BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMoskova ekonomisine yatırım arttı----

Moskova ekonomisine yatırım arttı

Moskova ekonomisine yatırım arttı
05 Ekim 2022 - 13:15 www.finansgundem.com

Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Yefimov, yılın ilk yarısında Moskova ekonomisine yapılan yatırım büyüklüğünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 oranında artarak 1,9 trilyon rubleyi geçtiğini açıkladı.

Ekonomiden sorumlu Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Yefimov, Rusya Federal İstatistik Servisi istatistiklerine atıfta bulunarak, “Rosstat’a göre 2022 yılının ilk yarısında Moskova’daki sermaye yatırımı 1,9 trilyon rubleyi geçti. Bu, 2021’in aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4 daha fazla olurken, orta ölçekli ve büyük işletmelerin altı aylık yatırımları 1,7 trilyon ruble oldu” dedi.

Başkent şirketlerinin raporlama döneminde en çok makine ve ekipmana yatırım yaptığını vurgulayan Belediye Başkan Yardımcısı, bu yatırımların toplamdaki payının yüzde 32,4’e ulaştığını da ekledi.

Konut dışı inşaat ve araziye yatırımların yüzde 32 ile Moskova’ya yapılan yatırım hacimlerinde geleneksel olarak büyük paya sahip olduğu kaydedilirken, başkentte konut inşaatına yatırım hacmi yüzde 16,5’lik paya sahip oldu.

İş dünyası aktif

Yefimov, yatırımların yarısından fazlasının (yüzde 52) işletmelerin kendi kaynaklarıyla gerçekleştiğinin altını çizerken, geri kalan kısmın ise krediler ve sübvansiyonlar da dahil olmak üzere diğer sermaye kaynakları olduğunu vurgulayarak, “Ekonomik kısıtlamalara rağmen başkentteki iş dünyası aktif faaliyetini sürdürüyor. Belediyenin iş dünyasına sunduğu düzenli olarak iyileştirilen ve desteklenen yardımları da yatırım faaliyetlerinin sürdürülmesine yardımcı oluyor” diye konuştu.

Eylül ayında konuşan Rusya Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, ülke ekonomisinde tasarrufların uzun yıllardır yatırımlardan daha yüksek olduğunu belirtirken, bu alışkanlığın değişmesi gerektiğini söylemişti.

Moskova Finans Forumu’nda yaptığı açıklamada Rusya’da tasarruf alışkanlığının ekonomiye yatırım hacimlerinin çok üstünde olduğunu vurgularken, “Biriktirme eğilimimiz, yaptığımız yatırımlardan çok daha yüksek. GSYH’nin yaklaşık yüzde 1,4 ila 1,5’i’ne denk geliyor.  Yatırım yapılmayan mevcut yurtiçi kaynakların bir kısmı yurtdışına çıkarken bir kısmı da rezervlere gidiyor” diye konuştu.

Yatırımın GSYH içindeki payı yüzde 40’a ulaştı

Kudrin, bu bağımlılığın uzun yıllardır devam ettiğini, ancak artık değiştirilmesi gerektiğini söylerken, “Ekonomimize yatırımlarda bir güven mekanizması oluşturmalıyız. Bunu yapmak, jeopolitik sebeplerle çok daha zor hale gelse de tasarrufları yatırımlara dönüştürmek için dış araçların kaybıyla daha da geniş bir iç mekanizma yelpazesine ihtiyaç var. Yatırımın GSYH içindeki payının yüzde 40’a ulaştığı ve bu yatırımların esas olarak kendi tasarruflarından sağlandığı Çin’e kıyasla Rusya’da yatırımın payının GSYH’nin yalnızca yüzde 21-23’ünü oluşturduğunu görüyoruz. Yatırıma güven mekanizması artık çok önemli hale geldi” ifadelerini kullandı.

Moskova Borsası’nda döviz işlemeleri durduruldu

 

Moskova’da 200 bin kişi işsiz kaldı

 

Moskova Borsası yarın da açılmayacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)