BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNebati: Düşük faiz politikamızı uygulamada kararlıyız----

Nebati: Düşük faiz politikamızı uygulamada kararlıyız

Nebati: Düşük faiz politikamızı uygulamada kararlıyız
26 Kasım 2021 - 06:36 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, faiz indirimlerinin ardından TL'deki rekor değer kaybını değerlendirdi


Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, "Düşük faiz politikamız sonucu TL’ye yapılan manipülatif ataklar ekonomimize ciddi zararlar veremez. Bu sefer bu politikamızı uygulamakta kararlıyız" dedi.

Nebati, faiz indirimlerinin ardından TL'deki rekor değer kaybını değerlendirdi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'düşük faiz' politikasını uygulamakta kararlı olduklarını belirten Nebati, şu paylaşımlarda bulundu:

"Sadece Faiz ve döviz kuru ikilisini esas alan bir makroekonomik yaklaşım yerine düşük faiz yüksek üretim hacmine dayanan temel politika ekseninde yüksek istihdam, yüksek ihracat, düşük cari açık ve düşük dış borç hedeflenmektedir.

Düşük faiz avantajı ile birlikte ihracat artışından elde ettiğimiz geliri ithalatımızın en büyük kalemleri olan enerji, hammadde ve ara malı yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu sayede hem enflasyon üzerindeki kur baskısını azaltacağız hem de istihdamın artmasını sağlayacağız.

Yakın ekonomik sürece baktığımızda 2019 yılında Çin’de başlayan Kovid-19 salgınına rağmen, IMF'ye göre, 2020 yılında G20’de büyüyebilen iki ekonomiden birisiyiz. Fakat herkesin bildiği gibi ekonomimizin en büyük sorunu cari açıktır. Bu da bizi hep dış borca bağımlı tutmuştur.

Küresel salgın sonucu tedarik zincirlerinin aksadığı bir dönemden geçmekteyiz. Bu durum küresel çapta emtia, enerji ve navlun fiyatlarının fahiş oranlarda işlem görmesine neden olmuştur. Yani enflasyon sadece ülkemizde değil, küresel çapta ortaya çıkan dönemsel bir sorundur.

Mevcut piyasa koşullarında politika faizinin enflasyonun altında tutulmasında herhangi bir sorun yoktur. Talep enflasyonunu azaltmak için faizlerin arttırılması gerekirken, küresel salgının neden olduğu arz enflasyonunu azaltmak için faizlerin düşürülmesi gerekmektedir.

Düşük faiz politikamız sonucu TL’ye yapılan manipülatif ataklar ekonomimize ciddi zararlar veremez. Örneğin; bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı yasal ve hedef oranın oldukça üzerindedir. Bunun yanında bankacılık kredilerinin geri dönüşlerinde hiçbir sıkıntı yoktur.

Son kur atağında reel sektörde türbülanslar yaşansa da ekonomimiz tüm gücünü korumaktadır. Nitekim yeni kurulan şirket sayısı geçen yıla göre artarken, kapanan ya da konkordato ilan eden şirket sayısı azalmaktadır. Karşılıksız çıkan çek oranları da tarihi dip seviyesindedir.

2013’ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız.

Milletimizin bağımsızlığı için verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, bugün de Milletimiz ile elbirliği içinde ekonomimizin bu bağımsızlık mücadelesinden de Allah’ın izni ile zaferle ayrılacağız.

Bu politikamıza yönelik manipülatif kur ataklarının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bunlarla mücadelede, tüm kesimlerin, bize dikte edilmiş 'yüksek faiz, düşük enflasyon' politikasının yanlışlığını yapısal cari açık veren ülkemiz özelinde tekrar değerlendirmelerini öneriyorum.

Sonuç olarak, pandemi sonrası dönemde de ülkemiz genç nüfusu, kalifiye işgücü, modern lojistik altyapısı, gelişen teknolojisi ve düşük faiz ortamı gibi birçok cazip yatırım olanaklarıyla istikrarlı bir şekilde kalkınmasını sürdürecek ve pozitif ayrışmaya devam edecektir."

Faiz indiriminde kararlılık vurgusu!

 

Dolarda oynaklık artarken, teknik öne çıkıyor

 

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim27 Kasım 2021 08:11

    Faizler kötü hemde çok kötü.amma velakin sizler iktidarlar yaptiklarinizla faizi adeta kutsal kurtarici durumuna getiriyorsunuz kimse size inanmiyor. Biri diyor ki arkadaslar size savasmayi degil ölmeyi emrediyorum ve emrindeki askerler gozlerini bile kırpmadan emre itaat ediyor ...durum bu inanc kalmamis..neden...

  • Kerim27 Kasım 2021 07:51

    FAIZ SURUNDURUR DOVIZ ÖLDÜRÜR..

