BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemModi’nin 'Yeni Hindistan’ı gerçekten de Batı’nın dostu mu?----

Modi’nin 'Yeni Hindistan’ı gerçekten de Batı’nın dostu mu?

Modi’nin 'Yeni Hindistan’ı gerçekten de Batı’nın dostu mu?
12 Eylül 2023 - 15:02 www.finansgundem.com

Başta ABD olmak üzere Batı’nın Hindistan ile yakınlaşması, Batı için bazı soruları da beraberinde getiriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son G20 Zirvesi’nin Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleştirilmesi, Batı’nın gözünde Hindistan’ın yeniden anlaşılması için bir fırsat olarak görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Hindistan’ın son yıllardaki ekonomik performansı ve özüne dönme arzusu, ülke üzerine yapılan analizler derinleştikçe, Hindistan’ın Batı için bir dost olup olmadığı sorusunu daha da çetrefilli bir hale sokuyor.

Dost mu düşman mı?

Bloomberg’den Pankaj Mishra’nın analizine göre, Modi'nin yeni Hindistan'ının Batı'nın dostu olmasını beklememek gerekiyor. Bunun en önemli nedeni olarak ise, günümüzün Hindu milliyetçilerinin kendilerini seçkin eski uygarlıkların mirasçıları olarak ilan eden Batı karşıtı demagoglardan oluşan daha uzun bir geleneğe mensup olmaları olarak gösteriliyor.

Hindistan birdenbire ‘Bharat’ oldu. Shakespeare’in yazdığı gibi şu soru sorulabilir: “İsmin nesi var?” Ancak Yeni Delhi'deki G-20 Zirvesi’ne cömert bir şekilde ev sahipliği yaptığı hafta, ülkesinin Sanskritçe ismini benimseyen Başbakan Narendra Modi, Hindistan'ı bir ‘vishwaguru' yani ‘dünyanın gurusu’ olarak yansıtmak için çok çalışıyor. Modi’nin iddialarını daha yakından incelemek ve rahatlatıcı yanılsamalar olmadan ‘Yeni Hindistan’ın bugününü ve geleceğini görmek gerekiyor.

“Demokrasinin anası Bharat”

Örneğin, Modi hükümeti tarafından G-20'yi ziyaret eden ileri gelenlere sunulan ‘Demokrasinin Anası Bharat’ kitapçığını ele alarak işe başlanabilir. Buna göre, eski Hindu bilgeleri ve kralları, eşitliğin, kapsayıcılığın ve uyumun taraftarlarıydı. ‘Bağımsız ve özgürleşmiş’ bir dans eden kızın 5.000 yıllık bronz heykeli, modern feminizmi bile öngörüyordu.

Bu tür iddialar, günümüz Hintlilerinin çoğunun bakış açısını kesin olarak şekillendiren ayrıntılı bir anlatının parçası niteliği taşıyor. Bu anlatıya göre, bir zamanlar dinamik olan Hindu medeniyeti, kötü niyetli Müslümanlar ve sömürücü Batılılar tarafından harap edilen bir ülke olarak tanıtılıyor.

Modi'nin kendi hesabına göre Hindular, Müslüman işgalciler tarafından 750 yıl boyunca ve ardından 250 yıl da beyaz İngiliz sömürgecileri tarafından köleleştirildi. Bu, bugün Hindistan'da Müslüman ve Hıristiyan azınlıkların aşağılanmasını, camilerin ve İngilizler tarafından inşa edilen binaların yok edilmesini, ders kitaplarının tasfiye edilmesini ve şimdi de Hindistan'ın resmi olmayan şekilde yeniden adlandırılmasını meşrulaştırmak için kullanılan tarihin bir versiyonu niteliği taşıyor.

Güçlü bir gelecek vaadi mi?

Modi'nin, partisinin değişken servetiyle bağlantısı olmayan kendi popülaritesi, aşağılanmış insanlarla dolu bir ülkede güçlü bir vaatten kaynaklanıyor: “Yozlaşmış eski siyasi düzeni yok etmek” ve geçen ay Bağımsızlık Günü konuşmasında belirttiği gibi, “Gelecek 1000 yıl boyunca ‘altın dönem’ini yaşayacak, tamamen modernize edilmiş bir Yeni Hindistan.”

Vladimir Putin ve Xi Jinping'in konuşmalarında da yankılanan bu bin yıllık tumturaklı sözler, kendilerini Bin Yıllık Reich'ı ve Üçüncü Roma’yı inşa etmeye çalışan Almanlar ve İtalyanlar da dahil olmak üzere seçkin eski uygarlıkların mirasçıları ilan eden Batı karşıtı demagogların daha uzun bir geçmişe dayalı geleneğine ait.

