BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinNew York'a 'Beyoğlu' modeli ----

New York'a 'Beyoğlu' modeli

New York'a 'Beyoğlu' modeli
05 Şubat 2022 - 23:50 www.finansgundem.com

New York Belediyesi işletmeleri kurtarmak için oluşturduğu acil durum yasasını kalıcı hale getiriyor. Yasa işletmelerin tıpkı İstanbul Beyoğlu'nda olduğu gibi kaldırım ve yollardaki sınırlı alanlarda hizmet vermesine izin veriyor

ABD’de ve dünyada Kovid-19 salgınında en fazla vakanın görüldüğü ve can kaybının yaşadığı metropol kentlerinin başında New York’ta geliyor. New York’ta da salgından en olumsuz etkilenen sektör restoran, bar ve kafeler gibi yiyecek içecek hizmeti veren işletmeler oldu. New York’ta şimdiye kadar beş milyon korona virüs vakası tespit edildi, 66 bin kişi yaşamını yitirdi.

Salgının başından itibaren büyük yara alan yiyecek-içecek sektörü, eyalet ve federal teşviklere rağmen ayakta kalamadı. Birçok işletme kiralarını ve personel paralarını ödeyemez duruma geldi. Aralarında çok ünlü ve tarihi mekanların da bulunduğu birçok restoran, bar ve kafe kepenklerini birer birer kapatmaya başladı.

Salgının New York’ta etkisini azaltmaya başladığı 2020 yılının Haziran ayında eski New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, iç mekanlarda yeme ve içmenin tamamen yasak olması nedeniyle batma noktasına gelen işletmeler için bir alternatif planı hayata geçirdi. Blasio, işletmelerin hayatta kalabilmesi için geçici bir yasa tasarısını hayata geçirmişti. Söz konusu yasa tasarısına göre işletmeler tıpkı İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki gibi kaldırım ve yollardaki sınırlı alanlarda hizmet verebiliyor.

New York'taki işletmelere Omikron darbesi

Voice of America'nın haberine göre New Yorklular, daha önce dünyanın farklı büyük kentlerinde oldukça yaygın ancak kendi kentlerinde kısıtlı olan dış mekanlarda yemek yemeye hızlı bir şekilde alıştılar. Bu uygulama mekan sahiplerine de kısa bir süre nefes aldırdı. New York’ta yapılan aşı sayısının hızla yükselmesiyle iç mekanlarda önce yüzde 25 kapasiteyle verilen servis izni, aşı oranları artıp vaka sayıları azalmaya başlayınca yeniden tam kapasiteye döndü.

New York’taki restoranlar tam nefes almaya başladığında, geçtiğimiz yılın son aylarında bu kez de kenti Omikron varyantı dalgası vurdu. New York’ta vaka sayıları yükseldikçe restoran, bar ve kafeler iç mekanlarını birer birer kapatmaya başladı. Restoran sektörü tam nefes aldım derken yeniden kriz içine girdi. Kafeler, barlar ve restoranlar Omikron varyantı yüzünden yeniden mekanlarını ya tamamen ya da geçici olarak kapatmaya başladı.

Yasa kalıcı hale geliyor

New York’un henüz beş hafta önce görevine başlayan yeni Belediye Başkanı Eric Adams, restoran sektörünü yeniden ayağa kaldırmak için harekete geçti. Eski New York Belediye Başkanı Blasio’un 2020 yılında aldığı, geçici dış mekanlarda hizmet yasasını, kalıcı bir yasaya dönüştürmek için düğmeye basıldı.

New York’ta, restoran, bar ve kafe gibi işletmelerde kalıcı olarak açık havada servis verilmesini sağlayan yeni yasa, önümüzdeki hafta New York Belediye Meclisi’nde görüşülecek. Yeni yasayla, yiyecek, içecek hizmeti veren işletmeler, önlerindeki kaldırımları, yolları, belirli park alanlarını koyacakları masalarla müşterilere yiyecek ve içecek servisi için kullanmaya devam edecek. İşletmeler, belirlenen alanların dışına çıkamayacak, yeni kurallar ve uygulamalar yürürlüğe girecek ve dış mekanlar belediye ekipleri tarafından denetlenecek.

“New York’u yeniden canlandıracağız”

Belediye Başkanı Adams'ın talebi üzerine önerilen yasa değişikliğini New York Belediye Meclisi’ne sunan meclis üyesi Marjorie Velazquez, yeni yasa tasarının amacının, daha fazla restoranın açık havada verdikleri hizmeti yasal izinlilerle kalıcı olarak sağlamak, işletmelerin belediyeye ait olan yol ve kaldırım gibi alanlardaki işletme maliyetini daha da azaltmak olduğunu belirterek ”Amaç New York kentini canlı tutmak” dedi.

Yetkililer şimdiye kadar yaklaşık yüz bin işletmenin dış mekanlarda verdikleri servisle az da olsa ayakta kalabildiğini halen devam eden geçici yasadan da 12 bin işletmenin yararlandığını belirtiyor.

ABD'de korona virüsten ölenlerin sayısı 900 bini geçti

İran meclisinde Kovid salgını

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan korona virüse yakalandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)