BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiNuri Uyanık 1 taşla 8 kuş vuracak!----

Nuri Uyanık 1 taşla 8 kuş vuracak!

Nuri Uyanık 1 taşla 8 kuş vuracak!
02 Ekim 2013 - 09:05 www.finansgundem.com

Bu ayın sonunda başvuru süresi bitecek olan “Varlık Barışı” uygulamasından yararlanacak olanlar “bir taşla sekiz kuş” vuracak. Nasıl mı?..

Nereden bulduğunun, nasıl bulduğunun, hangi ülkeden getirdiğinin önemi yok; yurtdışından paranı, altınını, menkul kıymetini ya da diğer sermaye piyasası araçlarını beyan edip yüzde 2 vergisini ödersen vergi incelemesinden kurtulacak herhangi bir ceza da ödemeyeceksin. Tek yapman gereken 31 Ekim 2013 akşamına kadar beyanda bulunmak...
Şükrü Kızılot, Hürriyet'teki köşesinde bugün "Varlık Barışı" ile gelen 8 önemli fırsata işaret ediyor. İşte Kızılot'un o yazısı;
Bu ayın sonunda başvuru süresi bitecek olan “Varlık Barışı” uygulamasından yararlanacak olanlar, “bir taşla sekiz kuş” vurmuş olacaklar.
1) Yurt dışından para getirilecek, 2) Sorgulama olmayacak, 3) 2012 yılı öncesi vergi incelemelerine “sigorta” olacak, 4) Gelir vergisi 5) Kurumlar vergisi 6) KDV 7) Vergi ziyaı cezası alınmayacak 8) 29 Mayıs 2013’den sonra vergi incelemesine alınanlar, yüzde 2 vergi ile kurtulacaklar. Daha neler neler...
VERGİ İNCELEMESİ AVANTAJI
Vergi müfettişi, hangi yılı, örneğin 2012, 2011 veya 2010 yıllarından herhangi birini incelemiş ve bir matrah farkı bulmuşsa, “Varlık Barışı” nedeniyle yapılan beyan, sorunu çözecek. Duruma göre 1 lira vergi ve ceza alınmayacak.
Örnek: Vergi müfettişi, Nuri Uyanık’ın Haziran 2013’te, 2012 yılına ait defterlerini incelemeye almış ve 800 bin liralık bir gelirin gizlendiği tespit edilmiştir. Bu mükellef, “Varlık Barışı” nedeniyle Türkiye’ye 1 milyon lira getirmiştir.
Bu durumda, getirilen 1 milyon liradan, 800 bin TL düşülecek. Sonuçta, Nuri Bey’den, 1 TL dahi vergi ve ceza istenemeyecek.
2013 ÖNCESİNE SİGORTA
Vergi mükellefleri, 2013 yılı öncesine, “vergi incelemesi sonucu gelecek vergi ve cezalar” yönünden sigorta yaptırmak istiyorlarsa, yurt dışındaki paralarını getirmek zorundalar.
Örneğin, Varlık Barışı nedeniyle, 2 milyon lira getiren Yıldız A.Ş’nin 2012 ve önceki yıllardan herhangi birinde, 2 milyon liraya kadar “matrah farkı” bulunduğunda, bu yıllar için 1 TL vergi ve ceza istenemeyecek.
Bu uygulama, 29 Mayıs 2013 tarihinden itibaren başlanılacak olan tüm vergi incelemeleri için geçerli.
YENİ İNCELEMEYE ALINANLAR
29 Mayıs 2013 tarihinden sonra (örneğin 12 Temmuz 2013’de) vergi incelemesine alınan bir şahıs ya da şirket, yurt dışında (15 Nisan 2013 tarihi itibariyle) var olan, örneğin 1 milyon 600 bin lira tutarındaki;
- Parasını veya dövizini,
- Altınını,
- Menkul kıymetini,
- Diğer sermaye piyasası araçlarını,
beyan eder ve bu kıymetleri Türkiye’ye getirip, yüzde 2 vergisini öderse, bulunan matrah farkı 1 milyon 600 bin lirayı aşmadığı sürece, o mükelleften gelir/kurumlar vergisi, KDV ve vergi ziyaı cezası istenemeyecek.
Bu yönüyle baktığımızda, Varlık Barışı, matrah artırımından daha avantajlı.
OFF-SHORE ÜLKELER DE VAR
Varlık Barışı Yasası, dört yıl önce çıktığında, Türkiye ile aralarında “Bilgi değişimi” anlaşması bulunun ülkelerdeki paraların getirilmesi mümkündü.
Yeni Varlık Barışı Yasası’nda, ülke sınırlaması yok. Örneğin off-shore ülkelerdeki paralar da Varlık Barışı’ndan yararlanarak Türkiye’ye getirilebilecek.
BİLDİRİMLER VE VERGİ İNCELEMESİ
Varlık Barışı’ndan yararlanmak suretiyle beyan edilen veya bildirilen varlıklar nedeniyle, hiçbir şekilde “vergi incelemesi” ve “tarhiyat” yapılamayacak.
Daha açık bir anlatımla, “Arkadaş, hani bu paraların 2012 ve önceki yıllara ait vergileri?” diye sorgulama yapılamayacak.
SÜRE 31 EKİM’DE BİTİYOR
Yurt dışındaki varlıkların beyanı için tanınan süre, 31 Ekim 2013 günü akşamı sona eriyor.
Beyanlar ilgili vergi dairesine yapılabileceği gibi banka veya aracı kuruma da yapılabilecek.
Varlık Barışı, vergi mükellefleri için “bir taşla sekiz kuş” vurma yönüyle çok avantajlı..
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)