BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMorgan Stanley'den TCMB faiz tahmini----

Morgan Stanley'den TCMB faiz tahmini

Morgan Stanley'den TCMB faiz tahmini
04 Ekim 2023 - 10:57 www.finansgundem.com

Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan bu ay 500 baz puan daha faiz artırımı bekliyor

Morgan Stanley, İstanbul ve Ankara'da hükümet yetkilileri, bankacılar, yerel uzmanlar ve ekonomistlerle yaptığı görüşmelerin ardından hazırladığı raporunda, yeni ekonomi ekibi ve daha geleneksel bir politika çerçevesine geçişin makroekonomik istikrar için duyarlılığı ve beklentileri iyileştirdiğini bildirdi. Ancak Morgan Stanley, "zorluklar devam ediyor" uyarısını da yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'ndan ekimde 500 baz puanlık bir faiz artırımı daha bekleyen Morgan Stanley, faiz artırımının ekimde 250 baz puan ile süreceğini öngördü. Yerel seçimlerin süreci yavaşlatabileceğini de belirten Morgan Stanley, Mart ayından sonra sıkılaştırmanın devam edeceğini 2024 2'nci çeyrekte Faiz oranının yüzde 40 olacağını tahmin etti.

Morgan Stanley'in raporu şöyle:

"Edindiğimiz izlenim, yeni ekonomi yönetimi ekibinin ve daha geleneksel politikalara yönelmelerinin geniş tabanlı bir desteğe sahip olduğu yönündedir . Seçim sonrası politika ayarlamalarına, ilk sonuçlar olarak dış rezervlerde tabansız bir iyileşme, kredi spreadlerinde önemli bir sıkılaşma ve bankaların ve şirketlerin dış finansmana erişiminde bir iyileşme eşlik etmiştir. TL mevduat ve kredi faizlerindeki önemli artış ve kredi büyümesindeki keskin yavaşlama ile birlikte, yerel şirketlerin döviz talebi azalmış ve iç talep çok güçlü seviyelerden ılımlılık göstererek Türkiye'yi makroekonomik istikrar yolunda ilerletmiştir. Bu arada, yüksek ve kalıcı enflasyon, büyük dış finansman ihtiyaçları ve döviz korumalı mevduat sistemi de dahil olmak üzere karmaşık bir dizi geleneksel olmayan araçla ilgili zorluklar devam etmekte olup, görüşümüze göre sıkılaştırma adımlarının devam etmesini gerektirmektedir.

TCMB'nin enflasyonu öngörülen patikada tutma kararlılığının sinyalini vermesi nedeniyle (şu anda 23 yıl sonu için %33 Y seviyesinde) Ekim ayında 500 bp'lik bir artış daha yaparak %35'e yükseltmesini bekliyoruz Yüksek enflasyon eğilimi ve regülasyonlara olan bağımlılığı azaltmaya yönelik politika tercihi göz önüne alındığında, Kasım ayında 250 bp'lik bir artış daha yaparak %37,5'e yükseltmesini bekliyoruz Yerel seçimler sıkılaştırma sürecini yavaşlatarak enflasyon görünümünde yukarı yönlü risklere işaret edebilir, ancak Mart ayından sonra daha fazla sıkılaştırma öngörüyoruz ve nihai faiz tahminimiz 2024 2'nci çeyrekte %40"

'TCMB faiz artırımına devam edecek'

 

Goldman Sachs'tan TCMB faiz yorumu

 

TEPAV: TCMB faizi yüzde 45'e çıkarmalı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)