BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaNe bu dolar-euro aşkı?----

Ne bu dolar-euro aşkı?

Ne bu dolar-euro aşkı?
26 Şubat 2014 - 07:03 www.finansgundem.com

BDDK verilerine göre 1 Ocak 14 Şubat döneminde bankada parası olan yüzlerce yatırımcı dolar ve euro aldı

17 Aralık sonrası yükselen döviz fiyatını değerlendirip satışa geçen Ayşe Teyze, gerilim devam edince sattığından fazlasını geri aldı.

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, ABD Merkez Bankası (FED) ‘in parasal genişlemeye son vermesi ve 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında yaşanan gelişmeler bireysel yatırımcıları yeniden döviz büfelerini yöneltti. Yıla 2 lira 13 kuruş seviyesinden başlayan doların 20 gün gibi kısa bir sürede yüzde 12 değer kazanması üzerine yatırımcılar yeniden döviz almaya başladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 1 Ocak 14 Şubat döneminde Ayşe Teyze ve Hasan Amca dahil bankada parası olan yüzlerce yatırımcı dolar ve euro aldı.

BDDK haftalık verilerine göre, yılbaşından bu yana gerçek kişilere ait döviz tevdiat hesapları dolar bazında 5.6 milyar dolar arttı. 3 Ocak günü 84 milyar 593 milyon dolar olan döviz hesapları 14 Şubat günü 90 milyar 182 milyon dolara yükseldi. Sadece 1 Ocak 1 Şubat döneminde 4.5 milyar dolarlık artış yaşanırken, bu rakam aylık dönemde en yüksek artış olarak kayıtlara geçti.

Hâlâ neden yükseliyor?

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan dolar ve euro’nun sene başında hızlı bir yükseliş kaydettiğini ve bu dönemde bireysel yatırımcıların döviz talebinin arttığını doğruluyor. Ancak Atakan, doların 2.39 seviyesinden 2.20 seviyesine gerilediği bir ortamda bile dolara olan talebin sürmesinin ise farklı nedenleri olduğunu belirtiyor.

Recep Atakan, son dönemde bazı yatırımların ‘swaplı döviz işlemleri’ adını taşıyan işlemlere yöneldiğine dikkat çekerek, “Bankalar TL getiren müşterilerine daha yüksek kazanç vaadiyle swap yoluyla işlem yaptırıyor.

500 bin dolar ve üzeri döviz bakiyesine sahip kişiler bu yolla TL mevduata göre daha yüksek kazanç elde ediyor. Bu da büyük parası olan yatırımcıları dövize yatırım yapmaya teşvik ediyor” bilgisini verdi.

HAZİNE ZORLU VİRAJI DÖNDÜ

Hazine, dün 2 yıl ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvillerin ihraçlarını yaparak Şubat ayı ihale takvimini tamamladı. 3 ihaleyle Hazine, 5.7 milyar lira borçlandı. Şubat ayı programı artan maliyetlere rağmen tamamlanırken, iç borç çevirme oranı yüzde 87.5 ile beklentilere uygun oluştu.

Hazine’nin yeni gösterge olacak 24 Şubat 2016 itfalı sabit kuponlu tahvilin ilk ihracında bileşik faiz yüzde 11.18; 20 Şubat 2019 itfalı TÜFE’ye endeksli tahvilin ilk ihracında reel faiz yüzde 3.38; mevcut 10 yıl vadeli gösterge tahvil olan 27 Eylül 2023 itfalı sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında ise bileşik Faiz yüzde 10.61 oldu. Yeni gösterge tahvilde 716.8 milyon TL, TÜFE’ye endeksli tahvilde 1 milyar 57 milyon TL, 10 yıllık tahvilde ise 718.6 milyon TL’lik net satış yapıldı. 3 ihaleye Rekabetçi Olmayan Teklifler (ROT) dahil toplam 40 milyar TL’lik talep geldi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)