolata endüstrisi üzerinde zincirleme etkisi olacağı konusundaki uyarısının altı çizildi.

Türkiye'den yurtdışına satılan fındığın tamamı münhasıran çikolata sanayi tarafından kullanıldığı belirtilen haberde Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt’ün görüşlerine de yer verildi. Türkiye’de iç piyasaya yetecek kadar fındık bulunduğunu ancak uluslararası alıcıların tedarikte sorun yaşayacağını söyleyen Uğur Cörüt DHA’ya yaptığı açıklamada; "Türkiye 120 ülkeye fındık ihraç ediyor. Türk fındığı kaliteli ve lezzetli olduğu için tercih ediliyor” demişti.

ETİ firmasının açıklamalarına da yer verilen haberde şirketin fındık alımına devam edeceği ama alımların daha öncekilere göre küçük miktarlarda olacağı belirtildi. ETİ yöneticisi Mahir Baş; "Çikolata fiyatları maliyetin artması nedeniyle elbette artacaktır" demişti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)