BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMüzakere masasında kazanmanın yolu----

Müzakere masasında kazanmanın yolu

Müzakere masasında kazanmanın yolu
11 Temmuz 2023 - 16:36 www.finansgundem.com

Ünlü milyarder Mark Cuban önemli bir iş müzakeresinden istediğini alarak çıkmanın yollarını paylaştı. Müzakere masasını bir tür poker masasına benzeten Cuban asla koşulsuz zafere gitmemek gerektiğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rekabetçi kişiliğiyle tanınan milyarder Mark Cuban bir kez müzakere masasına oturduğunda anlaşmayı mutlaka tamamlamak isteyeceği beklenebilir. Ancak yıldız yatırımcı söz konusu olan bir anlaşma olduğunda asla ‘kazanma’ amacını gütmediğini belirtiyor.

Fortune’un haberine göre Cuban’ın asıl hedefi ise rakibini tamamen ezmeden müzakere sırasında ihtiyacı olanı alabilmek. 2021’de kurucu ortağı olduğu interaktif video platformu Fireside’da konuşan NBA takımı Dallas Mavericks’in sahibi ünlü milyarder, müzakere masasında başarılı olmak için ilk püf noktanın duyguların dışarıda tutulması olduğunu söyledi.

Cuban, “Kişiselleştirirseniz asla başarılı olamazsınız” diyor.

Cost Plus Drug gibi birçok büyük şirketin sahibi olan milyarder yatırımcı müzakerelerin her zaman olumlu gitmeyebileceğini belirtti. Cuban bazen bir dava sürecine veya düşmanca bir satın alım saldırısına karşı koymak zorunda kalınabileceğine dikkat çekti. Ünlü yatırımcı bu sebeple duygularını kontrol edebilmenin çok önemli olduğunu, aksi takdirde “karşı tarafa avantaj sağlanabileceğini” söylüyor.

Cuban açıklamasında, “Sinirlenebilirim, üzülebilirim. Ancak bu her zaman müzakereden önce veya sonra olur. Asla müzakere sırasında olmaz” diyor.

Asla kazanmaya çalışmayın

Cuban’ı Dallas Mavericks maçlarında kenarda izleyen herkes milyarderin rakibini yenmeye öncelik vermediğini duyduğunda şaşırabilir. Ancak Cuban, “Asla müzakereleri kazanmaya çalışmam. Asıl hedefim istediğim şeyi elde etmeye çalışmaktır ve bu ikisi farklı şeylerdir” diyor.

Milyarder yatırımcı, “Bir müzakereyi koşulsuz kazanmak, ‘Onların boğazını sıkacağım ve alabileceğim her şeyi alacağı’ demektir. Bu istediğin şeyi elde etmekle aynı değildir. Eğer daha fazlasını alabiliyorsanız bu elbette iyidir. Ancak asla birini gerçek anlamda istismara uğradığını hissettiği bir noktaya getirmeye çalışmam. Çünkü bu karma ile alakalı. Ne ekersen onu biçersin. Büyük bir avantajım olsa bile nefes almanıza izin veririm” dedi.

Müzakere masasında ancak rakibi kadar rekabetçi davrandığını itiraf eden Cuban rakiplerinden bir şeyler öğrenmeye istekli olduğunu da belirtiyor:

Ne zaman bir şey söyleseler, söyleme biçimleri, etrafındaki insanların görünüşü, kağıtlarını karıştırma şekilleri, notlarına bakma biçimleri, yüzlerindeki bakış… Müzakereler bazı açılardan pokere benzer. Her ayrıntı bir seviyede bir şeyler anlatı ve ne kadar çok dikkat ederseniz ve ne kadar farkında olursanız istediğinizi elde etme fırsatınız o kadar yüksek olur.”

Sükut altındır

Cuban, “Birinin size müzakere sırasında söyledikleri her şeyi anlatır. Onların stratejisini, görevlerini amaçlarının ne olduğunu anlatır” diyor.

Dolayısıyla müzakerenin diğer tarafındaki kişiyle yanlış bir başlangıç yapmak istemeyenler için Cuban’a göre yapılabileceklerin en doğrusu hiçbir şey söylememektir.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre 6,6 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan ünlü milyarder gülerek, “İnsanlar sessizlikten korkuyor” diyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Amerikan ABC kanalında ‘Shark Tank’ isimli melek yatırımcı programının jürilerinden de biri olan Cuban program sırasında sergilediği karakterle de popüler kültürün önemli figürlerinden biri haline geldi. Ünlü milyarder program süresince sürekli sessiz kalması ile ilgili esprilere “Sadece dinliyorum” cevabını veriyor.

Cuban’ın sessizliği sadece yarışmacıların milyarderin herhangi bir teklif sunup sunmayacağını merak etmesini sağlamıyor, aynı zamanda diğer juri üyelerinin de merakını cezbediyor.

Cuban, “Sükut altındır, sessizlik güçtür. Sessizlik paradır, bankanızdaki paradır. Birçok insan bunun farkında değil” ifadelerine yer verdi.

Milyarder yatırımcı tek anlaşmayla 1.1 milyar dolar kazandı

 

Mark Cuban: Yapay zeka, şirketleri ikiye bölecek

 

Buffet'tan dev enerji yatırımı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)