BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM: Myanmar ordusu hesap versin----

BM: Myanmar ordusu hesap versin

BM: Myanmar ordusu hesap versin
16 Mart 2022 - 09:29 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletler (BM), askeri darbenin yaşandığı Myanmar'da ordunun darbe karşıtlarına yönelik şiddetinin durdurulması ve insan hakkı ihlalleri konusunda hesap vermesi için dünyaya çağrıda bulundu.


BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu olağan oturumunda sunduğu raporda,  1 Şubat 2021 askeri darbesinden bu yana ülkede yaşananlara tanıklık etmiş mağdur, tanık ve aktivistlerden oluşan 155'in üzerinde kişiyle yapılan mülakatlar paylaşıldı.

Myanmar ordusunun sivil yerleşim alanlarına hava saldırılarında bulunup ağır silahlarla sivilleri hedef alarak insan yaşamını açıkça ihlal ettiğini savunan Bachelet, "çok sayıda sivilin başından vurulduğu, yakılarak öldürüldüğü, keyfi gözaltına alındığı veya işkenceye tabi tutulduğu" bilgisini paylaştı.

Darbenin üzerinden bir yıl geçti, halkın iradesi kırılmadı

Bachelet, darbeden bir yıl sonra dahi halkın iradesinin kırılmadığının altını çizerek "Halk, demokrasiye dönülmesi ve devlet kurumlarının iradelerini yansıtması konularında kararlılığını sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.

Daha fazla sivil zarar görmeden uluslararası camianın acilen harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Bachelet, "Uluslararası hukukun bu denli korkunç derecede ihlal edilmesinin bedelini ödeyen Myanmar halkı, uluslararası alanda kararlı, sert ve birlik halinde bir hamle beklemektedir" dedi.

Dünyaya çağrı

Bachelet, dünyaya "ordunun sivillere yönelik şiddetinin durdurulması ve insan hakları ihlali yapanların uluslararası hukuk uyarınca hesap vermesi" çağrısı yaptı.

Ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Cii başta olmak üzere, pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestoculara müdahalesi sonucu bugüne dek 1600'ün üzerinde kişi öldü, binlerce gösterici gözaltına alındı. Ülkede ordu ile silahlı gruplar arası çatışmalar sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Japonya Myanmar'a 18,5 milyon dolarlık insani yardım yapacak

Myanmar kendi dijital parasını çıkarmayı planlıyor

AB ve 9 ülkeden, Myanmar'a silah satışının durdurulması çağrısı

Myanmar'da geçen yıl 1,6 milyon kişi işini kaybetti

Myanmar ordusunun 30 kişiyi öldürdüğü iddiası

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)