BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez'in kararı bankaları etkiler mi?----

Merkez'in kararı bankaları etkiler mi?

Merkez'in kararı bankaları etkiler mi?
22 Nisan 2015 - 17:22 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranında 50 baz puan artırıma gitme kararının bankalara çok fazla yansıması beklenmiyor

Merkez Bankası'nın (TCMB) TL cinsi zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranında 50 baz puan artırma karının, bankalara olumlu yansımasının çok sınırlı olması beklenirken, bankaların 2015 net kârlarını yüzde 0.25-0.50 aralığında pozitif etkileyebileceği tahmin ediliyor.

Bugün TCMB'nin PPK sonrası yaptığı yazılı açıklamada TL zorunlu karşılıklara faiz uygulaması kararının 8 Mayıs'tan sonra geçerli olacağı belirtildi.

Oyak Yatırım Bankacılık Analisti Aykut Ahlatcıoğlu, kararın bankalara her türlü etkisinin çok sınırlı olmasını beklediğini belirterek, "Bu kararlar bankaların zorunlu karşılıklarını dolar mı yoksa TL mi tutma kararını değiştirecek seviyeler değil. Bankaların bu sene net kârlarına yüzde 0.25 katkı sağlamasını bekliyoruz" dedi.

Cari açığı düşürmek ve iç tüketimi sınırlamak için bankacılık sektörüne yönelik alınan önlemler kapsamında bankaların zorunlu karşılıklarına ödenen faizler 2010 yılında kaldırılmıştı.

Ancak TCMB, dengeli büyüme ve yurtiçi tasarrufları güçlendirmek amacıyla dört yıl aranın ardından, 2014 sonuna doğru bankaların TCMB'de tuttukları TL zorunlu karşılıklara yeniden Faiz ödeme kararı almış; çekirdek yükümlülüklere ilave bir destek sağlamak için, finansal kuruluşların zorunlu karşılıklarının TL tutulan kısmına Kasım ayından itibaren TCMB ortalama fonlama maliyetinin 500-700 baz puan eksiği oranında faiz ödemeye başlayacağını açıklamıştı.

Yatırım Finansman'ın değerlendirmesinde zorunlu karşılıklara ödenecek faiz oranındaki 50 baz puan artışın banka kârlarına, 2015 kâr beklentilerine göre yüzde 0.5'in altında katkı sağlayabileceği belirtilerek, "Zorunlu karşılıklara yapılan faiz ödemesi sonrası, banka kredi faizlerinde de çok sınırlı bir indirim görülebilir" denildi.

TCMB'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre 1 Ocak-31 Mart dönemi için TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz yüzde 1.65 seviyesinde bulunuyor.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)