BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM: Myanmar, darbe yüzünden fakirlik kıskacında----

BM: Myanmar, darbe yüzünden fakirlik kıskacında

BM: Myanmar, darbe yüzünden fakirlik kıskacında
14 Haziran 2022 - 16:37 www.finansgundem.com

BM İnsan Hakları Konseyinin 50. Oturumunda konuşan Michelle Bachelet, Myanmar'da 1 Şubat 2021 askeri darbesinin ardından ülkedeki son durumu değerlendirdi. Bachelet, darbenin halkı fakirlik kıskacına soktuğunu söyledi.

Michelle Bachelet, Myanmar ekonomisinin askeri darbeden ötürü muzdarip duruma düştüğünü belirterek "Geçen yıldan bu yana milyonlarca kişi işini ve gelir kaynağını kaybetti. Myanmar ulusal parasının değeri düştü ve temel gıda malzemelerinin fiyatı yükseldi" dedi.

Myanmar ordusunun halkı "fakirlik, yerinden edilme, hak ihlalleri ve şiddet kıskacına soktuğunu" ifade eden Bachelet, "Myanmar'daki insan hakları durumu hızlıca kötüye gidişini sürdürüyor. Şu an ülkede sivillere karşı sistematik bir şekilde insanlık ve savaş suçları işlendiğine şahit oluyoruz" açıklamasını yaptı.

En az 1900 kişi öldü

Bachelet, BM'ye göre darbenin başlangıcından beri ordunun sivillere yönelik müdahalesi sonucu en az 1900 kişinin öldüğünü bildirdi ve "1 milyonun üzerinde sivilin ülke içinde yerinden edildiğini, 14 milyon kişinin ise acil insani yardıma muhtaç olduğunu" kaydetti.

Arakanlı Müslümanların darbenin ardından yaşanan insani kriz karşısında ortada kaldığını dile getiren Bachelet, "Arakanlı Müslümanları on yıllardır canından bezdiren ayrımcılık, hak ihlalleri ve dışlayıcı uygulamaların çözümü için şimdiye kadar hiçbir somut ve sistematik adım atılamadı" diye konuştu.

Bachelet, etnik ayrımcılıktan ötürü ülkelerini terk ederek Bangladeş'e sığınan Arakanlıların şartlarının da hala düzeltilemediğini, evlerine dönebilmeleri için uygun ortamın hazırlanamadığını vurguladı.

Bachelet'ten diyalog vurgusu

Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) Myanmar'da barışın sağlanması için askeri yönetime sunduğu şartların yerine getirilmediğini belirten Bachelet, "Myanmar'da anlamsız şiddet, sivillerin korunması ve uluslararası insan haklarına saygı ilkelerine riayet edilmemesiyle daha yoğunlaştı" ifadelerini kullandı.

Bachelet, ASEAN üyesi ülkeleri Myanmar'da askeri darbe karşıtı Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) dahil tüm taraflarla diyalog halinde olmaya ve ülkedeki bütün sivil toplum kuruluşlarını diyalog sürecine dahil etmeye davet etti.

Çatışan taraflara şiddeti bir an önce durdurma çağrısında bulunan Bachelet, "Sivillerin hedef alınması ve köylerin yakılması eylemlerine acilen son verilmelidir. Sivillerin korunması mecburi olup, çatışmalardan etkilenen sivillere insani yardımın ulaşmasına izin verilmelidir" dedi.

Myanmar'da ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

13 bin kişi gözaltına alındı

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar yaklaşık 1900 kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi ise halen içeride tutuluyor. Askeri mahkemeler, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

BM'den Myanmar'a idam tepkisi

Myanmar 2 yıl sonra tekrar turist vizesi verecek

Myanmar'da devrik liderin cezası kesinleşti

Myanmar'da siyasi mahkum sayısı 10 bin oldu

Hlaing, Myanmar ordusu darbe karşıtlarını yok edecek

BM: Myanmar ordusu hesap versin

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)