BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMyanmar'da 142 çocuk öldü, 250 bini yerinden edildi----

Myanmar'da 142 çocuk öldü, 250 bini yerinden edildi

Myanmar'da 142 çocuk öldü, 250 bini yerinden edildi
15 Haziran 2022 - 12:15 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 50. oturumunda Myanmar'daki insan haklarının durumuna ilişkin açıklama yaptı.


Tom Andrews, 1 Şubat 2021'deki darbenin sonrasında, cuntanın çocuklara "vahşice" saldırdığını, 142 çocuğun öldüğünü ve 250 bin çocuğun yerinden edildiğini açıkladı.

Cuntanın çocuklara yönelik saldırılarını "acımasız" olarak değerlendiren Andrews, "generallerin Myanmar halkına boyun eğdirme girişiminde" masum kurbanların büyük acılar çektiğini söyledi. Andrews, Myanmar askeri cuntasının çocuklara "vahşice saldırdığını, öldürdüğünü ve sistematik olarak insan haklarını suistimal ettiğini" savundu.

400'den fazla çocuk keyfi olarak gözaltında

Andrews, 1400'den fazla çocuğun keyfi olarak gözaltına alındığını bildirdi. Andrews, ayrıca 3 yaşın altında olmak üzere en az 61 çocuğun rehin tutulduğunu, BM'nin de darbeden beri 142 çocuğa işkence yapıldığını belgelediğini ifade etti.

7,8 milyon çocuk okullara gidemiyor

Cunta yönetiminin uygulamalarından dolayı ülkede tahmini 7,8 milyon çocuğun okullara gidemediğini, sağlık ve eğitim gibi temel haklardan mahrum bırakıldığını dile getiren Andrews, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) rutin aşı yaptırmadıkları için 2022'de 33 bin çocuğun öleceğini tahmin ettiğini kaydetti.

Devletlere ve toplumlara çağrı

“Uluslararası toplumun darbeye ve cuntanın zulmüne karşı yaklaşımı başarısız oldu" diyen Andrews, devletleri "Myanmar'ın çocuklarını kayıp bir nesil olma riskiyle karşı karşıya bırakan, tırmanan siyasi, ekonomik ve insani krizi ele almak için derhal koordineli bir şekilde harekete geçmeye" çağırdı.

Andrews, "Uluslararası toplumun 2022 Myanmar İnsani Yardım Planı'nı uygulamak için gereken fonların yalnızca yüzde 10'unu taahhüt etmesi ve çocuklar için hayat kurtaran programların rafa kaldırılmasına neden olması skandaldır" açıklamasını yaptı.

Myanmar'da ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar yaklaşık 1900 kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi ise halen içeride tutuluyor. Askeri mahkemeler, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

BM: Myanmar, darbe yüzünden fakirlik kıskacında

BM'den Myanmar'a idam tepkisi

Myanmar'da devrik liderin cezası kesinleşti

Myanmar'da siyasi mahkum sayısı 10 bin oldu

Hlaing, Myanmar ordusu darbe karşıtlarını yok edecek

BM: Myanmar ordusu hesap versin

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)