  • reserpin26 Kasım 2021 20:49

    Sizde suç yok nebati bey. suç bizde halkımızda. Keyfini sürün. 2023 te Allahın izniyle sizden kurtulacagiz.

  • seçmen26 Kasım 2021 20:44

    Bu ülkenin bu işlerle ilgili bakanı yok mu? Görülmüş şeymidir bakan dururken yardımcısının konuşması  ne alaka? gerçi saray rejimi her kurumu  olduğu gibi  bakanlıkları da değersizleştirdi,  bakanlıklar adeta sarayın şube müdürlükleri gibi oldu. Sn Yardımcı da erdoğan ın söylemlerini savunarak bakanlık koltuğunu elde etmenin peşinde anlaşılan.  

  • fatih26 Kasım 2021 20:34

    allah sizin gibileri nereden musallat etti başımıza.allahım sen kurtar bizi bu mallardan.

  • Vatandaş 26 Kasım 2021 18:59

    Dövizde manipülatif işlem yapılıyor öyle mi, hatırlatmakta yarar var, tüm Döv iz islemleri merkez bankası eft sistemi üzerinden geçer, yani ortada suç var ise, zaten işlemlerin günü, saati, miktarı, tutarı her şey belli.

  • Hehe26 Kasım 2021 17:05

    23 kadar devam yemeye 23 gorusuruz

  • TUNAHAN26 Kasım 2021 16:48

    nebati yağ her eve lazımm ..

  • Pala26 Kasım 2021 16:28

    16 Aralık'ta 100 baz puan faiz indirimi garanti.dolar 14 olur o zaman

  • Türkoğlutúrk26 Kasım 2021 13:00

    Faiz kötü anladık ama enflasyon ile cebimdeki parayi eritmek sevapmi.

  • Türkoğluna26 Kasım 2021 14:02

    Faizin neresi kötü sen kötü yönetilir çağın ekonomik gercekleri olan bilimsel verilerin dışına kalmanın suçunu günah keçisi yapmaktır faiz faiz realitedir ortacagın gerisindeki hamaset değildir bugünün gercegidir dünyada hersey nefes almandan sağlığından aldığın ücretten artan gelirinden çocuğunun boğazına hacı hocaya verilen artan gelirden verilen faizdir dövizin artması faizdir yatırımlar faizle döner faizle döner bugünün dünyası aslında ileriye dönük gelişim ve yatırımdır öcü değildir çıkıp inmesi aslolan idare edilebilmesidir şartlar ne gerekiyorsa uygulayarak akla ilme ve bilme dayanıp

  • herkesimden26 Kasım 2021 10:59

    Kısa vadede faiz 1 düşürüldü dolardan 3 yenildi nasıl bir kazanım bu anlamadım  :( Uzun vadede de ihracatta 1 kazanılacak ama enflasyondan 3 yenilecek 

  • yeni ekonomi proğram tartışılmalı26 Kasım 2021 10:55

    siyasiler dışında.  televizyonda bu ekonomiyi savunan ekonomistler varsa savunmayanlar arasında üst düzeyde bir proğrama ihtiyac var. Halk da durumu öğrenir. biz de öğreniriz. Çok da yararlı olur.  Muhalefet partileri bu  proğram için ısrarda bulunmalı. Siyasilerin kısmi taraflı tartışmaları bize ışık tutmuyor.Bilim adamları tartışmalı. Tarafsız olarak.

  • CRX26 Kasım 2021 10:01

    Yani arap usulüne devam bile bile yanlış yapmaya

  • Bika26 Kasım 2021 09:16

    Bankada paranızı TL'de  tutmayın anlamı çıkıyor.

  • Ferhat26 Kasım 2021 08:41

    Senin uygulamanla olmuyor bu işler bak sonu uygulanan yanlışların sonu nereye vardı dünya düzenine karşı akıntıya kürek çekip bilimsel günümüz ekonomik gerçeklerinin dışına çıkmak nasıl bir duruma getirdi ekonomiyi olmayacak duaya amin demek senin uygulaman sonu belli olan

  • Orhan Yılmaz 26 Kasım 2021 08:07

    Şaka yapmıyor ciddi 😂😂 evlere şenlil politika. DOLAR 12 birşey olmaz diyorlar. Enflasyon 25 olunca göreceğiz

  • Volkan Ateş26 Kasım 2021 07:38

    Bu politika tutsa iyiydi.

  • Fidel26 Kasım 2021 10:08

    Tutamayacağı net arap dogmasıyla ekonomisi düzgün olan birtek ülke olmamıştır ne tarihte nede günümüzde

  • Babakar26 Kasım 2021 10:02

    Tutamayacağı apaçık milli güreşciyi bankanın üst kademesine getiren zihniyet