Alman ve İtalyan faşistlerinin idealleştirilmiş bir geçmiş uğruna modernliği reddettiklerini düşünmek ise yaygın bir hata olabilir. Tam tersine, bu toplumlar, çoğunlukla ‘çökmüş’ olarak niteledikleri Batılı ulusların yardımıyla ultra modern teknolojilerin, modernist mimari planların, gelişmiş ulaşım sistemlerinin ve müthiş bayındırlık işlerinin peşine düştüler. Günümüzün Hindu milliyetçileri gibi onlar da kolektif duyguyu yükseltmek ve birleşmiş ve yeniden dirilen bir halk imajını yansıtmak için kitle iletişim araçlarını, spor etkinliklerini ve bilimsel buluşları kullandılar.

Yeni milliyetçiler

Elbette teknolojik ve askeri güç hâlâ açık bir şekilde İngiltere, Fransa ve ABD'de olduğundan, Batı'ya yetişemeyen halklar, kültür ve felsefe alanında kendilerini Batı'ya üstün hissetmeye çalıştılar ve çalışıyorlar. Oysa, bu toplumlar, modern dünyanın geleceğini görkemli bir şekilde denetlemeye çalışırken bile büyük etnik veya ırksal geçmişlerine atıfta bulunarak, Amerikalı tarihçi Jeffrey Herf'ün ‘gerici modernizm’ olarak adlandırdığı şeyin örnekleri haline geliyor gibiler.

Kadim Kızılderilileri öncü demokratlar, feministler  ve aynı zamanda dünyanın en eski plastik cerrahları olarak sunan Modi, yetişen milliyetçilerden oluşan bu geniş aileye ait. Onun milleti de neo-gelenekselliği modernleşmeyle harmanlayarak, zayıf ama yine de üstün bir Batı'ya karşı değişken güvensizlik ve kızgınlık duygularıyla kendini ölçmeye çalışıyor.

Modi'nin, 1920'lerden bu yana Batı karşıtı otoriterlerin örgütsel yapıları ve propaganda tarzlarını kasıtlı olarak örnek alan bir örgüt olan Rashtriya Swayamsevak Sangh'ın (National Volunteer Organisation - Ulusal Gönüllüler Örgütü - RSS) ömür boyu üyesi olması da tesadüf değil.

Batı eleştirileri Hindistan’da bir rutin

Modi'nin Bharat'ını Batılı bir müttefik olarak saflarına katmayı umut edenlerin, bilim adamı Nirad Chaudhuri'nin 1954'te yazdığı gibi, Hindu milliyetçiliğinin en silinmez yönünün ‘hem kişisel hem de ideolojik yabancı düşmanlığı’ olduğu şeklindeki açık tarihsel gerçeği göz önünde bulundurması gerekiyor.

Bu nedenle, Hintli bir yetkilinin, G-20'nin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınamadaki başarısızlığı nedeniyle, eskiden Twitter olarak bilinen X'te Batılı ülkelerle etkili bir şekilde alay etmesinde olağanüstü bir şey yok. Batı'nın bencil ve kibirli olduğu ve cezayı hak ettiği yönündeki kapsamlı suçlamalar artık Hindistan'da rutin hale geldi. Daha da önemlisi, Modi'nin bakanlıktaki meslektaşları ve sosyal medya trolleri George Soros'un peşine düşerken Hindistan, uzun tarihinde ilk kez küresel antisemitizm ağlarına da açıkça katılmayı bilinçli şekilde tercih ediyor görünüyor.

Elbette, dünyanın en kalabalık ulusuyla ilgili ‘yükselen, canlı bir demokrasi olduğu’ ya da ‘otoriterliğe doğru indiği’ yönündeki iki ana basmakalıp düşünceden hiçbiri gelecek aylar ve yıllarda yeterli görünmeyecek. Doğuda yeni bir grup gerici modernist yükselirken, daha tarihsel temelli analizlere ihtiyaç duyulacak gibi gözüküyor.

Modi açıkladı: Batı Asya ile Avrupa arasında ticaret koridoru

 

Modi: BRICS, küresel ekonomi için bir umut ışığı

 

Almanya'nın Hindistan ile ticaretinde büyük artış

 

İsrail, "Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru"nda önemli kavşak olacak

 

'Hindistan' tarihe karışıyor: İşte yeni ismi...

 

Hindistan'ın uzay aracı Ay'ın güneyindeki görevini tamamladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)